Најновије

Проф. др Славица Ђукић Дејановић: Епидемија ковида-19 урушила здравство, друштво, економију Вести

Епидемија ковида-19 у Србији, као и у свету, донела је разорне последице, које се пре свега огледају у нарушеном здравственом систему, порасту насиља, расту стопе незапослености, али и све већим неједнакостима и тензијама у друштву, речено је у данашњој онлајн дискусији под називом “Шта даље?”.

Учесници панела, међу којима је била и министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, проф. др Славица Ђукић Дејановић, сложили су се да штета која проистиче из кризе треба да буде што мања и да је пред свима нама велики изазов у њеном решавању.

Ђукић Дејановић је навела да је од самог почетка епидемије била велика одговорност да се опреме кадрови и спречи масовно разбољевање, а као један од већих изазова навела је стопу наталитета, која се у датим условима још више продубила.

Изнела је податак да је у првих пет месеци ове године за 793 мање рођене деце, у односу на исти период прошле године, док смо у 2019. години били једна од десет земаља која је у односу на 2018. имала већи број новорођених беба.

Ковид криза изазвала је бројне тешкоће у друштвеним, породичним, љубавним везама, а Ðукић Дејановић наводи да је тема репродуктивног и сексуалног здравља, сада још више у фокусу.

“Ми смо у 91 граду и општини организовали саветовалишни рад средствима Владе Србије на тему унапређење и развој репродуктивног и сексуалног здравља, јер смо претходно закључили да је ниво знања у овим областима доста низак и да наш образовни систем на томе не ради“, рекла је министарка без портфеља.

Како каже, наредни задатак је да тај концепт обухвати свих 169 градова и општина.

“Обухватили смо саветовалишним радом и питање активног старења, све осетљиве групе су биле обухваћене. Ми смо и од 16. јуна за све жене до 43 године омогућили да се о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање, остваре као мајке биомедицински потпомогнутом оплодњом“, указала је Ђукић Дејановић.

Она је рекла и да је превенција разбољевања у Србији, када су у питању жене, поприлично затајила и навела пример карцинома грлића материце, који изазива велику смртност у нашој земљи, пре свега јер се не ради довољно на превенцији.

Међутим, указала је да се ту праве и мали помаци.

“Дали смо подршку Центру за унапређење репродуктивног здравља у Новом Саду, где су средствима Владе обезбеђене ХПВ вакцине, први пут за девојчице од 12 до 14 година“, поручила је Ђукић Дејановић.

Онлајн дискусија, коју је организовала УНПФА Србија, имала је за циљ и да се посвети пажња Светском дану становништва, који се обележава сутра.

Извор: Танјуг