Dačić: Jučerašnja video-konferencija dala podršku nastavku dijaloga Beograda i Prištine Vesti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić gostovao je na TV Hepi. Govoreći o jučerašnjoj video-konferenciji o Kosovu, ministar Dačić je kazao da je cilj bio reanimacija procesa dijaloga i da je očigledno najveći domet sastanka taj što je data podrška nastavku dijaloga.

„Nije cilj bio neko epohalno rešenje. Ta tema još nije došla do nivoa da postoji konkretno rešenje. Daleko smo od toga. Dijalog je blokirala Priština uvođenjem taksi, vojskom, nesprovođenjem Briselskog sporazuma”, ukazao je Dačić i dodao da učesnici dijaloga u Briselu ne mogu da se dogovore kada će da bude sastanak.
“Videćemo da li će uopšte desiti sastanak u četvrtak”, rekao je Dačić.

Takođe, tokom gostovanja na TV Hepi, ministar Dačić je rekao da nije dobro u hrišćanskom svetu odjeknula odluka suda u Turskoj kojom se Aja Sofija pretvara u džamiju i da on lično osuđuje takav potez, bez namere da se meša u unutrašnje stvari Turske.

“Nadamo se da neće doći do zaoštravanja odnosa sa hrišćanskim svetom. Nije samo Aja Sofija doživela tu sudbinu. Doživljavale su tu sudbinu i hrišćanske crkve na KiM”. On je naveo da je veći broj hrišćanskih crkava za vreme Turaka na KIM pretvoren u džamije.

“Srbija je branila hrišćanstvo od najezde islama. Sada će evropske zemlje i Unesko sa pravom da se bune zbog Aja Sofije, ali to se desilo i na KiM, a oni koji su priznali Kosovo, oni su sami pljunuli na hrišćanstvo”, naveo je Dačić.

Podseća da isto kao što je crkva Aja Sofija pretvorena u džamiju, tako su Turci osvanjem Kosova pretvarali crkve u džamiju i naseljavali Albance i islamizirali ih.

“Kada su se oni povukli, Evropa je legalizovala uništavanje hrišćanstva na Kosovu, priznavanjem Kosova kao nezavisne države.
Nadam se da će im sada biti jasno. Mi kada smo govorili da smo protiv članstva Kosova u Unesku, zato što su na KiM srpski hrišćanski srednjovekovni manastiri i spomenici, mnoge evropske zemlje nisu nas podržale, čak je Grčka bila uzdržana”, zaključio je Dačić.

Izvor: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.