Најновије

Дачић: Нисмо разговарали о именима министара и ресорима, већ о суштинским питањима Вести

Лидер СПС Ивица Дачић изјавио је после консултација са председником Александром Вучићем о формирању владе, да није било разговора о именима министара или ресорима, а да је коалиција СПС-ЈС спремна за наставак сарадње са СНС, која би требало да се темељи на заједничким циљевима.

“Нисмо разговарали о техничким питањима, када ће скупштина или влада, за то постоје законски рокови, али сигурно је да ће влада бити конституисана што пре, у најбољем могућем капацитету. Нисмо разговарали о именима министара, ресорима, разговарали смо о суштинским питањима”, рекао је Дачић новинарима.

Он је поручио да су у коалицији СПС-ЈС спремни за наставак сарадње која би требало да се темељи на заједничким циљевима.

Упитан да ли лично мисли да је СПС ближи влади или не, Дачић је одговорио:

“Не знам. Нема сврхе да мене питате. Ја никад не бих преферирао опозицију”.

На питање да ли су нарушени односи СНС и СПС, Дачић је оценио да тај однос никада није био нарушен.

“Заједно смо радили свих ових година и нећу дозволити да било шта нарушава нас однос. Ми разговарамо о државним и националним циљевима”, рекао је Дачић.

Како је пренео новинарима, разговарали су и о “разочарењима” и у оквиру СПС и СНС и не само СНС, већ листе коју је предводио председник.

“Свако је износио своју муку. Нисам се жалио ни на кога. Нисмо ми разговарали на том нивоу, већ у начелу”, додао је Дачић.

Он је навео да је СПС државнотворна странка и да је незамисливо да учествује у рушењу власти, већ напротив, да су они власт увек бранили.

Како је пренео, разговор са Вучићем био је веома опширан, о свим детаљима досадашње заједничке политике, резултатима које су остварили и о изазовима пред Србијом у наредном периоду, било у наредне две године било до 2025, што је постављаено као параметар за достизање одређеног нивоа плата и пензија, али и циљева у вези са чланством у ЕУ.

“Ми смо поносни на све резултате које смо остварили у коалицији од 2012. године. Србија је ојачала своју спољно-политичку позицију, вратила тему КиМ на дневни ред. И када је реч о економији, данас можемо са поносом рећи да у првом кварталу имамо најбоље показатеље када реч о расту БДП-а у целој Европи”, рекао је Дачић.

Он је навео да се односи СПС и СНС је заснивају на пројектима, већ комплементарности циљева и политици.

“Имамо исте циљеве – да Србија буде јака, стабилна, одговори успешно на све изазове, од дијалога о КиМ, економије до чланства у ЕУ. Сигуран сам да имамо исте циљеве, да желимо јаку, модерну и стабилну Србију, која ће у следеће две године моћи да постави чврсте основе, кључне за будућност Србије”, додао је Дачић.

Како је рекао, шта се буде урадило у следеће две године, биће добар показатељ и “пролазно време” да ли Србија иде добрим путем, наводећи да не говори о две године због председничких избора 2022. године, већ зато што је, ако постоје циљеви који треба да се реализују до 2025, важно шта ће се дешавати у наредне две године.

Извор: Танјуг