Gostovanje Ivice Dačića na TV Hepi: Danas neće biti govora o nekom političkom sporazumu, ni statusu Kosova u Briselu Vesti

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, gostujući u emisiji ”Dobro jutro Srbijo” na TV Hepi izjavio je da su na dnevnom redu današnje runde dijaloga Beograda i Prištine na ekspertskom nivou pitanja nestalih i ekonomije i da neće biti govora o nekom političkom sporazumu, ni statusu Kosova.
Naprotiv, rekli su da će tek u septembru biti sastanak na najvišem nivou, rekao je Dačić.

Večernje novosti objavile su juče pozivajući se na diplomatske izvore, da će delegaciji Beograda na sastanku u sedištu EU biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma koji podrazumeva de fakto priznanje Kosova.

Dačić je ponovio da je sama najava da se sprema neki papir bila iznenađujuća. „Ako se to zaista desi onda se postavlja pitanje čemu to služi osim da se ostavi vremena za pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da on to prihvati“, dodao je.

Prema njegovim rečima, to bi moglo da znači da se sprema teren da se spolja i iznutra organizuju pritisci, od ucena međunarodnih faktora, pa do nastavka demonstracija i nasilja unutar zemlje „što su dve strane iste medalje“.

Dačić je rekao da je uveren da će, ako se to desi, predsednik Srbije odgovoriti u nacionalnom interesu Srbije.

Govoreći o Kosovu, Dačić je ponovio da Srbija želi nastavak dijaloga i kompromis ali ne ultimatume i pritisak.

On je ocenio da je sama činjenica da se raspavlja o političkom rešenju za Kosovo veliki uspeh srpske strane.

Osam godina nakon takozvane “Tehnike rešavanja”, ponovo je vraćeno pitanje o Kosovu na pregovarački sto.

– Srbija je potrebna u dijalogu, jer bez nje ne mogu, da mogu, već bi nas izbegli – naveo je Dačić i dodao:

– Oni nemaju većinu u UN.

S obzirom na dobre odnose Srbije sa Rusijom, postoji realna mogućnost da Rusija uloži veto na Savetu bezbednosti UN.

„To su efekti naše politike za osam godina, to smo pitanje vratili za pregovarački sto i pokazali da bez saglasnosti Beograda neće biti političkog rešenja“, naveo je Dačić.

On je rekao da Srbija želi da postane članica EU jer bi to bilo dobro za razvoj njenog društva i ekonomije, ali da će na tom putu nastojati da očuva svoje nacionalne interese.

„Ako se uspe da se nađe balans između zahteva međunarodne zajednice i našeg nacionalnog inetresa onda je to (članstvo u EU) u našem najboljem interesu“, rekao je.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da lobiranje za njegovu smenu i to u jeku pregovora sa Albancima može imati više ciljeva ali je jedno jasno.
– Jasno je da onaj ko lobira za nečiju smenu nije prijatelj Srbije, ali zašto bi neko lobirao za našeg uopšteno? Onda to znači da taj “naš” ustvari nije “naš” – istakao je Dačić i podvukao da je za Srbiju ovo vreme teško, i da je sve više onih i “naših” i “stranih” koji čine sve za dobijanje jeftinih političkih poena, rušeći nacionalne interese.
On je takođe naveo da sve što se kaže tumači kao opasnost, i da se stalno upozorava na destabilizaciju upravo u cilju destabilizacije.

Izvor: Danas/TV Hepi

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.