Најновије

Интервју проф др Славице Ђукић Дејановић за ”Данас”: Спремни смо да будемо и власт и опозиција Вести

Став Социјалистичке партије Србије је да се незадовољство не изражава тако што се каменује Скупштина Србије, што се има агресиван однос према полицији и што рушилачке демонстрације шаљу поруку супротну нашим тежњама.

Ми смо озбиљна странка која сматра да се ствари решавају кроз институције система, а да сва незадовољства везана за изборне резултате можемо управо решавати само на изборима. Нама је неприхватљиво да се позиција власти и неки ставови мењају на улици. Ако нечије дете, па био он и члан СПС, учествује на протестима, ту постоји и његова објективна одговорност као родитеља – каже за Данас Славица Ђукић Дејановић, потпредседница Социјалистичке партије Србије и министарка без портфеља у одлазећој Влади, коментаришући одлуку СПС о смени социјалисткиње Весне Дмитрић, начелнице управе за урбанизам Чачка, јер је њен син учествовао у прошлонедељним демонстрацијама испред парламента у Београду.

* Зар кажњавањем Ваших високих функционера, захтевима потпредседнику СПС Новици Тончеву да се извини председнику Вучићу, критикама на рачун Горана Тривана не понижавате сопствену странку и водите је ка нестајању и утапању у СНС?

– Не, то је ствар страначке дисциплине. О свим питањима и комплетној државној политици и изражавању незадовољства ми као партија имамо свој став. Није спорно да у оквиру партије искажу своје мишљење, али је недопустиво да се нарушава страначки став и изражавају ставови супротни ставу СПС, посебно у околностима када се покушава створити један јаз између СПС и СНС. Посебно морамо реаговати кад се зна да су неки одборници који су били на нашој листи прешли у Народну странку Вука Јеремића. Таквим људима просто не можемо аплаудирати. Морамо изрећи мере. То значи да су из наше партије искључени они који су учествовали на демонстрацијама, а били су на нашим листама.

* Петар Шкундрић није учествовао у демонстрацијама, а кажњен је тако што је смењен са места саветника у Влади Србије.

– Он је просто померен с једне високе државне функције, јер је најближи члан његове породице изражавао незадовољство према систему у коме је практично учествовао и сам Петар Шкундрић. О осталим случајевима ћемо тек разговарати након анализе. Никоме од њих нису изречене казне, изречени су само одређени коментари.

* Подигла се и велика прашина око министра за заштиту животне средине Горана Тривана, јер је његов саветник Срђан Станковић позивао на демонстрације путем друштвених мрежа.

– Тривану није изречена никаква мера, са њим ће се на органима странке разговарати, а што се Новице Тончева тиче, он је сам рекао да је погрешио. И добро је што је то рекао.

* Како је могуће да се СНС и СПС одричу да стоје иза именовања Тривановог помоћника. Изгледа да се човек сам поставио.

– Не могу ништа да кажем док се не чујем са мојим драгим колегом Триваном и заиста ми не пада на памет да осуђујем свог колегу. Не знам на који начин је он бирао своје сараднике. Ја своје саветнике бирам тако што их сама предлажем, али претпостављам и да су сви његови сарадници бирани у складу са процедуром.

* Зар није циљ СПС да заштити свог потпредседника Тончева, који је изложен шикани напредњака у Сурдулици? Уместо тога, тражите од њега да се извини Вучићу.

– Кад говоримо генерално о политици СПС, не можемо гледати интерес појединаца, већ морамо да гледамо ставове партије. Као што знате социјалистима је увек Србија била преча него било који појединачни интерес. Државна политика има предност у односу на позиције СПС и њених појединаца.

* Некако се све чини да је СПС-у приоритет да не увреди председника Србије Александра Вучића.

– Чини се само. Приоритет је држава, а Вучићева и наша политика су апсолутно комплементарне када је у питању Србија и њени спољнополитички и унутрашњи циљеви. Сада када се толико напора чини да се настави дијалог у Бриселу, по питању Косова и Метохије, када је корона вирус делом не само нарушила здравствено-безбедносни систем, него прети да угрози и финансијске токове, не можемо да размишљамо о расположењу појединаца у било којој средини, посебно о расположењу које се не уклапа генерално у политику за Србију и СПС.

* Колико расположење таквих појединаца штети Социјалистичкој партији Србије у њеним настојањима да поново буде део владајуће већине?

– О владајућој коалицији не бих сада могла да се изјашњавам, јер пре свега 20. јула иду разговори између председника партија СНС и СПС. Они ће тек имати прелиминарне разговоре. И није важно да ли ћемо бити део владајуће већине, али ми смо поносни на досадашње резултате које су оствариле наше две партије и сматрамо да извргавање руглу успеха који смо постигли као држава, на чијем челу је Александар Вучић, просто иде на штету и угледу Ивици Дачићу.

* Да ли би СПС-у сметало да буде опозиција у наредне четири године, јер поједници из СНС кажу да је време да се опробате и као опозиција?

– Сви ми који смо у политичком животу морамо бити спремни на то да будемо и на једној и другој страни. Ми смо били и опозиција, а и подржавали смо владу, а били смо и власт. Имамо огромно искуство у свему. Да ли ће СПС бити у власти или опозицији одлучиће они који доносе одлуке. Сачекајмо прве резултате консултација и утисак председника државе који је напослетку и најодговорнији за доношење одлуке. Чињеница је да су највећи квалитет СПС људи који гласају за нашу странку, која је остала, док су се све велике партије распршиле и нестале.

* Ко су ти људи унутар СПС који, како Дачић тврди, хоће њега да сруше?

– Сасвим је могуће да има људи који имају прикривене амбиције, а на првим страначким изборима очекујемо да се ти људи појаве и да у демократској атмосфери измере подршку и изађу на црту Дачићу. То сигурно нису људи из самог врха партије. То сигурно нису људи који су му небројено пута дали поверење. Чланство СПС масовно доживљава Дачића апсолутно као лидера. Он је један од најдемократскијих председника партије. Ако ме питате да ли Ивица можда има прикривену конкуренцију јесте за анализу чињеница да смо на локалу у збиру добили нешто више гласова него на парламентарним изборима на листи коју је носио Ивица Дачић. Али велики број и локалних листа је носио његово име. Ми смо наш циљ остварили, повећали смо број посланика у Народној скупштини.

* Медији помињу Бранка Ружића као неког ко је заправо опозиција Дачићу.

– Ја сам сарадник и једног и другог и морам признати да за то не знам. Али треба питати Бранка Ружића.

* Зар људи који су гласали за СПС нису на неки начин изиграни тиме што врх СПС заступа углавном ставове СНС?

– Људи су ипак знали да гласају за листу на чијем је челу Ивица Дачић. Није нама коалиција са СНС и наш претходни политички живот умањила рејтинг.

* Ти неки људи који су гласали за вас и који подржавају СПС изашли су на улице и демонстрирали. Зар мислите да не постоје оправдани разлози за њихово незадовољство?

– Они нису само изашли на демонстрације, они су изражавали незадовољство које је апсолутно против званичних ставова наше партије. Дакле они су сами себе искључили. Фотографисали се сами и послали своје ставове. Они су сами створили разлоге због којих су искључени из партије и мислим да су и они тиме задовољни.

* СПС се није огласио поводом пребијања и хапшења људи на улици који су мирно демонстрирали.

– Огласили смо се у неколико наврата са ставом да сви који направе неки прекршај треба да одговарају и да ту не правимо никакву разлику између власти, опозиције и оних који су евентуално прекорачили овлашћења. Сви они који су каменовали полицију која је била на задатку и штитила грађане и институције нашег система, треба да буду кажњени у складу са законом. И ми ту не правимо разлику ко коме припада. Сваки појединац који је направио прекршај или учинио кривично дело треба да сноси санкције.

* И нису вас дотакле слике десетак полицајаца који туку једног човека и остављају га на улици немоћног, или слика полиције која туче децу која седе на клупи?

– Ја сам била шокирана када сам видела каменице да лете према полицајцима који су такође деца, нечија деца. За мене ја то био такав пораз да нисам ни гледала даље снимке са демонстрација.

* Можда је требало да натерате себе и да погледате, јер и та пребијена деца су нечија.

– Погледала сам део који ме је натерао да даље не гледам, део који је апсолутно био чињенички поткрепљен снимцима камера, на којима се види где млади људи, љути људи, просто исијавају агресивне тенденције и максимално угрожавају здравље и животе полицајаца који су на радном задатку. Ето ја вас питам шта кажете за поломљене обе ноге полицајца?

* Кажем да је страшно, али за мене је страшно и када десетак полицајаца туче једног човека који већ немоћно лежи на бетону. А за вас?

– Ако је било прекорачења овлашћења, они који су то учинили морају сносити последице, али то мора да се докаже. А овде имамо доказе – обе поломљене ноге човека који је био на дужности. Ја не правим разлику према људима. За мене је битан човек. И они који се не понашају достојанствено и не уважавају друге су особе чије понашање осуђујем.

Извор: Данас