Dačić: Potrebno je da se građani koji planiraju putovanje svakodnevno informišu Vesti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je gostujući na TV Prva da se situacija sa otvorenim granicama za državljane Srbije menja iz dana u dan, te da je potrebno da se građani koji planiraju putovanje svakodnevno informišu.

„Evropska unija je donela odluke u vidu preporuke. Preporuka je da se Srbija stavi na listu zemalja iz koje je slobodan ulaz u članice EU. Međutim svaka zemlja se izjašnjava o toj preporuci i bilateralno donosi odluku tim povodom tako da se to menja iz dana u dan”, rekao je Dačić.

Građani Srbije, dodao je, bez karantina i testova mogu u Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Mađarsku, Tursku, Francusku, Luksemburg i Sjedinjene Američke Države.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je najavila da će ulazak u tu zemlju biti moguć uz izolaciju od 14 dana.

Za ulazak u Severnu Makedoniju je potreban test, a Slovenija i Nemačka od srpskih državljana zahtevaju samoizolaciju.

Ne može se ući u Grčku, Rumuniju, Austriju, Švajcarsku, Belgiju, Holandiju, Kinu, Rusiju, Brazil, Australiju, Kanadu, Izrael, Japan, Maroko.
Kada je u pitanju Crna Gora, naši građani i dalje ne mogu da putuju, a ministar Dačić odgovarajući na pitanje kada i da li će se rešiti to pitanje, kaže da su svi „digli ruke od Crne Gore”. „To je njima na štetu”, rekao je Ivica Dačić u Jutarnjem programu na TV Prva.

Naglasio je da je ovo situacija danas i da se već u toku nedelje lista zemalja može promeniti. Građani se mogu informisati na sajtu ministarstva ili pozivom.

 

Izvor: MSP

Foto: RAS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.