Најновије

Гостовање Ивице Дачића у ”Усијању” на ТВ Курир: Овде није у питању математика, него о томе шта је Србији тренутно потребно Вести

Након 12 година учешће СПС у влади доведено је у питање. Одмах након објављивања резултата на парламентарним изборима у Србији, медији су почели да нагађају ко ће бити опозиција, а ко власт у републичком парламенту.

Иако смо у више наврата чули да се лидер СНС Александар Вучић готово свакодневно чује са Ивицом Дачићем, званични разговори око формирања нове владе између двојице лидера биће у понедељак. Ево шта каже лидер СПС о свом евентуалном учешћу у новој влади.

– Ови избори су били специфични и одржани у време короне, али упркос томе одзив је био добар, а СНС и Александар Вучић су убедљиво победили. Овде више за формирање владе није битно питање математике, односно није битно да се направи нека коалиција или не.

Овде је сада потребно да постоји државно и национално јединство, око важних државних и националних питања имајући у виду са којим изазовима ћемо се суочити у наредном периоду.

Значи не само ковид 19 са којим читав свет не зна шта ће да ради, већ и економска криза произашла из ковида 19 за коју кажу да је највећа криза од 30-тих година прошлога века. Наши проблеми везани за односе са Приштином, притисци који ће сигурно уследити да србија пристане на нешто што би било ниђе од онога што смо ми дефинисали као црвену линију и није у заштити наших државних и националних интереса.

Затим односи са земљама у региону који су често оптерећени разним нападима на србију, оптужбама на рачун српског народа, па потреба сналажена у једном новом светском поретку који се свакако гради. Ви сад имате не само супарништво између Истока и Запада као што је некада било, имали сте покрет несврстаних као трећу силу. Овде сада имате један центар моћи то су САД,имате ЕУ као други центар моћи ау оквиру ЕУ имате Немачку и Француску, Велика Британија се увек бори за своју неку позицију.

Са друге стране имате Кину и Русију и када погледате да у економском смислу ту ће параметри бити бољи на Истоку него на Западу. То значи да ће запад вршити притисак на земље које су добре са Кином и Русијом да не иду путем блиске сарадње.

Ово сам све навео као изазове са којима ће Србија да се суочава. Ја сам оне ноћи када су избори завршени да смо ми за ових осам година коалиција са СНС и Александром Вучићем остварили значајне ствари.

Ја сам поносан на то, позиција Србије је сада другачија и много боља него што је била и на политичком плану и на економском плану. Имали смо потпуну сагласност о најважнијим питањима, није било неслагања око најважнијих државних и националних питања. Имајући све то у виду спремни смо и сматрамо да је то у интересу Србије.

Спремни смо да у интересу народног, националног и државног јединства наставимо коалицију са СНС и Вучићем, али то је наравно питање на које одговор треба да дају Вучић и СНС. Имаћемо разговоре у понедељак, ја не знам ко све шта прича, али, готово да нема дана за ових осам година да он и ја нисмо разговарали. Све одлуке доносимо заједно и остварили смо одличну сарадњу.

Овде није у питању математика, него шта је у овом тренутку Србији потребно. Ако је Србији потребна шира коалиција, онда је на Вучићу да направи своју концепцију шта ко треба да ради. Он ми је раније предложио да будем министар спољних послова, сада му нећу ништа тражити.

Нисмо причали о некој новој влади, комбинаторици, на њему је да одлучи како ће да буде конципирана Влада, да ли ће СПС и ЈС бити њен део.

Када говорим о коректној сарадњи Вучића и мене и сагласности да постоји то заједништво, ако у СПС постоји другачија политика, ако је то у странци већинско мишљење, а ја од високих функционера нисам чуо тако нешто, онда то мења политику странке. Ја нисам тај који би водио нападе на Вучића.

– Искрено, СПС никад није рушио власт, зашто би ми рушили власт у којој се налазимо. Ми смо се увек борили против демонстраната. Ко је против Вучића, он је против СПС-а. Ако Вучић неће са нама, то је друго питање, али ако СПС хоће да напада Вучића, ја у томе нећу учествовати. Ако будемо у опозицији, бићемо државотворна, конструктивна опозиција. Ми издајници никад нисмо били. Бити опозиција не треба да значи бити против своје државе, рекао је Дачић.

– Никад се нисмо понашали по принципу ако је што горе по државу, то је боље за опозицију. Ми смо подржавали Владу Коштунице, али смо увек гласали за сваки предлог који је био у интересу државе. Наша странка је пре свега патриотска, она јесте настала из комунистичке партије, али су у њој увек више били националисти него комунисти, истакао је Дачић.

 

Извор: Курир

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.