Најновије

Гостовање Ивице Дачића на ТВ Хепи: Данас неће бити говора о неком политичком споразуму, ни статусу Косова у Бриселу Вести

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић, гостујући у емисији ”Добро јутро Србијо” на ТВ Хепи изјавио је да су на дневном реду данашње рунде дијалога Београда и Приштине на експертском нивоу питања несталих и економије и да неће бити говора о неком политичком споразуму, ни статусу Косова.
Напротив, рекли су да ће тек у септембру бити састанак на највишем нивоу, рекао је Дачић.

Вечерње новости објавиле су јуче позивајући се на дипломатске изворе, да ће делегацији Београда на састанку у седишту ЕУ бити уручен нацрт свеобухватног споразума који подразумева де факто признање Косова.

Дачић је поновио да је сама најава да се спрема неки папир била изненађујућа. „Ако се то заиста деси онда се поставља питање чему то служи осим да се остави времена за притисак на председника Србије Александра Вучића да он то прихвати“, додао је.

Према његовим речима, то би могло да значи да се спрема терен да се споља и изнутра организују притисци, од уцена међународних фактора, па до наставка демонстрација и насиља унутар земље „што су две стране исте медаље“.

Дачић је рекао да је уверен да ће, ако се то деси, председник Србије одговорити у националном интересу Србије.

Говорећи о Косову, Дачић је поновио да Србија жели наставак дијалога и компромис али не ултиматуме и притисак.

Он је оценио да је сама чињеница да се распавља о политичком решењу за Косово велики успех српске стране.

Осам година након такозване “Технике решавања”, поново је враћено питање о Косову на преговарачки сто.

– Србија је потребна у дијалогу, јер без ње не могу, да могу, већ би нас избегли – навео је Дачић и додао:

– Они немају већину у УН.

С обзиром на добре односе Србије са Русијом, постоји реална могућност да Русија уложи вето на Савету безбедности УН.

„То су ефекти наше политике за осам година, то смо питање вратили за преговарачки сто и показали да без сагласности Београда неће бити политичког решења“, навео је Дачић.

Он је рекао да Србија жели да постане чланица ЕУ јер би то било добро за развој њеног друштва и економије, али да ће на том путу настојати да очува своје националне интересе.

„Ако се успе да се нађе баланс између захтева међународне заједнице и нашег националног инетреса онда је то (чланство у ЕУ) у нашем најбољем интересу“, рекао је.

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да лобирање за његову смену и то у јеку преговора са Албанцима може имати више циљева али је једно јасно.
– Јасно је да онај ко лобира за нечију смену није пријатељ Србије, али зашто би неко лобирао за нашег уопштено? Онда то значи да тај “наш” уствари није “наш” – истакао је Дачић и подвукао да је за Србију ово време тешко, и да је све више оних и “наших” и “страних” који чине све за добијање јефтиних политичких поена, рушећи националне интересе.
Он је такође навео да све што се каже тумачи као опасност, и да се стално упозорава на дестабилизацију управо у циљу дестабилизације.

Извор: Данас/ТВ Хепи