Најновије

Александар Антић честитао Дан рудара – 6. август Вести

Свим нашим рударима и свим запосленима у рударском сектору Србије најискреније честитам 6. август – Дан рудара.

Људима који се баве једним од најтежих и најодговорнијих послова желим да изразим пуно поштовање за њихов савестан рад и да им овом свечаном приликом најавим даљу подршку државе, пре свега у унапређењу њихове безбедности и заштите на раду. Наш рударски сектор један је од најдинамичнијих делова привреде, у њему ради око 29 000 људи, што је повећање од 11,9 одсто у односу на исти период  2019., и чини једну од окосница наше економије. 

Држава је у протеклом периоду веома јасно показала да брине о рударском сектору, пре свега о његовој модернизацији, непрестаном унапређењу еколошких стандарда и заштите на раду, али истовремено и о његовим развојним и тржишним потенцијалима. Србија је већ годинама лидер у овом делу Европе када је реч о привлачењу страних инвестиција, а рударски сектор је у том погледу незаобилазан. Наши капацитети су такви да нам дају за право да управо у рударском сектору можемо да очекујемо још веће инвестиције, отварање нових и модернизацију постојећих рудника, додатна истраживања и експлоатацију, што све значи нова радна места, виши стандард запослених и још боље услове за рад. 

Рударски посао јесте тежак, можда и најтежи, али он је у Србији истовремено и веома атрактиван и мотивише младе људе да му се посвете, јер гарантује добру зараду и сигурну егзистенцију. Држава Србија ће наставити да се домаћински и одговорно односи према својим рудним ресурсима, јер у њима види огроман потенцијал за свој укупни развој. 

Имамо велика очекивања од инвестиција у модернизацију рудника у Бору, отварање рудника „Чукару Пеки“ и рудника „Јадар“, укупно око три милијарде долара у наредних неколико година, што ће подићи наш рударски сектор на још виши ниво. Поред тога, интензивно се ради и на геолошким истраживањима на подручју Бора, Ресавице, у Тимочком комплексу, наравно и у нашим великим угљенокопима у Колубари и Костолцу. Све то заједно говори о сталном расту нашег рударског сектора и повећању његовог учешћа у БДП-у Србије. 

Рударство је наша стратешка грана и његов значај није само у новим милионима тона ископане и прерађене руде, већ и у томе што његов раст подиже економију и стандард читавих региона наше земље. Желимо да наша рударска подручја, попут источне и западне Србије буду региони у којима млади људи остају да раде, заснивају своје породице и удобно живе у чистој и здравој околини, и зато улажемо велики труд и новац да осигурамо такве услове. Много тога смо већ урадили, многи нови послови су започети, а још више је пред нама. 

Зато и овог 6. августа имамо много разлога да са поносом кажемо да је Србија земља вредних и стручних рудара и земља велике рударске индустрије и још већих потенцијала које убрзано стављамо у пуну функцију. 

Свим запосленима у рударском сектору Србије још једном желим срећан празник и још много успеха, уз традиционални рударски поздрав – Срећно!

Извор: МРЕ

фото: Блиц