Gostovanje Ivice Dačića u specijalnoj emisiji ”Oko” na RTS: Ako Srbi treba da i idu na proslavu Oluje da bi im se uvela struja, u kakvoj mi to zemlji živimo Vesti

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, govoreći o odlasku Borisa Miloševića u Knin, ukazao je da predsednik Hrvatske Zoran Milanović danas rekao da je u Kninu bila proslava, a ne komemoracija.

“Bez želje za upotrebom teških reči, mislim da je potrebno dobro promisliti o ovim pitanjima koja se tiču srpskog naroda u celini. I te važne odluke se ne donose na takav način da je reč o stavovima pojedinca ili stranke”, naveo je Dačić.

Upitao je šta su Srbi tamo slavili, šta su dobili i šta će dobiti?

“Da li su Hrvati izmenili vokabular? Jesu li rekli da je bilo etničko čišćenje? Nisu. Niti će reći. Time se pokušalo srušiti srpsko jedinstvo. Jer, ako Srbi misle drugačije, onda takva važna odluka nije smela na takav način da se donese”, rekao je Dačić.

Navodi da je rečeno da se to radi u interesu Srba.

“Ako Srbi treba da i idu na proslavu Oluje da bi im se uvela struja, u kakvoj mi to zemlji živimo”, pitao je Dačić.

Smatra da dolazak Miloševića u Knin nije bio potreban srpskom narodu nego Hrvatskoj.

“Mene zovu predstavnici zemalja koje smo godinama ubeđivali da ne idu na proslavu Oluje i kažu – kako sada mi da ne idemo, a predstavnik Srba dolazi?”, rekao je ministar Dačić.

Koliko je Srba danas u Kninu

Naveo je da Hrvati žele kliše, da se Beograd osuđuje zbog odnosa prema Srbima u Hrvatskoj.

“Poruke koje su se čule danas nisu bile drugačije nego prethodnih godina”, naveo je Dačić.

Upitao je ko je danas gradonačelnik Knina i koliko Srba živi tamo. Ukazao je na situaciju u Glini, kako i na to da u Smiljanu više nema nijednog Srbina.

“Da li mi Srbi smatramo da je to bilo etnično čišćenje? Nema šta ja da smatram. To je popis stanovništva. Koliko se Srba posle vratilo?”, rekao je Dačić.

Upitao je i da li Srbi obeležavaju Oluju kao etničko čišćenje, ili učestvuju na proslavi, i dodao da je u tome razlka.

Odgovarajući na pitanje da li gest odlaska srpskog predstavnika u Knin može dovesti do toga da prestanu da se razbijaju table, Dačić je pitao u čemu će oni da naprave prekretnicu.

Koja prava da dobiju Srbi u 21. veku, upitao je Dačić misleći na struju. “O čemu pričamo, to je njihova obaveza”, istakao je Dačić.

Podsetio je da je Kolinda Grabar Kitarović sa Vučićem o tome pričala i da je Žigmanov bio kod Vučića. “Sve drugo što su oni trebali da urade nikom ništa”, rekao je Dačić.

“Ako treba da učestvujemo u slavljenju Oluje da bi uveli struju u selo, da li će sada da procesuiraju ratne zločince, sve je to moglo da se desi na osnovu političkog dogovora sa vladajućem strankom”, smatra Dačić i dodaje da je besmisleno nadati se.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.