Prof dr Predrag J. Marković: Odlazak u Knin legitimisanje progona Srba Vesti

Najavljeno prisustvo proslavi ”Oluje”, događaja koji simbolizuje nestanak Srba iz Hrvatske, potpredsednika hrvatske vlade i funkcionera Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Borisa Miloševića čin je kojim se legitimiše progon srpskog naroda tokom te vojne operacije, ocenjuje istoričar i potpredsednik GO SPS prof dr Predrag J. Marković.

”Da su u pitanju žrtve Vukovara, tu bi sa punim pravom mogli da prisustvuju i Srbi i Hrvati, ali Oluja je nesrećan povod za manifestaciju pomirenja Srba i Hrvata”, kaže Marković za Tanjug.

On smatra da motiv Borisa Miloševića da prisustvuje obeležavanju godišnjice ”Oluje” nema nikakve veze sa poboljšanjem statusa srpske zajednice u Hrvatskoj, već da je reč o ”činovniku zavisnom od hrvatske države”.

”On smatra da treba da bude u što boljim odnosima sa hrvatskom državom, ali i u tome treba imati mere. Zamislite da Savez jevrejskih opština u Nemačkoj prisustvuje proslavi neke vojne akcije Nemačke iz Drugog svetskog rata”, navodi prof. dr Marković.

Komentarišući najavljeni odlazak hrvatskog ministra odbrane Tome Medveda na obeležavanje zločina nad Srbima u Gruborima, Marković kaže da se ti događaji ne mogu porediti i da prisustvom Medveda Hrvatska želi da naglasi da su zločini nad Srbima izolovani incidenti, a ne sistematsko uništavanje celog naroda.

”Kada njihovi zvaničnici odu na neko mesto pokolja kažu to su bila dva-tri incidenta, a u pitanju je sistematski napor da se jedan narod izbriše sa mape”, naglašava Marković

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.