Најновије

Ивица Дачић за ТВ Прва: Влада данас о карантину и ПЦР тесту за странце Вести

Влада Србије ће данас расправљати о увођењу обавезног карантина од 14 дана за странце и негативног ПЦР теста за улазак у Србију и листи држава, а сутра ће то бити тема на седници Кризног штаба, каже министар спољних послова Ивица Дачић.

Он истиче да одлука о томе још није донета.

Дачић, такође, наводи да за сада нема назнака да ће Грчка и Црна Гора отворити границе за српске држављане.

Одлука о карантину и ПЦР тесту за улазак странаца у Србију је, каже Дачић, мотивисана пре свега потребом да се земља заштити кад је реч о епидемиолошким разлозима.

“С друге стране потребно је да се анализара посебно епидемиолошка ситуација у другим земљама, као што то друге земље раде”, рекао је Дачић за ТВ Прва.

Подсетио је да је Србија либерализовала улаз, али да се у међувремену десио нови талас корона вируса, те да су многе земље донеле ограничавајуће одлуке кад је реч о уласку странаца, укључујући и ЕУ у целини.

Готово у све земље не можете да уђете, наводи, без ПЦР теста са негативним налазом, и који није старији од одређеног временског периода.

“Видеће се каква је ситуација појединачно у којим земљама и да ли има потребе за тим. Одлука још није донета, она ће вероватно данас и сутра бити разматрана на свим надлежним телима која се баве овим питањима”, рекао је Дачић.

Упитан да ли има назнака да ће Грчка и Црна Гора отворити границе за спрске држављане, Дачић је навео да за сада нема наговештаја.

“Наравно кад је реч о неким земљама као што је Црна Гора њихов однос према нашим грађанима је искључиво политиче природе, а не епидемилошки, иако они говоре да је то тако. Кад погледате којим су све земљама либерализовали улаз у Црну Гору, онда можете из тога извести одређене политичке закључке”, рекао је Дачић.

Навео је да је Хрватска донела меру која је за њих рационална, а то је да су учинили да ипак либерализују улазак због туриста, где је дозвољен улазак са негативним ПЦР тестом и  унапред склопљеним туристичким аранжманом.

“Кад је реч о Грчкој, за сада нема наговештаја да ће та одлука бити промењена. ЕУ је донела одређене препоруке, прво је ставила Србију на белу листу, онда су скинули Србију са те листе после повећаног броја новозаражених. То су само препоруке, али државе чланице углавном поштују те препоруке”, каже Дачић.

Навео је да је ЕУ тренутно на одмору, да њене институције не раде, тако да се не очекује неко брзо ажурирање листе, вероватно тек крајем месеца.

Дачић је рекао да су он и странка коју води спремни да, у интересу политичког и државног једниства Србије, наставе сарадњу са председиком државе Александаром Вучићем и Српском напредном странком (СНС), додајући да одлука о томе припада Вучићу и СНС.

“Та одлука, као што је он сам најавио, ће бити у наредних петнаестак дана”, рекао је Дачић, наводећи да је поносан на резултате који су постигнути у сарадњи са Вучићем и његовом странком.

На питање о спекулацијама да ће СПС добити мање места у новој Влади, он је рекао да су после сваких избора биле “разне врсте прича и нагађања шта ће бити, колики ће број (места) коме припасти”.

“Вучић и ја никад нисмо на такав начин разговарли о бројкама већ о циљевима и политици и увек смо изналазили решење. Тако, оставиле ви то Вучићу и мени да решимо”, рекао је Дачић.

Он је навео и да нема дана у последњих осам година да он и Вучић нису у контатку, “да се видимо или чујемо”. “Јутрос нисмо стигли”, додао је Дачић.

Извор: Танјуг/Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.