Ivica Dačić za TV Prva: Vlada danas o karantinu i PCR testu za strance Vesti

Vlada Srbije će danas raspravljati o uvođenju obaveznog karantina od 14 dana za strance i negativnog PCR testa za ulazak u Srbiju i listi država, a sutra će to biti tema na sednici Kriznog štaba, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On ističe da odluka o tome još nije doneta.

Dačić, takođe, navodi da za sada nema naznaka da će Grčka i Crna Gora otvoriti granice za srpske državljane.

Odluka o karantinu i PCR testu za ulazak stranaca u Srbiju je, kaže Dačić, motivisana pre svega potrebom da se zemlja zaštiti kad je reč o epidemiološkim razlozima.

“S druge strane potrebno je da se analizara posebno epidemiološka situacija u drugim zemljama, kao što to druge zemlje rade”, rekao je Dačić za TV Prva.

Podsetio je da je Srbija liberalizovala ulaz, ali da se u međuvremenu desio novi talas korona virusa, te da su mnoge zemlje donele ograničavajuće odluke kad je reč o ulasku stranaca, uključujući i EU u celini.

Gotovo u sve zemlje ne možete da uđete, navodi, bez PCR testa sa negativnim nalazom, i koji nije stariji od određenog vremenskog perioda.

“Videće se kakva je situacija pojedinačno u kojim zemljama i da li ima potrebe za tim. Odluka još nije doneta, ona će verovatno danas i sutra biti razmatrana na svim nadležnim telima koja se bave ovim pitanjima”, rekao je Dačić.

Upitan da li ima naznaka da će Grčka i Crna Gora otvoriti granice za sprske državljane, Dačić je naveo da za sada nema nagoveštaja.

“Naravno kad je reč o nekim zemljama kao što je Crna Gora njihov odnos prema našim građanima je isključivo političe prirode, a ne epidemiloški, iako oni govore da je to tako. Kad pogledate kojim su sve zemljama liberalizovali ulaz u Crnu Goru, onda možete iz toga izvesti određene političke zaključke”, rekao je Dačić.

Naveo je da je Hrvatska donela meru koja je za njih racionalna, a to je da su učinili da ipak liberalizuju ulazak zbog turista, gde je dozvoljen ulazak sa negativnim PCR testom i  unapred sklopljenim turističkim aranžmanom.

“Kad je reč o Grčkoj, za sada nema nagoveštaja da će ta odluka biti promenjena. EU je donela određene preporuke, prvo je stavila Srbiju na belu listu, onda su skinuli Srbiju sa te liste posle povećanog broja novozaraženih. To su samo preporuke, ali države članice uglavnom poštuju te preporuke”, kaže Dačić.

Naveo je da je EU trenutno na odmoru, da njene institucije ne rade, tako da se ne očekuje neko brzo ažuriranje liste, verovatno tek krajem meseca.

Dačić je rekao da su on i stranka koju vodi spremni da, u interesu političkog i državnog jednistva Srbije, nastave saradnju sa predsedikom države Aleksandarom Vučićem i Srpskom naprednom strankom (SNS), dodajući da odluka o tome pripada Vučiću i SNS.

“Ta odluka, kao što je on sam najavio, će biti u narednih petnaestak dana”, rekao je Dačić, navodeći da je ponosan na rezultate koji su postignuti u saradnji sa Vučićem i njegovom strankom.

Na pitanje o spekulacijama da će SPS dobiti manje mesta u novoj Vladi, on je rekao da su posle svakih izbora bile “razne vrste priča i nagađanja šta će biti, koliki će broj (mesta) kome pripasti”.

“Vučić i ja nikad nismo na takav način razgovarli o brojkama već o ciljevima i politici i uvek smo iznalazili rešenje. Tako, ostavile vi to Vučiću i meni da rešimo”, rekao je Dačić.

On je naveo i da nema dana u poslednjih osam godina da on i Vučić nisu u kontatku, “da se vidimo ili čujemo”. “Jutros nismo stigli”, dodao je Dačić.

Izvor: Tanjug/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.