Justina Pupin Košćal za Kurir: Vratila sam se u Srbiju da pomognem otadžbini Poslanička grupa

Justina Pupin Košćal postala je, u novom sazivu Narodne skupštine, poslanica SPS, a prezime koje nosi, kao potomak čuvenog srpskog naučnika Mihajla Pupina, za nju predstavlja, kako kaže, veliki ponos, ali i veliku odgovornost.

Ona je, inače, nakon uspešne karijere u inostranstvu odlučila da se vrati u Srbiju i pomogne otadžbini.

Naučnik, ali i rodoljub i humanista

– Svaki mladi čovek želi da proba da uspe u inostranstvu. Ja sam u Dubaiju uspela da napravim uspešnu karijeru. Neki od nas odu zauvek, a neki reše da se vrate. Moj životni put se promenio zahvaljujući pozivu iz otadžbine da se uključim u obeležavanje važnih datuma srpsko-američkih odnosa. Dve godine živela sam na relaciji Beograd-Dubai i morala sam da se opredelim – ili Beograd, ili Dubai. Odlučila sam se za Beograd i ostanak u Srbiji – priča ona za Kurir.

U njenoj porodici se, ističe, i dalje s velikim uvažavanjem neguje sećanje na Pupina, a priče o njemu slušala je još kao dete, od svoje majke i bake.

– Moj pradeda-stric bio je najuticajniji lobista srpskih interesa u Americi svih vremena. On nije bio samo naučnik, bio je veliki patriota, rodoljub, humanista, počasni doktor 18 univerziteta, jedan od osnivača NASA, dobitnik Pulicerove nagrade za autobiografiju, generalni konzul Srbije u Njujorku, veliki pobornik pravoslavlja i svetosavlja, mecena slikara, zadužbinar i ktitor brojnih crkava i građevina. Kad nosite prezime takvog čoveka, logično je da ste ponosni na to, ali je odgovornost, rekla bih, mnogo veća – priča Pupin Košćal.

Ciljevi

Oduvek ju je, kaže, najviše fasciniralo to što se Pupin posvetio srpskom narodu, pa je i interese Srbije uvek stavljao ispred ličnih.

– Verovatno je javnosti manje poznato to da je, kad je bio u punom zamahu uspešne inovatorske karijere, prepustio dalje bavljenje naučnim radom svojim studentima, koji su kasnije za taj rad dobili Nobelovu nagradu, ne bi li se on u punom kapacitetu stavio na raspolaganje sopstvenom narodu. To su bile sudbonosne godine za Srbiju, uoči aneksije Bosne i Hercegovine. Srbiju je stavio na pijedestal, iznad svog ličnog napretka u karijeri, svojih ambicija, žrtvujući svoje životne i profesionalne prioritete – kaže Pupin Košćal i dodaje da će se zalagati za povratak posmrtnih ostataka Mihajla Pupina u otadžbinu.

Kao poslanica će se, zaključuje ona, zalagati i za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Pupin obožavao štrudlu s makom

Naša sagovornica otkriva posebnu zanimljivost iz privatnog života velikog naučnika. – Još jedna zanimljivost je da je najviše voleo štrudlu s makom, koju i danas, po receptu njegove majke Olimpijade, pravi moja majka – kaže Justina Pupin Košćal.

Izvor: Kurir

Kategorije: Poslanička grupa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.