Preminuo vajar Miodrag Živković, stvaralac svetskog renomea Vesti

Socijalistička partija Srbije sa žalošću je primila vest o smrti velikog srpskog i jugoslovenskog umetnika,  stvaraoca svetskog renomea, vajara Miodraga Živkovića.

Monumentalna remek-dela Miodraga Živkovića predstavljaju spomenike kulture izuzetnog dometa i svedoče o burnoj istoriji na jedinstven način. Autor je mnogih čuvenih dela, kao što su spomenik “Bitke na Sutjesci na Tjentištu”, streljanim đacima u kragujevačkim Šumaricama, Spomen-kompleks na Kadinjači kod Užica, “Hrabrima” u Ostri kod Čačka, Spomen-kosturnice u Gonarsu, Italija i drugih.

Njegove skulpture i grandiozne kompozicije na otvorenom, odraz su vremena u kome su svi jugoslovenski narodi dostojanstveno obeležavali pobedu nad fašizmom, kada se slavio heroizam  antifašističke borbe na ovim prostorima.

U belom kamenu i mermeru, ovekovečio je nacionalno stradanje, otpor, borbu i pobedu. Ostavio je za sva vremena podsećanje i nauk generacijama koje dolaze.

U eri falsifikovanja istorije i naručenih revizija prošlosti, izraz umetnika koga su svi poštovali i cenili, ostaje kao svetionih istinskih vrednosti u smutnom vremenu.

Bio je počasni je građanin Kragujevca, Punta Arenasa i Gonarsa (Italija)

Socijalistička partiji Srbije je veoma ponosna na svog uglednog člana i zato će čuvati sećanje na legendarnog umetnika sa posebnim pijetetom.

Neutešnoj porodici i prijateljima Miodraga Živkovića ovim putem izražavamo najiskrenije saučešće.

                                                            Informativna služba GO SPS

Kategorije: Vesti|Saopštenja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.