Dačić: Pokušaj destabilizacije Srbije odvojiti SPS od SNS, odnosno Dačića od Vučića Vesti

Predsednik Socijalističke partije Srbije
Ivica Dačić izjavio je gostujući na TV Prva da napad na Aleksandra Vučića i pokušaj destabilizacije Srbije je neodvojiv deo pokušaja da se odvoji SPS od SNS, odnosno Dačić od Vučića. U prilog tome, kako navodi, govori i naslov na jednom od portala “SPS zbog Dačićeve politike prema Vučiću izgubio 230.000 glasova”.

“Cilj toga je da se priprema akcija postavljanja pitanja moje odgovornosti za to što smo imali nešto manji broj glasova na izborima”, kazao je Dačić. Upitan da li postoje opstrukcije protiv njega i u SPS-u i da li će “pročistiti stranku”, lider socijalista kaže da će morati nešto da uradi s obzirom da njega hoće da “počiste”.

On je rekao i da postoji opstrukcija u stranci i organizovani pokušaji da se SPS odvoji od SNS, ali da on to neće učiniti.

Dačić je kazao i da nije zadovoljan rezultatima izbora i dodao da su “omanuli” za 18.000 glasova od rezultata koje su sebi postavili za cilj, i ocenio da to nije slučajno. Kako navodi, očigledno da je postojala opstrukcija unutar stranke, što pokazuje i to, kako kaze, da su bolje prošli na lokalnim, nego na republičkim izborima.

“Očigledno je da je postojala opstrukcija u stranci, pošto neki žele da očiste mene, moraću da uradim suprotno. Ovo je jedan specijalni rat”, kazao je Dačić dodajući da njega krive za zbog koalicije sa SNS, odnosno Aleksandrom Vučićem.

Upitan da li je sa predsednikom SNS razgovarao o tome, Dačić kaže da nije bilo potrebe jer je to pitanje koje se tiče samo SPS-a.

“To nije slučajno, postoji opstrukcija i organizovani pokušaji, meni je rečeno iz partije evropskih socijalista da ne možemo da postanemo član zbog koalicije sa Vučićem. Cilj je da se SPS odvoji od SNS-a”, kazao je Dačić. Upitan da li će to i učiniti, lider socijalista kaže da neće i da već nije pristao na to.

Kako kaže, o formiranju nove vlade nije još uvek razgovarao sa predsednikom Srbije. Podsetio je da SNS imaju većinu i bez socijalista i dodao da je SPS spreman za nastavak saradnje sa naprednjacima.

Navodi da je trenutno nebitno kakav će položaj imati u novoj vladi i ističe da su centralno pitanje kojim bi trebalo da se bave izazovi pred kojima se Srbija nalazi – pitanje borbe protiv epidemije, ekonomski oporavak, pitanje dijaloga Beograda i Prištine, evrointegracija.

On je istakao i da mu je najvažnije da niko od funkcionera te stranke nije učestvovao na protestima i da je oduvek bio protiv uzimanja za saradnike ljudi iz civilnog sektora, što se pokazalo opravdano u slučaju čoveka koji je sarađivao do pre 10 dana sa ministrom Goranom Trivanom, a sada učestvuje na protestima. Srđan Stanković, za kojeg ministar Goran Trivan kaže da je bio, ali više nije njegov savetnik, pozvao je putem Fejsbuka na nerede i rušenje vlasti, a izneo je i uvrede na račun predsednika Vučića.

“Taj čovek je do pre 10 dana bio ekspert i sarađivao je sa Trivanom”, kazao je Dačić i dodao da nije samo Trivan uzeo za saradnika čoveka iz nevladine organizacije, već da je to sada postala moda. Ističe da ne govori o stručnjacima nego o ljudima iz nevladinih organizacija i naglašava da će prvi da vas izda onaj koji nema političke stavove.

“To mi pokazuje iskustvo, Slobodana Miloševića su izdali svi koji su živeli od njega, napuštali su ga preko Tanjuga, čim je pao odmah su se izjasnili da nisu imali veze sa njim”, ispričao je Dačić.

Upitan da li se plaši da se i njemu to ne dogodi, Dačić kaže da nema čega da se plaši, kao i da nema šta da mu se dogodi, jer mu se događalo već 100 puta.

“Ova situacija je važna jer se čini da je turbulenta, a turbulentna je sa aspekta onih koji nemaju svoju politiku. Pogledajte šta tvituju, njihove poruke, oni ne mogu da izdrže politički pritisak, a što bi to radili kada nisu političari”, naglašava šef srpske diplomatije. Ponavlja da mu je najvažnije da niko od onih koji su na protestima, a koje su dovodili u vezu sa SPS-om nije ni član, ni fuinkcioner te partije. U vezi sa tim, ističe da Vladimir Škundrić nema veze sa SPS-om, bez obzira što je njegov otac član te stranke.

“Prvo veče sam rekao da su protesti pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti i da svi treba da snose posledice. To važi i za Vladimira Škundrića, bez obzira što je njegov otac u SPS. SPS nema veze sa njim”, ističe Dačić. Dodaje i da je slučaj sa bratom savetnika Branka Ružića razjašnjena, odnosno da je utvrđeno da je fotografija na kojoj se nalazi sa Sergejem Trifunovićem stara dve godine. “Za mene je najvažnije da nema veze sa funkcionerima SPS”, ističe Dačić.

Izvor: Tanjug

foto: Arhiva

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.