Antić: Rudarstvo je jedan od najdinamičnijih delova naše ekonomije Vesti

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić čestitao je svim rudarima 6. avgust, Dan rudara i poručio da rudarstvo u ovom trenutku predstavlja jedan od najdinamičnijih delova ukupne ekonomije, te izrazio zadovoljstvo rezultatima strateškog partnerstva sa kineskim partnerima u Ziđin Boru.

Antić je na obeležavanju Dana rudara u kompaniji Ziđin u Boru rekao da je rudarski sektor u Srbiji, u situaciji kada se čitav svet susreće sa velikim izazovima zbog pandemije korona virusa, uspeo da se održi čvrsto “obema nogama” na zemlji i nastavio je da beleži izuzetne rezultate.

“Rudarstvo je u prvih šest meseci ove godine imalo rast u proizvodnji sa 3,8 odsto, poseban doprinos je, pre svega, eksploatacija metala sa rastom više od 20 odsto i u tom odličnom rezultatu upravo Ziđin Bor, naše strateško partnerstvo ovde u Boru, dao je ključni doprinos“, rekao je Antić.

Zahvalio je kineskim partnerima na impresivnim proizvodnim rezultatima koji govore da će se svi planovi koji su deo investicionog ciklusa vrednog 1,26 milijardi dolara zaista i ostvariti, te naglasio da rudarstvo u ovom tenutku nastavlja da napreduje i da se razvija.

“Imamo gotovo 29.000 zaposlenih u rudarskom sektoru, što je 11,9 odsto nego u istom periodu prošle godine. To je dokaz da se rudarska industrija i rudarski biznis u Srbiji razvija“, rekao je Antić i naglasio da će to i nadalje biti jedan od prioriteta. Za Srbiju je naveo da je regionalno najjača rudarska industrija, da je deo i svetske mape, te da je prepoznata kao jedna od najtraktivnijih rudarskih destinacija sa ogromnim rudarskim potencijalom.

“U ovom trenutku imamo gotovo 175 istražnih polja na kojima radi veliki broj domaćih, ali i stranih kompanija sa dobrim rezultatima koji pokazuju jedan značajan potencijal”, kazze Antić. Naveo je da je u 2019. bilo 140 miliona dolara investicija u istraživanje i da je to najbolji dokaz da u vremenu pred nama možemo očekivati još bolje rezultate u rudarstvu, te naglasio da je to pozivnica i mladim ljudima da rudarski sektor predstavlja i njihovu budućnost. U 2019. smo, kaže, imali više od 400 miliona dolara investicija u eksploataciju i da je to bila odskočna daska za dobre rezultate koji se postižu i u 2020, u složenim okolnostima. Naglasio je da će Vlada Srbije snažno podržati sve investicione programe i cikluse i biće snažan garant svima da će rudarstvo u Srbiji biti moderno, uz poštovanje najviših standarda iz oblasti zaštite na radu i ekoloških standarda.

“Moderno rudarstvo, zeleno rudarstvo, rudarstvo u funkciji budućeg razvoja, to su naši prioriteti”, poručio je ministar.

Naveo je da Srbija raspolaže velikim kapacitetima i potencijalima, pogotovo u Istočnoj Srbiji, borskom regionu sa svime što radi Ziđin, uključujući i nalazište Čukaru Peki, te da se otvaranje tog rudnika očekuje 2021. godine.

Naveo je i potencijale u Zapadnoj Srbiji, rad kompanije Rio Tinto na području Jadra i rude jadarit za koju kaže da je jedna od naših odskočnih dasaka koje će pomoći da lansiramo našu ekonomiju u jednom potpuno novom smeru. Zahvalio je svim rudarima na njihovom značajnom doprinosu rastu ekonomije, uključujući i rudare Kolubare i Kostolca koji su, kaže, obezbedili energetsku stabilnost zemlje, i koji beleže izuzetno dobre rezultate u proizvodnji uglja. Naglasio je da se strateško partnerstvo sa Ziđinom pokazuje kao izuzetno uspešno za Srbiju.

“Činjenica da danas imamo gotovo 5.500 zaposlenih u okviru Ziđin Bora, više od 10 odsto nego što smo imali 2018, činjenica da je danas prosečna zarada na nivou kompanije Ziđin 92.000 dinara, gotovo 35 odsto veća nego 2018, govore da smo dobili jednog stabilnog, snažnog, strateškog partnera koji ulaže u budućnost i ljude. Izuzetno sam ponosan i zadovoljan tim rezultatima”, kazze Antić.

Izuzetno je, navodi, zadovoljan rezultatima koji govore o tome da se dramataično povećala bezbednost na radu i zaštita na radu, da su rezultati u toj oblasti zaista impresivni. “Prozvodni rezultati su fantastični. Za prvih šest meseci otkrivka je povećana 97 odsto, vlažna ruda je povećana za više od 16 odsto, katodni bakar iz sopstvenog koncentrata za više od 18 odsto. To su impresivni proizvodni rezultati koji govore da će se svi planovi koje imamo, koji su deo našeg investicionog ciklusa vrednog 1,26 milijardi dolara, zaista i ostvariti”, poručio je Antić. Pozvao je kineske partnere da nastave sa snažnim investicijama i da realizuju zajedničke planove i kada je ekologija u pitanju.

“Znam da su oni suočeni sa nasleđenim ekološkim problemima, znam da su apsolutno posvećeni rešavanju tih problema i želim da im još jednom dam podsticaj da te projekte vezane za ekologiju i kvalitet vazduha u Boru do kraja ispune i da im oni budu na nivou prvih prioriteta“, rekao je Antić.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.