Intervju Đorđa Milićevića za Novosti: Bili u Vladi ili ne, socijalisti će uvek raditi u korist svoje države i naroda Vesti

Parlament će izgledati baš onako kako je narod na izborima rekao. Konačni odgovor na pitanje ko će biti u vlasti daće predsednik Aleksandar Vučić i SNS jer su oni apsolutni pobednici ovih izbora i nije u pitanju neka matematika, da li je potreban dovoljan broj za formiranje Vlade. Uoči konstitutivne sednice  Skupštine, čime se vrši formiranje novih institucija, govori potpredsednik parlamenta i potpredsednik GO SPS Đorđe Milićević.

Srbija će danas dobiti novi parlament. Kako komentarišete sastav novog saziva? Kritičari kažu da je ovo parlament bez opozicije…

U zavisnosti o toga kako se formira Vlada videćemo da li će u parlamentu biti opozicije. Posebno me raduje da su u sastavu parlamenta vidljive promene u smislu prisustva većeg broja novih lica, mladih ljudi koji će svakako predstavljati novo osveženje i novu energiju kao i predstavnica lepšeg pola, jer žene su nekada dosta hrabrije, mudrije i visprenije od nas muškaraca.

Očekujete li da će SNS i SPS nastaviti saradnju?
Kao što je lider naše partije Ivica Dačić rekao u osnovi SPS je državotvorni karakter. Spremni smo  da pomognemo državi po pitanju učvršćivanja političke stabilnosti,
stvaranja nacionalnog jedinstva, jer to je nešto što je iznad partijskih interesa. Takođe, ponosni smo na rezultate koje smo u proteklom vremenskom periodu ostvarili u koaliciji sa SNS-om, to su na pravi način prepoznali i vrednovali građani na izborima. Smatramo da je to dobar osnov i spremni smo da tu saradnju nastavimo.

Mislite li da će socijalisti, ako i uđu u Vladu, imati manje ministarskih i drugih državnih pozicija,
nego do sada?
Slažem se u potpunosti sa predsednikom Srbije i predsednikom SNS Aleksandrom Vučićem kada kaže da je u ovom trenutku najvažnije napraviti tim koji će biti spreman da se suoči sa izazovima koje ovo teško vreme donosi. U tom kontekstu bolje je sačekati, ne žuriti, imati odgovoran i ozbiljan pristup kako bi se napravila kvalitetna Vlada, nego ispunjavati zahteve političara, medija ili nekog drugog.

Hoćete li i dalje biti potpredsednik parlamenta?
Ne bih sebi dao taj komfor i luksuz da u ovom trenutku govorim o kadrovskim rešenjima, prosto postoji procedura i način kako se do toga dolazi. Ja sam svakako narodni poslanik i čast i privilegija je biti jedan od 250 izabranih u Srbiji i kao narodni poslanik spreman sam da dam svoj doprinos da Narodne skupština Republike Srbije bude ono što je bila u prethodnom periodu, simbol demokratičnosti, efikasnosti, javnosti i transparentnosti u radu.

Kako ocenjujete zahteve dela opozicije da se ponište izborni rezultati i da se raspišu novi?
Bojkot kao očajnički i gubitnički potez opozicije je definitivno propao. Dugo smo razgovarali o izbornim uslovima, pokazali spremnost, odgovornost, ozbiljnost, prihvatili brojne preporuke i sugestije. Od početka bilo jasno da jedan deo opozicije koji je inicirao te razgovore njih zapravo shvatao kao farsu, priliku da zavaraju javnost, da sebe predstave kao žrtve. To naravno nisu uspeli, kao što neće uspeti ni u nameri da bez izbora dođu do vlasti i privilegija.

Da li ste analizirali izborni rezultat koji je u broju glasova slabiji nego na prethodnim? U kojim ste sredinama ostali bez glasača?
Detaljna analiza izbornih rezultata tek sledi. Generalno gledajući u nekim okolnostima teško da bih rekao da smo zadovoljni ovim rezultatom. Ipak, imajući na umu činjenicu da je ovo bio još jedan politički cunami i da su mnoge stranke nestale, propale a mi opstali i ne samo opstali i na neki način stabilizovali biračko telo, osvojili veći broj mandata mogu reći da imamo razlog da budemo zadovoljni.

Izvor: Novosti

foto: Alo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.