Интервју Ивице Дачића за Пинк.рс: Сигуран сам да ће Србија бити међу првим земљама чији ће грађани добити дозволу да уђу на територију ЕУ када се поправи епидемиолошка ситуација Вести

Европска унија пре два дана препоручила је свим својим чланицама да због погоршања епидемиолошке ситуације у нашој земљи, везано за коронавирус, на списак непожељних ставе држављане Србије. Ову информацију за Пинк.рс потврдио је и Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије.

Дачић у интервјуу за наш портал каже да ЕУ сваке две недеље ажурира податке везано за коронавирус и да је уверен да уколико се поправи епидемиолошка ситуације да ће Србија бити међу првим земљама које ће добити дозволу чији ће грађани моћи да уђу на територију ЕУ. Пошто је, ово само препорука чланицама ЕУ, неке земље дозвољавају улазак на своју територију грађанима Србија.

– Приликом претходне ревизије Европска унија је дала једну препоруку свим чланицама да Србију ставе на листу безбедних земаља чији грађани могу слободно да улазе у те земље. То значи од 1. јула. Међутим, разне државе чланице то примају као препоруку и нису све чак ни тада ставиле Србију на режим слободног уласка. Али сада је ЕУ извршила ажурирање, односно неке земље је додала, а неке скинула са тог списка. Србију и Црну Гору је скинула са овог списка због тренутне епидемиолошке ситуације. Реч је о препоруци, али сада је препорука негативна по нас.
– На сваке две недеље се врши ажурирање тих података. У суштини ова одлука неће имати неке велике последице, јер већина земаља иначе не дозвољава улазак грађанима Србије, нарочито после повећања броја заражених. Сви су у неким мерама опреза.

Шта је са грађанима који се налазе на територији ЕУ док ове препоруке трају?

– Свака земља посебно утврђује своја правила и свакога дана је потребно извршити одређени увид у то шта која од земаља има као своју регулативу. Зато је мој савет свим грађанима да не крећу нигде на пут док се прво не информишу детаљно. То могу да ураде код нас у Министарству спољних послова или у нашим амбасадама или конзулатима широм света. Или у амбасадама земаља у које планирају да путују, овде код нас у Београду. Значи да питају: да ли је дозвољен улазак грађанима Србије, под којим условима, а исто тако и за транзит. Веома је битно да ли неке земље дозвољавају транзит кроз њихову земљу или не, ако није реч о авионском саобраћају. Они који се тренутно налазе у иностранству неће имати никакве последице што се тога тиче. Сви они који су сада већ негде, као што су наши грађани у Грчкој неће имати никакве последице, до краја аранжмана ће моћи да буду у тим земљама. Неизвесно је како ће се даље ово све одвијати.

То кажете за следеће две недеље када ЕУ ради ново ажурирање?

– Јесте. Све ће се то анализирати више пута и биће великих промена. Оно што могу да кажем за ситуацију у нашем региону, када је реч о Албанији наши грађани могу да уђу без ограничења у ту земљу. Што се тиче Босне и Херцеговине без ограничења може да се уђе или да се транзитира преко БиХ. Бугарска, је пре неки дан затворила границе за грађане Србије. Транзит је могућ искључиво ради повратка у Србију, или када се може доказати неодложно напуштање Бугарске. Значи да се иде негде даље. Мађарска је применила такође да су потребна два негативна теста не старија од пет дана да би могло слободно да се уђе у ту земљу. Румунија, није дозвољен улазак. У Северну Македонију може да се уђе, транзит је могућ и он може да траје до три сата. Ми се налазимо на тој црвеној листи и у Словенију практично није дозвољен улазак за држављане Србије, сем неких изузетних случајева, али тешко се добијају дозволе за тако нешто.

Грчка?

– Када је реч о Грчкој нико не може да каже колико ће то трајати. Морам да кажем да они имају интерес када им грађани Србије долазе. Али, проблем је што је велики број наших туриста који је тамо отишао тестиран и био позитиван. Те све мере ће се поново 31. јула анализирати.

А када су у питању неке земље у свету где наши грађани одлазе?

– Када је у питању Египат грађани Србије могу да уђу слободно и није потребан тест. У Италију не може да се уђе, то су затворили. Русија, није дозвољен улазак. Турска, може да се уђе без тестова и слободно.

Колико могу да приметим сем Италије, Немачка је најоштрија у тим мерама?

– Јесте. Немачка не даје нашим људима да уђу. У Француску може да се уђе тренутно без ограничења и да се транзитира кроз ту земљу. Када је реч о Великој Британији наши грађани могу да уђу у ту земљу ако имају визу. У Аустрију за грађане који немају регулисан боравак није дозвољен улазак.

А према којим земљама ми имамо забрану?

– Ми немамо ни према коме, сем према Црној Гори.

Шта је са Црном Гором, они не дозвољавају ни када су препоруке ЕУ позитивне? Да ли је то политичка одлука или они и даље настављају забрану према Србији због епидемиолошке ситуације?

– Сада се већ ситуација променила, имајући у виду да су многе земље на листу забране уласка ставиле и Србију и Црну Гору. Али у том једном периоду када је то било доста либерализовано Црна Гора није отворила границе за грађане Србије, иако је Србија отворила границе за грађане Црне Горе. Ми смо у свему томе видели доста политичких захтева, а не здравствених.

Уколико се епидемиолошка ситуација у Србији побољша да ли очекујете да ЕУ након две недеље донесе нову препоруку где би дозволиле улазак наших грађана у земље ЕУ?

– Иначе, многе земље су се залагале да Србија буде на тој листи, међутим сада су ови епидемиолошки разлози пресудили и као што сам рекао на сваке две недеље ће се то анализирати. И уколико дође до поправљања епидемиолошке ситуације, сигуран сам да ће Србија бити међу првим земљама које ће добити дозволу чији ће грађани моћи да уђу на територију ЕУ.

Велики део разлог за погоршања епидемиолошке ситуације лежи и у непоштовању мера заштите

Верујем да сте на Влади и међу колегама разговарали о разлогу због којег је дошло до погоршања епидемиолошке ситуације у Србији?

– Ја нисам стручњак у тој области и могу само да кажем да се ми сусрећемо са апсолутно непознатим вирусом. Све те теорије које су биле свих ових месеци су пале у воду и практично свакога дана сазнајемо нешто ново о понашању овог вируса на начин како се преноси, његовој снази, иако се говорило да ће у лето вирус практично да нестане, доживели смо сада његову поновну ескалацију. Осим те неке непознанице, вероватно је да велики део разлога лежи и у непоштовању мера заштите које су биле потребне због окупљања која су била противна ставовима Кризног штаба. Нарочито све ово што се десило поледњих дана у Београду да је било окупљања иако то није било дозвољено. Говорим о овим насилним демонстрацијама. Вероватно ће то имати негативне последице у наредним данима. То је позив за све да поштују мере, јер је то најважнија ствар. Јер како кажу: „Када је човек здрав има милион жеља, а кад је болестан има само једну – да оздрави“.

Да ли је имало утицаја дописивање Драгана Ђиласа, Вука Јеремића са ЕУ, Тањом Фајон, да би те препоруке биле донете, а само да би се наштетило Србији…

– Не верујем да је то имало директне везе, али то јесте један негативан пример тужакања сопствене државе. Опозиција и власт без обзира на своје позиције требало би да имају јединствени став када је реч о државним и националним интересима. То је једноставно показатељ те политике „што горе то је боље“. Значи, што горе за власт, односно за Србију, то боље за опозицију. То је потпуно погрешна политика. То заправо показује и њихова подршка коју заправо и немају међу грађанима Србије, зато што ниједан човек који мисли добро својој земљи тако нешто уопште не би написао.


Очекујемо да ће економске последице од короне бити најмање управо у Србији

Очекујете ли негативне економске последице по Србију због препорука обуставе кретања кроз земље ЕУ?

– Србија ће свакако имати последица због економске кризе у коју је цели свет ушао. Многи кажу да је та криза највећа од оне кризе тридесетих година прошлог века и да че доћи до великог пада БДП-а. Нарочито трговине широм света. То ће се неминовно одразити и на економску ситуацију у Србији. Србија не може да буде у условима отвореног светског тржишта да буде једно острво. Наравно, ми ћемо се борити и Влада Србије и председник републике, то управо и раде, да штета од коронавируса буду што мање. То значи да задржимо економску стабилност, кроз помоћ предузећима и грађанима да преживе овај тежак период и да имамо што мањи пад БДП-а, а да у наредном периоду, зависно од опште ситуације, радимо поново на високим процентима раста. Видите да је у прва три месеца Србија имала највећи раст БДП-а и у региону и Европи, што је показатељ једног доброг пута на којем се налазимо. Тако да очекујемо и да ће последице од короне бити најмање упаво у Србији и да ће Србија имати успешне и добре параметре на крају године када је реч о БДП-у и уопште када је реч о економији.

Поносан сам на све резултате које смо заједно остварили

Почели су разговори странака које су прешле цензус са председником Србије о формирању владе. Када ви разговарате, тј. ваша коалиција СПС-ЈС? Шта очекујете?

– У понедељак. Ми смо то одмах рекли, првог дана, а и пре избора смо о томе говорили. Сматрамо да смо ми имали веома добру коалицију свих ових година и да смо остварили веома значајне ствари за Србију од политичких питања па до економских, да смо веома ојачали позицију Србије. Поносан сам на све резултате које смо заједно остварили. Овде није у питању сада нека математика да ли је потребан неки број за фомирање владе, то није потребно. Вучић сам има већину. Овде је реч о томе да се сви трудимо да колико можемо допринесемо тој политичкој стабилности, националном и државном јединству и у том смислу смо ми спремни. Ја не знам каква је концепција председника Вучића, о томе ћемо тек разговарати.

Очекујете ли да се ваша коалиција нађе у тиму нове владе?

– Ми смо спремни на то, али та одлука зависи од Вучића.

Вучић отвара шансу новим људима. Вероватно ће то бити случај и у новој влади

Дуго сте у политици, искусни сте и добро прогнозирате ствари. По вашем мишљењу како ће влада бити конципирана? Очекујете ли велике промене међу јудима који су водили ресоре?

– Пратећи оно о чему је Вучић говорио, сигурно је да се могу очекивати промене. Али то је питање за Александра Вучића и СНС. Вучић има ту политику која афирмише нове људе, млађе људе, који нису имали неког политичког искуства. Значи, отвара шансу новим људима. Вероватно ће то бити случај и у новој влади.

Да ли ви у глави имате људе које ћете кандидовати за министре?

– Зависи од тога шта Вучић жели, мислим начин на који ће бити конципирана будућа влада. Према томе и која би нашој коалицији припала места.

Али ви сте задовољни оствареним резултатима?

– Ми смо веома задовољни. Надам се да је то задовољство обострано имајући у виду да је све то било у интересу Србије. Овде уоште не говоримо о тим појединачним стварима, разним неодговорним изјавама и поступцима неких људи из СПС-а.

Одмах сте и реаговали?

– Јесте. Ја сам одмах и рекао да нико не може да се понаша супротно политици СПС-а. У државном интересу је да се настави ова коалиција.

30 година постојања СПС-а – „Ми стојимо постојано“ Јуче је било 30 година СПС-а. Као председник Социјалистичке партије Србије да ли можете да поделите са нама где је данас ваша партија у односу на пре 30 година? Опстали сте и поред чињенице да су хтели да вас угуше после 5. октобра 2000. године.

– Јуче је било 30 година СПС-а и ја желим да честитам свим нашим члановима, бирачима и симпатизерима данашњи дан. Историја наше партије је на неки начин историја Србије. Што све показује колико је наша странка државотворна партија, да су све државне кризе и проблеми са којима смо се суочавали имали велики утицај на саму партију. Суочили смо се са великим проблемима деведесетих година и распада Југославије, борбе српског народа за своја права широм некадашње Југославије, санкцијама које смо имали због подршке нашем народу, бомбардовања Србије које смо имали због Косова. Значи, ми смо се суочили и са специјалним ратом који је био усмерен ка рушењу СПС-а 2000. године. Ми смо се тада суочили и са питањем проблема опстанка и саме странке. Зато данас, без обзира на то што ми нисмо на оном нивоу бирачког тела које смо имали у време Слободана Милошевића, када смо били водећа странка, али морам да кажем да када сам ја постао председник на тим првим изборима имали смо 230.000 гласова, нешто више од 5 одсто. Успели смо да ревитализујемо странку, да је ојачамо и да она и даље остане један од значајних фактора на политичкој сцени Србије. Ми смо друга странка по јачини. Али, неопходне су реформе странке, у смислу тражења новог начина организације, кадровских промена, програмских промена, тражења једног идентитета модерне странке левице у модерно доба… зато смо са поносом истицали тај наш слоган који ове године прати обележавање 30 година постојања – „Ми стојимо постојано“.

Извор: Пинк.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.