Prof. dr Slavica Đukić Dejanović: Epidemija kovida-19 urušila zdravstvo, društvo, ekonomiju Vesti

Epidemija kovida-19 u Srbiji, kao i u svetu, donela je razorne posledice, koje se pre svega ogledaju u narušenom zdravstvenom sistemu, porastu nasilja, rastu stope nezaposlenosti, ali i sve većim nejednakostima i tenzijama u društvu, rečeno je u današnjoj onlajn diskusiji pod nazivom “Šta dalje?”.

Učesnici panela, među kojima je bila i ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, prof. dr Slavica Đukić Dejanović, složili su se da šteta koja proističe iz krize treba da bude što manja i da je pred svima nama veliki izazov u njenom rešavanju.

Đukić Dejanović je navela da je od samog početka epidemije bila velika odgovornost da se opreme kadrovi i spreči masovno razboljevanje, a kao jedan od većih izazova navela je stopu nataliteta, koja se u datim uslovima još više produbila.

Iznela je podatak da je u prvih pet meseci ove godine za 793 manje rođene dece, u odnosu na isti period prošle godine, dok smo u 2019. godini bili jedna od deset zemalja koja je u odnosu na 2018. imala veći broj novorođenih beba.

Kovid kriza izazvala je brojne teškoće u društvenim, porodičnim, ljubavnim vezama, a Ðukić Dejanović navodi da je tema reproduktivnog i seksualnog zdravlja, sada još više u fokusu.

“Mi smo u 91 gradu i opštini organizovali savetovališni rad sredstvima Vlade Srbije na temu unapređenje i razvoj reproduktivnog i seksualnog zdravlja, jer smo prethodno zaključili da je nivo znanja u ovim oblastima dosta nizak i da naš obrazovni sistem na tome ne radi“, rekla je ministarka bez portfelja.

Kako kaže, naredni zadatak je da taj koncept obuhvati svih 169 gradova i opština.

“Obuhvatili smo savetovališnim radom i pitanje aktivnog starenja, sve osetljive grupe su bile obuhvaćene. Mi smo i od 16. juna za sve žene do 43 godine omogućili da se o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, ostvare kao majke biomedicinski potpomognutom oplodnjom“, ukazala je Đukić Dejanović.

Ona je rekla i da je prevencija razboljevanja u Srbiji, kada su u pitanju žene, poprilično zatajila i navela primer karcinoma grlića materice, koji izaziva veliku smrtnost u našoj zemlji, pre svega jer se ne radi dovoljno na prevenciji.

Međutim, ukazala je da se tu prave i mali pomaci.

“Dali smo podršku Centru za unapređenje reproduktivnog zdravlja u Novom Sadu, gde su sredstvima Vlade obezbeđene HPV vakcine, prvi put za devojčice od 12 do 14 godina“, poručila je Đukić Dejanović.

Onlajn diskusija, koju je organizovala UNPFA Srbija, imala je za cilj i da se posveti pažnja Svetskom danu stanovništva, koji se obeležava sutra.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.