Toma Fila: Sve ide ka tome da se ne potvrdi optužnica protiv Tačija Vesti

Beogradski advokat i član predsedništva SPS Toma Fila kaže da nije jasno u kom statusu kosovski predsednik Hašim Tači razgovara u Hagu sa predstavnicima Specijalizovanog tužilaštva i suda, jer je optužnica već podignuta, a nije potvrđena, te sve ide u pravcu da sudija optužnicu ne potvrdi.

“Za saslušanje kod tužioca je kasno, jer je optužnica podignuta, a za saslušanje u sudu je rano. Dok optužnica ne stane na pravnu snagu, faktički nije potvrđen njegov status optuženog, već je on građanin koji čeka na odluku o statusu”, rekao je Fila Tanjugu.

Ako se, kako je Tači juče posle saslušanja rekao novinarima, razgovara o tehničkim pitanjima, to je, prema mišljenju File, potez u pravcu da sudija ne potvrdi optužnicu.

“To je jedini cilj koji bi Tači mogao da ima”, rekao je Fila, ocenjujući da je sve to “farsično”.

Podsećajući da su Specijalizovana veća i tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu osnovana kosovskim zakonima koje je doneo tamošnji parlament, advokat ne isključuje da taj zakon bude i ukinut do oktobra.

Inače, 24. oktobra ističe rok za potvrđivanje optužnice protiv Tačija i drugih.

“Do oktobra su moguće sve političke kombinacije, a ako mu se dozvoli da nešto sada kaže, možda ne potvrde optužnicu”, naveo je Fila.

Taj sud će prema njegovom mišljenju izgubiti svaki smisao ukoliko bude sudio samo “običnim koljačima”, a ne i Tačiju, Kadriju Veseljiju, Ramušu Haradinaju…

Izvor: Tanjug

Teme:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.