Gostovanje Ivice Dačića u ”Usijanju” na TV Kurir: Ovde nije u pitanju matematika, nego o tome šta je Srbiji trenutno potrebno Vesti

Nakon 12 godina učešće SPS u vladi dovedeno je u pitanje. Odmah nakon objavljivanja rezultata na parlamentarnim izborima u Srbiji, mediji su počeli da nagađaju ko će biti opozicija, a ko vlast u republičkom parlamentu.

Iako smo u više navrata čuli da se lider SNS Aleksandar Vučić gotovo svakodnevno čuje sa Ivicom Dačićem, zvanični razgovori oko formiranja nove vlade između dvojice lidera biće u ponedeljak. Evo šta kaže lider SPS o svom eventualnom učešću u novoj vladi.

– Ovi izbori su bili specifični i održani u vreme korone, ali uprkos tome odziv je bio dobar, a SNS i Aleksandar Vučić su ubedljivo pobedili. Ovde više za formiranje vlade nije bitno pitanje matematike, odnosno nije bitno da se napravi neka koalicija ili ne.

Ovde je sada potrebno da postoji državno i nacionalno jedinstvo, oko važnih državnih i nacionalnih pitanja imajući u vidu sa kojim izazovima ćemo se suočiti u narednom periodu.

Znači ne samo kovid 19 sa kojim čitav svet ne zna šta će da radi, već i ekonomska kriza proizašla iz kovida 19 za koju kažu da je najveća kriza od 30-tih godina prošloga veka. Naši problemi vezani za odnose sa Prištinom, pritisci koji će sigurno uslediti da srbija pristane na nešto što bi bilo niđe od onoga što smo mi definisali kao crvenu liniju i nije u zaštiti naših državnih i nacionalnih interesa.

Zatim odnosi sa zemljama u regionu koji su često opterećeni raznim napadima na srbiju, optužbama na račun srpskog naroda, pa potreba snalažena u jednom novom svetskom poretku koji se svakako gradi. Vi sad imate ne samo suparništvo između Istoka i Zapada kao što je nekada bilo, imali ste pokret nesvrstanih kao treću silu. Ovde sada imate jedan centar moći to su SAD,imate EU kao drugi centar moći au okviru EU imate Nemačku i Francusku, Velika Britanija se uvek bori za svoju neku poziciju.

Sa druge strane imate Kinu i Rusiju i kada pogledate da u ekonomskom smislu tu će parametri biti bolji na Istoku nego na Zapadu. To znači da će zapad vršiti pritisak na zemlje koje su dobre sa Kinom i Rusijom da ne idu putem bliske saradnje.

Ovo sam sve naveo kao izazove sa kojima će Srbija da se suočava. Ja sam one noći kada su izbori završeni da smo mi za ovih osam godina koalicija sa SNS i Aleksandrom Vučićem ostvarili značajne stvari.

Ja sam ponosan na to, pozicija Srbije je sada drugačija i mnogo bolja nego što je bila i na političkom planu i na ekonomskom planu. Imali smo potpunu saglasnost o najvažnijim pitanjima, nije bilo neslaganja oko najvažnijih državnih i nacionalnih pitanja. Imajući sve to u vidu spremni smo i smatramo da je to u interesu Srbije.

Spremni smo da u interesu narodnog, nacionalnog i državnog jedinstva nastavimo koaliciju sa SNS i Vučićem, ali to je naravno pitanje na koje odgovor treba da daju Vučić i SNS. Imaćemo razgovore u ponedeljak, ja ne znam ko sve šta priča, ali, gotovo da nema dana za ovih osam godina da on i ja nismo razgovarali. Sve odluke donosimo zajedno i ostvarili smo odličnu saradnju.

Ovde nije u pitanju matematika, nego šta je u ovom trenutku Srbiji potrebno. Ako je Srbiji potrebna šira koalicija, onda je na Vučiću da napravi svoju koncepciju šta ko treba da radi. On mi je ranije predložio da budem ministar spoljnih poslova, sada mu neću ništa tražiti.

Nismo pričali o nekoj novoj vladi, kombinatorici, na njemu je da odluči kako će da bude koncipirana Vlada, da li će SPS i JS biti njen deo.

Kada govorim o korektnoj saradnji Vučića i mene i saglasnosti da postoji to zajedništvo, ako u SPS postoji drugačija politika, ako je to u stranci većinsko mišljenje, a ja od visokih funkcionera nisam čuo tako nešto, onda to menja politiku stranke. Ja nisam taj koji bi vodio napade na Vučića.

– Iskreno, SPS nikad nije rušio vlast, zašto bi mi rušili vlast u kojoj se nalazimo. Mi smo se uvek borili protiv demonstranata. Ko je protiv Vučića, on je protiv SPS-a. Ako Vučić neće sa nama, to je drugo pitanje, ali ako SPS hoće da napada Vučića, ja u tome neću učestvovati. Ako budemo u opoziciji, bićemo državotvorna, konstruktivna opozicija. Mi izdajnici nikad nismo bili. Biti opozicija ne treba da znači biti protiv svoje države, rekao je Dačić.

– Nikad se nismo ponašali po principu ako je što gore po državu, to je bolje za opoziciju. Mi smo podržavali Vladu Koštunice, ali smo uvek glasali za svaki predlog koji je bio u interesu države. Naša stranka je pre svega patriotska, ona jeste nastala iz komunističke partije, ali su u njoj uvek više bili nacionalisti nego komunisti, istakao je Dačić.

 

Izvor: Kurir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.