Гостовање Николе Шаиновића на ТВ Хепи: Вучић иде на тежак разговор у Вашингтон Вести

Србија је ојачала унутар политички и спољнополитички. Србија има унутрашњу стабилност са једне стране а са друге стране та чињеница да председник Александар Вучић има редовне контакте и са Кином и са Русијом на највишем нивоу, са Макроном и са Меркеловом доводи у ситуацију да Вашингтон не може тако једноставно како се то народски каже – да лупи о астал.

По његовом мишљењу председник Вучић иде на тежак разговор у Вашингтон али  ”има леђа” у овим пријатељским силама. У Србији постоји унутрашње убеђење да се витални интереси морају бранити, да их је Вучић до сада бранио и Шаиновић је уверен да ће их тамо бранити.

-Оно што ја очекујем од тог разговора, искрено,  је пут ка смиривању ситуације на Косову и односима Србије са Приштином кроз економску сарадњу. Живот мора мало да се нормализује, да економски живот тече, да људи путују и тргују, онда се и политичка питања могу поставити у мирнијој атмосфери.

На питање новинарке о односима Србије и Хрватске када је потпуно другачије виђење прошлости једне и друге стране, сваке године обележавање ”Олује” Шаиновић истиче као позитиван пример Дејтонског споразума. Дејтон је свима дао до неке равноправности, онемогућио је прегласавање, онемогућио је једнострану употребу силе и зато је Дејтонски споразум прекинуо рат.

Дејтонски споразум се осврнуо на елементарна права у Босни, да сви буду једнаки. То што неки хоће да буду више него једнаки, то помало политички подгрева стални проблем у Босни, али не може да га доведе до екцеса.

А што се тиче Хрватске, ми смо историјски далеко од тога јер до права на једнакост, на оно мало Срба што је остало у Хрватској, до тог права је још увек предалек пут.

Напоменуо је – или ћемо се бавити суштином која је тешка, али је једини пут да решавате проблем, па и на Косову, проблем историјских односа Срба и Албанаца. Историјски проблем не можете решити ни једном цртом, ни једним планом, морате ући дубоко и направити атмосферу поверења.

Извор: ТВ Хепи