Најновије

Проф др Предраг Ј. Марковић: Одлазак у Книн легитимисање прогона Срба Вести

Најављено присуство прослави ”Олује”, догађаја који симболизује нестанак Срба из Хрватске, потпредседника хрватске владе и функционера Самосталне демократске српске странке (СДСС) Бориса Милошевића чин је којим се легитимише прогон српског народа током те војне операције, оцењује историчар и потпредседник ГО СПС проф др Предраг Ј. Марковић.

”Да су у питању жртве Вуковара, ту би са пуним правом могли да присуствују и Срби и Хрвати, али Олуја је несрећан повод за манифестацију помирења Срба и Хрвата”, каже Марковић за Танјуг.

Он сматра да мотив Бориса Милошевића да присуствује обележавању годишњице ”Олује” нема никакве везе са побољшањем статуса српске заједнице у Хрватској, већ да је реч о ”чиновнику зависном од хрватске државе”.

”Он сматра да треба да буде у што бољим односима са хрватском државом, али и у томе треба имати мере. Замислите да Савез јеврејских општина у Немачкој присуствује прослави неке војне акције Немачке из Другог светског рата”, наводи проф. др Марковић.

Коментаришући најављени одлазак хрватског министра одбране Томе Медведа на обележавање злочина над Србима у Груборима, Марковић каже да се ти догађаји не могу поредити и да присуством Медведа Хрватска жели да нагласи да су злочини над Србима изоловани инциденти, а не систематско уништавање целог народа.

”Када њихови званичници оду на неко место покоља кажу то су била два-три инцидента, а у питању је систематски напор да се један народ избрише са мапе”, наглашава Марковић

Извор: Танјуг