Dijana Radović: Bilo im je dovoljno što sam žena i što sam se pojavila u haljini Poslanička grupa

Nisam Čeri Kis, kurva, prostitutka, starleta, niti bilo šta od onoga kako su me prethodnih dana nazivali na društvenim mrežama, kao i u nekim medijima.
Ne bih imala problem i da kažem da jesam ali nisam!
Ja sam jedna obična devojka iz unutrašnjosti, koja je nakon završenog Fakulteta političkih nauka u Beogradu, odlučila da se bavi politikom, i to u svom rodnom gradu, Priboju. Želela sam da dam doprinos svojoj lokalnoj zajednici, i pridružila se političkoj partiji za koju smatram da je najbliža mom ideološkom opredeljenju. U prethodnih 10 godina, u tome sam i uspevala. Kroz rad u lokalnom parlamentu bila sam učesnik brojnih pitanja koja su bila rešena u korist mojih sugrađana. Nastavak mog političkog delovanja bio je u Socijalističkoj omladini Srbije, gde sam kao potpredsednica, zajedno sa tim divnim mladim ljudima, uložila svoje znanje, energiju i trud, i na njihov predlog bila kandidat za narodnog poslanika.
Na osnovu rezultati koje sam ostvarila u mojoj opštinskoj organizaciji kao i u Socijalističkoj omladini Srbije, bila sam jedno od troje viskorangiranih mladih ljudi na našoj listi.
Kao predstavnik mlade generacije i ideologije kojoj pripadam, sa osećanjem izuzetnog poštovanja i časti planirala sam aktivnost u Narodnoj skupštini Republike Srbije.
Predstavnička, zakonodavna i nadzorna aktivnost u Narodnoj Skupštini postavlja izuzetno ozbiljne zadatke pred svakog poslanika, a posebno mladog čoveka.
Poštovanje različitosti i učešće u dijalozima kroz tela Narodne Skupštine kao i pri zasedanju u plenumima daju mogućnost individualnog pečata i moja priprema da budem korektan narodni poslanik kao i ushićenje da uđem u tokove parlamentarne diplomatije motivisali su moje planove.
Značajni orijentiri kao što su verifikacija mandata narodnog poslanika, početak mog rada, ideje i predlozi za koje ću se zalagati bili su mi daleko primarniji od mog izgleda i izbora haljine, koju su mnogi stavili u prvi plan.
Tako sam se već na prvoj sednici sasvim neočekivano našla u centru dešavanja, za koje nisam mogla ni da pretpostavim.
Komentari koji su se pojavili na društvenim mrežama kao i u medijima, vezani za moj izgled ispunjeni suprotnim sadržajem od etičkih načela kojima se rukovodim i u skladu sa kojima se ponašam trideset godina.
A sve zbog jedne crvene haljine. Ne mislim da je bila prekratka, ne mislim da je bila preuska. Ali je bilo dovoljno što sam žena i što sam se pojavila u haljini, čija je dužina ispod kolena, i da pretrpim najogavnije uvrede upućene od osoba koje su verovatno dale sebi zapravo da mogu da vredjaju žene jer je to normalno.
Nije normalno i nikada neće biti.
Ovo je moj početak, koji nije lak. Ali neće me slomiti i obeshrabriti da se borim za prava i bolji položaj svih žena, i onih čijim su me imenima nazivali.

Dijana Radović, potpredsednica Socijalističke omladine Srbije i narodni poslanik u NS RS

Kategorije: Poslanička grupa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.