Најновије

Интервју Ђорђа Милићевића за Новости: Били у Влади или не, социјалисти ће увек радити у корист своје државе и народа Вести

Парламент ће изгледати баш онако како је народ на изборима рекао. Коначни одговор на питање ко ће бити у власти даће председник Александар Вучић и СНС јер су они апсолутни победници ових избора и није у питању нека математика, да ли је потребан довољан број за формирање Владе. Уочи конститутивне седнице  Скупштине, чиме се врши формирање нових институција, говори потпредседник парламента и потпредседник ГО СПС Ђорђе Милићевић.

Србија ће данас добити нови парламент. Како коментаришете састав новог сазива? Критичари кажу да је ово парламент без опозиције…

У зависности о тога како се формира Влада видећемо да ли ће у парламенту бити опозиције. Посебно ме радује да су у саставу парламента видљиве промене у смислу присуства већег броја нових лица, младих људи који ће свакако представљати ново освежење и нову енергију као и представница лепшег пола, јер жене су некада доста храбрије, мудрије и виспреније од нас мушкараца.

Очекујете ли да ће СНС и СПС наставити сарадњу?
Као што је лидер наше партије Ивица Дачић рекао у основи СПС је државотворни карактер. Спремни смо  да помогнемо држави по питању учвршћивања политичке стабилности,
стварања националног јединства, јер то је нешто што је изнад партијских интереса. Такође, поносни смо на резултате које смо у протеклом временском периоду остварили у коалицији са СНС-ом, то су на прави начин препознали и вредновали грађани на изборима. Сматрамо да је то добар основ и спремни смо да ту сарадњу наставимо.

Мислите ли да ће социјалисти, ако и уђу у Владу, имати мање министарских и других државних позиција,
него до сада?
Слажем се у потпуности са председником Србије и председником СНС Александром Вучићем када каже да је у овом тренутку најважније направити тим који ће бити спреман да се суочи са изазовима које ово тешко време доноси. У том контексту боље је сачекати, не журити, имати одговоран и озбиљан приступ како би се направила квалитетна Влада, него испуњавати захтеве политичара, медија или неког другог.

Хоћете ли и даље бити потпредседник парламента?
Не бих себи дао тај комфор и луксуз да у овом тренутку говорим о кадровским решењима, просто постоји процедура и начин како се до тога долази. Ја сам свакако народни посланик и част и привилегија је бити један од 250 изабраних у Србији и као народни посланик спреман сам да дам свој допринос да Народне скупштина Републике Србије буде оно што је била у претходном периоду, симбол демократичности, ефикасности, јавности и транспарентности у раду.

Како оцењујете захтеве дела опозиције да се пониште изборни резултати и да се распишу нови?
Бојкот као очајнички и губитнички потез опозиције је дефинитивно пропао. Дуго смо разговарали о изборним условима, показали спремност, одговорност, озбиљност, прихватили бројне препоруке и сугестије. Од почетка било јасно да један део опозиције који је иницирао те разговоре њих заправо схватао као фарсу, прилику да заварају јавност, да себе представе као жртве. То наравно нису успели, као што неће успети ни у намери да без избора дођу до власти и привилегија.

Да ли сте анализирали изборни резултат који је у броју гласова слабији него на претходним? У којим сте срединама остали без гласача?
Детаљна анализа изборних резултата тек следи. Генерално гледајући у неким околностима тешко да бих рекао да смо задовољни овим резултатом. Ипак, имајући на уму чињеницу да је ово био још један политички цунами и да су многе странке нестале, пропале а ми опстали и не само опстали и на неки начин стабилизовали бирачко тело, освојили већи број мандата могу рећи да имамо разлог да будемо задовољни.

Извор: Новости

фото: Ало