Најновије

Гостовање Ивице Дачића у специјалној емисији ”Око” на РТС: Ако Срби треба да и иду на прославу Олује да би им се увела струја, у каквој ми то земљи живимо Вести

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић, говорећи о одласку Бориса Милошевића у Книн, указао је да председник Хрватске Зоран Милановић данас рекао да је у Книну била прослава, а не комеморација.

“Без жеље за употребом тешких речи, мислим да је потребно добро промислити о овим питањима која се тичу српског народа у целини. И те важне одлуке се не доносе на такав начин да је реч о ставовима појединца или странке”, навео је Дачић.

Упитао је шта су Срби тамо славили, шта су добили и шта ће добити?

“Да ли су Хрвати изменили вокабулар? Јесу ли рекли да је било етничко чишћење? Нису. Нити ће рећи. Тиме се покушало срушити српско јединство. Јер, ако Срби мисле другачије, онда таква важна одлука није смела на такав начин да се донесе”, рекао је Дачић.

Наводи да је речено да се то ради у интересу Срба.

“Ако Срби треба да и иду на прославу Олује да би им се увела струја, у каквој ми то земљи живимо”, питао је Дачић.

Сматра да долазак Милошевића у Книн није био потребан српском народу него Хрватској.

“Мене зову представници земаља које смо годинама убеђивали да не иду на прославу Олује и кажу – како сада ми да не идемо, а представник Срба долази?”, рекао је министар Дачић.

Колико је Срба данас у Книну

Навео је да Хрвати желе клише, да се Београд осуђује због односа према Србима у Хрватској.

“Поруке које су се чуле данас нису биле другачије него претходних година”, навео је Дачић.

Упитао је ко је данас градоначелник Книна и колико Срба живи тамо. Указао је на ситуацију у Глини, како и на то да у Смиљану више нема ниједног Србина.

“Да ли ми Срби сматрамо да је то било етнично чишћење? Нема шта ја да сматрам. То је попис становништва. Колико се Срба после вратило?”, рекао је Дачић.

Упитао је и да ли Срби обележавају Олују као етничко чишћење, или учествују на прослави, и додао да је у томе разлка.

Одговарајући на питање да ли гест одласка српског представника у Книн може довести до тога да престану да се разбијају табле, Дачић је питао у чему ће они да направе прекретницу.

Која права да добију Срби у 21. веку, упитао је Дачић мислећи на струју. “О чему причамо, то је њихова обавеза”, истакао је Дачић.

Подсетио је да је Колинда Грабар Китаровић са Вучићем о томе причала и да је Жигманов био код Вучића. “Све друго што су они требали да ураде ником ништа”, рекао је Дачић.

“Ако треба да учествујемо у слављењу Олује да би увели струју у село, да ли ће сада да процесуирају ратне злочинце, све је то могло да се деси на основу политичког договора са владајућем странком”, сматра Дачић и додаје да је бесмислено надати се.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.