Најновије

Гостовање проф. др Ђукић Дејановић на Н1: Резултати нас кандидују да можемо да наставимо сарадњу са СНС Вести

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, потпредседница ГО Социјалистичке партије Србије, изјавила је у емисији Студио Н1 уживо да је СПС у претходних осам година имао сасвим коректну сарадњу са СНС-ом, и да се нада да ће се та сарадња наставити и у будућности.

Она је говорећи о изјавама Новице Тончева рекла да он “има јужњачки темперамент”, и да “некад нешто каже брже него што помисли које би последице могле бити”.

“Састанак са председником је била прилика да председници партија и коалициони савезници разговарају о свим досадашњим активностима. Пошто није било никаквих конкретних садржаја разговора везано за учешће у влади, очекујемо други круг разговора. У њему ће вероватно бити више конкретних садржаја који ће дати одговор на питање будућег састава. Став СПС-а је јасан. Сматрамо да смо имали коректну сарадњу и да су резултати такви да нас кандидују, ако председник буде оценио да је то интерес Србије, да можемо да наставимо даљу сарадњу ” навела је Ђукић Дејановић.

Говорећи о критикама које је председник Србије изнео на рачун СПС-а, она је навела да код свих политичких субјеката постоје они на које се критике могу односити. Она је подсетила и да је пре четири године председник позвао социјалисте да учествују у Влади Србије “зато што је влада у том случају квалитетнија”.

“Међутим, сада је нова ситуација. Сада СНС може правити и сам владу. Размишља се и о влади која би подсећала на коалициону, и од СПС-а не зависи та (одлука). Ми и у кући дођемо у сукоб са најближима и кажемо нешто. Ако неко заслужује одређене санкције, то је неко ко има компромитујуће радње”, оценила је она.

Навела је да они који су учествовали на протестима, а чланови су ове партије, нису поштовали партијске договоре донете на нивоу Главног одбора.

“Ми смо унутар партије предузели санкције за оне који не поштују ту политику. Није то однос према СНС-у, већ однос према нашој политици. А он се поклапа са угледом СНС-а”, нагласила је он и додала да “идентитет СПС-а нигде није пропао”.

“СПС ради оне послове у држави које му доделе грађани бројем гласова на изборима и поверење које нам дају”, нагласила је Ђукић Дејановић.

Говорећи о изјави Ивице Дачића да се против њега води “специјални рат” у странци, она је рекла да “има незадовољних људи”, али да када “разговарате са њима, они би да су у власти, и понашали би се као да грађани имају поверења само у нас”.

“Када сте са већим партнером у власти, у делу који вам се додели радите најбоље што можете и не можете утицати више на политику него што имате политичке снаге. И то је нешто што наши људи понекад теже схвате. Новица Тончев се већ извинио, и он има темперамент који је помало јужњачки. Некад нешто каже брже него што помисли које би последице могле бити”, навела је она.

“Власт се спроводи не само на свом радном месту, него и у животу”

Ђукић Дејановић је на питање ко конкретно од чланова или функционера не поштује политику странке одговорила да постоје они који су се сликали и твитовали са протеста. Објашњавајући зашто су поједини функционери СПС-а кажњени због понашања своје деце, она је навела да “онај ко је у власти, ту власт спроводи не само на свом радном месту, него и у животу”.

“Није природно да у власти буде неко чији најближи члан породице има критику на ту исту власт”, поручила је она.

Ђукић Дејановић је рекла да је “после 15 година први пут индекс наталитета, односно број рођене деце по једној жени, прешао један и по, што је јако добар параметар”.

Према њеним речима нико од чланова Кризног штаба нема разлога да крије број преминулих.

“Чак мислим да ако би се стриктно држали дефиниције случаја око броја преминулих, да би тај број могао бити овакав или нешто мањи. Ми смо практично у број преминулих укључивали све оне који су ковид позитивни, а умрли су и од неких других болести. Као што знате, није била дозвољена обдукција за њих. Према томе, нема разлога нико ништа да крије, знамо који је број”, подвукла је она.

Говорећи о отвореном писму 350 лекара Влади Србије, она је навела да ће се то свакако узети у обзир, али је додала да у здравственом систему ове земље ради преко 22.000 људи.

“Морамо видети шта је тенденција. Да ли би без Кризног штаба било боље, или он у складу са правилима струке ради најбоље што може, а ја верујем у то. Оних који се нису потписали има много више. Не знам колико је репрезентативан проценат од један или један и по одсто незадовољних”, рекла је Ђукић Дејановић.
.
Извор : N1