Дачић: Покушај дестабилизације Србије одвојити СПС од СНС, односно Дачића од Вучића Вести

Председник Социјалистичке партије Србије
Ивица Дачић изјавио је гостујући на ТВ Прва да напад на Александра Вучића и покушај дестабилизације Србије је неодвојив део покушаја да се одвоји СПС од СНС, односно Дачић од Вучића. У прилог томе, како наводи, говори и наслов на једном од портала “СПС због Дачићеве политике према Вучићу изгубио 230.000 гласова”.

“Циљ тога је да се припрема акција постављања питања моје одговорности за то што смо имали нешто мањи број гласова на изборима”, казао је Дачић. Упитан да ли постоје опструкције против њега и у СПС-у и да ли ће “прочистити странку”, лидер социјалиста каже да ће морати нешто да уради с обзиром да њега хоће да “почисте”.

Он је рекао и да постоји опструкција у странци и организовани покушаји да се СПС одвоји од СНС, али да он то неће учинити.

Дачић је казао и да није задовољан резултатима избора и додао да су “оманули” за 18.000 гласова од резултата које су себи поставили за циљ, и оценио да то није случајно. Како наводи, очигледно да је постојала опструкција унутар странке, што показује и то, како казе, да су боље прошли на локалним, него на републичким изборима.

“Очигледно је да је постојала опструкција у странци, пошто неки желе да очисте мене, мораћу да урадим супротно. Ово је један специјални рат”, казао је Дачић додајући да њега криве за због коалиције са СНС, односно Александром Вучићем.

Упитан да ли је са председником СНС разговарао о томе, Дачић каже да није било потребе јер је то питање које се тиче само СПС-а.

“То није случајно, постоји опструкција и организовани покушаји, мени је речено из партије европских социјалиста да не можемо да постанемо члан због коалиције са Вучићем. Циљ је да се СПС одвоји од СНС-а”, казао је Дачић. Упитан да ли ће то и учинити, лидер социјалиста каже да неће и да већ није пристао на то.

Како каже, о формирању нове владе није још увек разговарао са председником Србије. Подсетио је да СНС имају већину и без социјалиста и додао да је СПС спреман за наставак сарадње са напредњацима.

Наводи да је тренутно небитно какав ће положај имати у новој влади и истиче да су централно питање којим би требало да се баве изазови пред којима се Србија налази – питање борбе против епидемије, економски опоравак, питање дијалога Београда и Приштине, евроинтеграција.

Он је истакао и да му је најважније да нико од функционера те странке није учествовао на протестима и да је одувек био против узимања за сараднике људи из цивилног сектора, што се показало оправдано у случају човека који је сарађивао до пре 10 дана са министром Гораном Триваном, а сада учествује на протестима. Срђан Станковић, за којег министар Горан Триван каже да је био, али више није његов саветник, позвао је путем Фејсбука на нереде и рушење власти, а изнео је и увреде на рачун председника Вучића.

“Тај човек је до пре 10 дана био експерт и сарађивао је са Триваном”, казао је Дачић и додао да није само Триван узео за сарадника човека из невладине организације, већ да је то сада постала мода. Истиче да не говори о стручњацима него о људима из невладиних организација и наглашава да ће први да вас изда онај који нема политичке ставове.

“То ми показује искуство, Слободана Милошевића су издали сви који су живели од њега, напуштали су га преко Танјуга, чим је пао одмах су се изјаснили да нису имали везе са њим”, испричао је Дачић.

Упитан да ли се плаши да се и њему то не догоди, Дачић каже да нема чега да се плаши, као и да нема шта да му се догоди, јер му се догађало већ 100 пута.

“Ова ситуација је важна јер се чини да је турбулента, а турбулентна је са аспекта оних који немају своју политику. Погледајте шта твитују, њихове поруке, они не могу да издрже политички притисак, а што би то радили када нису политичари”, наглашава шеф српске дипломатије. Понавља да му је најважније да нико од оних који су на протестима, а које су доводили у везу са СПС-ом није ни члан, ни фуинкционер те партије. У вези са тим, истиче да Владимир Шкундрић нема везе са СПС-ом, без обзира што је његов отац члан те странке.

“Прво вече сам рекао да су протести покушај насилног преузимања власти и да сви треба да сносе последице. То важи и за Владимира Шкундрића, без обзира што је његов отац у СПС. СПС нема везе са њим”, истиче Дачић. Додаје и да је случај са братом саветника Бранка Ружића разјашњена, односно да је утврђено да је фотографија на којој се налази са Сергејем Трифуновићем стара две године. “За мене је најважније да нема везе са функционерима СПС”, истиче Дачић.

Извор: Танјуг

фото: Архива

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.