Најновије

Интервју Ивице Дачића за Блиц: У нашем ДНК је да бранимо власт Вести

У ДНК Социјалистичке партије Србије није да руши власт. У нашем ДНК је да бранимо власт. Спремни смо да помогнемо и допринесемо државном јединству, у питању је учвршћивање политичке стабилности Србије, стварање националног јединства, нечега што је изнад партијских интереса, каже у интервјуу за “Блиц недеље” лидер СПС и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

На дан када странка коју води слави три деценије постојања, разговарамо о актуелним дешавањима. Над слављеничком атмосфером сенку бацају трзавице са СНС, али је Дачић јасан – својим члановима поручује “не може да се буде и риба и девојка”, а нама “пустите Вучића и мене да све решимо”. Ипак, ми га прво питамо баш то, о останку у власти.

Хоће ли после формирања владе СПС бити власт или опозиција?

– То ће зависити од разговора са највећом странком која је победила на изборима, СНС, и са Александром Вучићем. Ових дана обележавамо 30 година од формирања СПС, и историја Србије је на неки начин уско повезана и са нашом историјом. Странка смо која има изразито државотворни карактер и у складу са тим пролазимо кроз све проблеме које као држава и народ имамо, укључујући и овај тежак период. Да ли ће СПС бити у власти и опозицији, свеједно је што се тиче наших државотворних ставова. Спремни смо да помогнемо и допринесемо државном јединству, овде је у питању учвршћивање политичке стабилности Србије, стварање националног јединства, нечега што је изнад партијских интереса.

Зашто би Вучић требало да настави сарадњу са вама? Да сте на његовом месту, да ли бисте узели СПС за партнера?

– Увек бих тако урадио. Кад сам био премијер, хтео сам да постоји широк национални консензус, да што више фактора учествује активно у вођењу државне политике и да заједно будемо јачи. Сарадња СНС и СПС се од 2014. и базира на томе. Ми смо од 2012. до 2014. године имали коалицију која је била неопходна због формирања већине, а после тога све је био договор и ствар поверења између Вучића и мене. И сада кад ме питају о актуелним дешавањима и учествовању појединаца из СПС у демонстрацијама, скрећу пажњу са главног тока који смо имали свих ових година, а то је да смо увек имали заједнички став и помагали један другоме почев од Бриселског споразума па до питања економске политике, смањивања плата и пензија, дијалога са Приштином, заједничког успеха у повлачењу признања Косова…

Помињете дешавања у СПС, рекли сте да преко вас неко хоће да сруши Вучића. Ко? Или је то само начин да оправдате то што вам странка клизи из руку и чланови учествују у демонстрацијама против владе у којој седите?

– Није реч ни о каквом оправдању, већ о разумевању актуелне стратегије. Не причам напамет, био сам сведок дешавања током деведесетих година. Основни циљ специјалног рата био је да од Милошевића одвоје све друге странке и раслоје СПС и ЈУЛ како би се нашли људи који ће бити спремни за промене. То је концепија изазивања нестабилности, и не мора то да буде везано да ли је Вучић некоме симпатичан или не. Ако је овде стабилно, онда нам нико не треба.

Ко то сада ради?

– Сви. И никад нису били заинтересованији него сада. При том не мислим ништа лоше, већ на заинтересованост политичких па и обавештајних фактора да утичу на ситуацију у региону. Ту су амерички и британски интерес, па немачки интерес који се својски трудио да поткопа идеје о разграничењу за договор Београда и Приштине… Ту је и интерес Француске која дебело заостаје у односу на друге, па имате интерес Русије и Кине…

Сви они против СПС? Како?

– Саставни део те стратегије је да се одвоји СПС од Вучића и тако СНС остане без партнера који има неки политички утицај, ипак је СПС друга странка на политичкој сцени са 11 одсто гласова. А ја сам, како кажу истраживачи, личност број два по броју позитивних оцена. Онда они који желе нестабилност дођу и говоре бајке мојим људима да ће СПС малтене да процвета ако оде у опозицију, да ће се отворити перспектива да узме део гласача који нису наклоњени Вучићу али и не воле Ђиласа и Јеремића и да су ти политички центри спремни да их погурају…

То значи да је неко од ваших дошао и рекао „нуде нам да процветамо ако урадимо то и то“?

– Да. И раде то годинама, а у последње време све чешће. Сећате се да су СПС-у од времена Бориса Тадића обећавали улазак у социјалистичку интернационалу? Сада је ситуација таква да, пошто су тамо демократе, ми не можемо да уђемо све док подржавамо Вучића.

Шта сте ви рекли на то?

– Мени то не значи ништа. Рекао сам им: „Све је у реду, ја ћу онда отићи у комунистичку организацију код Ципраса“. СНС је члан ИПП, сви су негде, једино нас нико од наших неће да прими. Али слушајте, можда је то уцењивање могло код нас да прође 2008. године. Сада не може. Сада је смешно. Друго, разни наши лидери се школују у школама за лидере коју организују западни институти, а свакоме годи када му причају да је најбољи, најлепши… Ако се већина одлучи за тај пут, значи да је дошло до промене политике странке и да треба да дође нови председник СПС.

Је л’ то исто обећање као и кад сте рекли да ћете поднети оставку ако на јунским изборима освојите мање процената него на прошлим изборима?

– Размишљао сам, и данас размишљам да ли то да урадим. Освојили смо 18.000 гласова мање, што је пола процента мање, а три посланичка места више. И мало ми је глупо да због тога дестабилизујемо странку. Да смо лошије прошли, сигурно бих поднео оставку.

Ипак, нисте тако дуго размишљали када је било речи о Шкундрићу? Дугогодишњи функционер СПС страдао је због греха сина који има четрдесет година?! Шта вам је рекао?

– Позвао сам га, образложио каква је ситуација, а он је сам рекао да би било добро да буде разрешен, да се направи дистанца и да не испадне да ми гледамо са одобравањем на та дешавања испред Скупштине. Ни он лично не гледа благонаклоно на то. Која би будала учествовала у томе и ишла против онога што сам изнео као политику партије? СПС никад у животу није учествовао у рушењу ниједне власти.

Како бисте кад су ретки периоди кад нисте били у власти?

– Зато то и кажем, што бисмо рушили сами себе. То није у нашем ДНК. Наш ДНК је да бранимо власт, а не да је рушимо.

Да ли је онда само утисак или реалност да сте зарад останка у власти спремни да се одрекнете најближих сарадника?

– Нико се не одриче никога. Шкундрић остаје у странци, али не и на положају у држави. Реч је о поштовању политике СПС. Другачије не може, свима нек буде јасно, не може да се буде и риба и девојка.

Шта кажете на коментаре који могу да се прочитају на Твитеру да сте на корак до тога да се учланите у СНС? Подстакнути изјавама да вам Вучић пријави непослушне социјалисте, да сте Новицу Тончева натерали да му се извини…

– Најбољи одговор би био: „Видите где сам ја“. Опет сам освојио 11 одсто, а они нек брину о себи, а не о СПС. Кад бих слушао шта други говоре, морао бих сто пута у току једног дана да променим мишљење.

Мора да сте чули изјаву Шапића да неће у владу у којој је СПС?

– Не знам шта му је био мотив да каже тако нешто. Он нас уопште не занима. Да ли ће бити у власти или не је питање за Вучића.

Очекујете ли, ако уђете у власт, да имате исти број ресора?

– Нисмо о томе разговарали.

А да задржите место шефа дипломатије?

– Ни о томе нисмо причали. Мени је 2014. године Вучић предложио да будем министар спољних послова. Ако мисли да и даље треба да будем, ја сам спреман.

Јесте ли спремни и да задржите за министра Горана Тривана ако вам остане ресор екологије?

– Рано је причати о ресорима. А Тривану не иде у прилог све што се дешавало последњих дана.

Спекулише се ко ће бити премијер, више имена је у игри, али и опција да Ана Брнабић остане на том месту?

– Нас двоје смо добро сарађивали, имали смо коректан однос. Немам ништа против тога да остане.

Када се говори о останку у власти, СПС годинама прати фама да захваљујући подршци Москве отвара врата Немањине 11. Хоће ли бити тако и сада?

– Једном је Кустурица за мене рекао да сам руски човек из Вашингтона. Нисам ни руски ни амерички, већ српски производ. Волим Русију јер је то у интересу Србије. Никада нисам чуо да је неко за мене интервенисао да будем у Влади. Ако Вучић нема свест о томе да је сарадња са мном корисна, не би ме радовало да неко интервенише за мене. Знајући Вучића, он ће намерно да уради супротно.

 

Вучић се управо вратио из Брисела, да ли се то спрема споразум са Приштином до краја ове године?

– Далеко смо од тога. Нико не зна шта би требало да пише у споразуму, нити се о томе разговарало. Ако сам добро разумео, од септембра ће се о томе разговарати.

Да ли се одустало од акције отпризнавања независности Косова?

– Привремено смо зауставили акцију повлачења признања Косова зато што се Приштина исто тако обавезала да неће водити кампању за признавање и учлањење Косова у међународне организације. Не верујемо да ће се они тога придржавати. И спремни смо да наставимо ако прекрше договор. Овом акцијом спустили смо број држава који признају Косово на мање од половине чланица УН-а, они данас могу да добију у најбољем случају за њих 92 гласа од 193. Зато је то њима велики трн у оку.

Да сте на Вучићевом месту, шта бисте понудили као решење за Косово?

– Причам десет година: разграничење. И данас то мислим.

Најмоћнија чланица ЕУ, Немачка, против тога је?

– То што је Немачка против не треба уопште да утиче на то да ми одустанемо. Разграничење је једина могућа и реална опција. Не захтева додатне проблеме, попут пресељења становништва. Подсетићу, сви су се противили прераном признању Хрватске и Словеније, па су Немачка и Аустрија прве то урадиле и признале их.

Да ли бисте потписали споразум са Приштином?

– Ако је у интересу Србије и народа на КиМ, да.

Да ли би могло да се деси и да опозиција да подршку за тај договор?

– Опозиција, шта је то? Која опозиција? Један виче „Косово је независно“, други виче „никако у ЕУ“, трећи „никако да се потпише споразум о разграничењу“. Знајући логику опозиције, ништа што Вучић уради они неће подржати.

Међу окупљенима испред Скупштине било је и младих и породичних људи који су дошли да изразе незадовољство и нису учествовали у насилним протестима. Да ли ће држава прићи тим људима? Коју поуку би власт могла из тога да извуче?

– Треба да се приђе свима који су на миран начин изразили свој политички став. То је у интересу свих. Поука је да би било корисно да око најважнијих питања постоји што шире политичко јединство. Требало би отворити разне канале комуникације и са групама грађана. Ту не мислим на Јеремића, Ђиласа који се обраћају ЕУ и не могу да схвате да не може ЕУ да их доведе на власт.

Вучић се вратио у студентске клупе да оствари свој сан, хоће да учи за кошаркашког тренера? Где ћете ви после политичке каријере?

– Не размишљам о томе шта бих радио после политике, ја сам се за то школовао. Завршио сам Факултет политичких наука са просечном оценом 10, то је оно што најбоље знам да радим.

Извор: Блиц

фото: РАС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.