Милићевић: Обрадовићеве претње правосуђу неће проћи Вести

Претње и притисак на правосуђе у Србији не могу проћи јер је судска власт један од стубова државе са независним судијама и судовима, поручио је данас потпредседник Скупштине Србије Ђорђе Милићевић реагујући на захтев лидера Двери Бошка Обрадовића да се Уставни суд изјасни о иницијативама о поништавању избора и оптужбе да судије да не суде по уставу и закону већ по налозима власти.

Милићевић је у писаној изјави достављеној медијима оценио да се Обрадовић окомио на правосуђе и на Уставни суд као врх пирамиде правосудног система, али да му овог пута није довољна устаљена матрица неоснованих оптужби већ да је, како је навео, посегао са ”злокобним” претњама судијама Уставног суда лустрацијом и професионалним линчом.

Милићевић је истакао да се за разлику до Обрадовића, председник Србије Александар Вучић се није никада мешао у рад судова увек истичући да су судије независне од политике.

Додао је да је, с друге стране, познато да су сарадници Обрадовића пре више од десет година ”руинирали” правосуђе играјући се са судбинама више од 700 судија које су, наводи Милићевић, брутално и без икаквих критеријума избацили из судова и оставили на улици.

Нагласио је да се Србија уз велики допринос владе и председника Вучића бори за оздрављење правосуђа које је ”оболело” у време владавине Обрадовићевих сарадника.

Милићевић истиче да су судије Уставног суда елитни део правосуђа и да ће тако бити без обзира колико то Обрадовићу сметало, те да ће судити по Уставу и законима, а не по налозима и страху од Обрадовића.

”Када би постојао институт политичке лустрације, Обрадовић би био први лустриран”, поручио је Милићевић.

Додао је да је Србија почива на демократији што, како каже, подразумева да се у јавности могу појавити и они који власт желе освојити ”демагогијом и неистинама”.

”Aли ће се Обрадовић препознати међу њима остаје њему да размисли”, поручио је Милићевић.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.