Intervju Aleksandre Đanković : Više žena u parlamentu znak da je Vojvodina na dobrom putu Vesti

Po zvanju je master ekonomista, master studije je završila 2015. na novosadskom odeljenju Ekonomskog fakulteta u Subotici, Smer finansije, bankarstvo i osiguranje. Zaposlena je u kabinetu generalnog direktora „Srbijagasa” i angažovana na projektu izgradnje gasovoda „Turski tok” kao rukovodilac u službi finansija.

Potpredsednica Izvršnog odbora GO SPS Aleksandra Đanković je u prošlom sazivu parlamenta takođe bila jedna od potpredsednika Skupštine Vojvodine, tada sa svojih 28 godina najmlađa među njima. Često je izlazila za skupštinsku govornicu, uzimala je učešće u diskusiji o svim ekonomskim temama koje su bile na dnevnom redu. Živi i radi u Novom Sadu.

Da li ste očekivali da ćete ponovo biti izabrani za potpredsednicu Skupštine Vojvodine?

– U prošlom sazivu sam imala čast i odgovornost da budem najmlađa potpredsednica Skupštine, u ovom novom su svi potpredsednici Skupštine mladi, to je novina u odnosu na sve ranije sazive parlamenta.  Kroz ceo prošli mandat sam se trudila da svoj posao obavljam savesno i da opravdam poverenje koje mi je ukazano. Kada su ovi izbori završeni, u SPS-u je bio dogovor da me ponovo kandiduju za potpredsednika pokrajinskog parlamenta. Posebno mi je drago što sam ponovo na toj funkciji i trudiću se da opravdam ukazano poverenje.

S obzirom na to da vam je to drugi mandatima li nešto što smatrate da bi prebalo promeniti u načinu rada Skupštine u odnosu na prethodni saziv?

– Svaki novi skupštinski saziv je priča za sebe, ima neke svoje specifičnosti. Za ovaj saziv je karakteristčno ne samo to što su svi potpredsednici mladi nego i to da sada imamo najveći broj žena u parlamentu. Na ovim izborima žene su prvi put dobile veći prostor i zauzimale su 40 odsto na izbornim listama i na republičkom nivou, i na pokrajinskom, i na lokalnom. Verujem da će žene značajnije preuzimati i odgovorne državne poslove. To će svakako obeležiti ovaj saziv, i smatram da će biti zanimljivo pratiti rad parlamenta. Što se tiče načina rada parlamenta, podsetila bih na to da je u prošlom sazivu Poslovnik koji uređuje rad parlamenta pretrpeo određene izmene. Taj proces je trajao nekoliko meseci i u posao su bile uključene sve poslaničke grupe, tako da su predstavnici i vladajuće koalicije i opozicije imali priliku da iznesu svoje primedbe u odnosu na dotadašnji način rada Skupštine u cilju budućeg efikasnijeg rada. Uspeli smo da postignemo dogovor, usvojili smo novi Poslovnik, koji je stupio na snagu 1. januara 2019. Tako da verujem da smo tada uspeli da korigujemo sve što je bilo potrebno u načinu rada parlamenta, ali, kako sam navela, svaki skupštinski saziv ima svoje specifičnosti i verujem daćemo, ako bude potrebno, način rada prilagoditi tim promenama.

Očekujete li da će vaša partija biti pozvana u novu Pokrajinsku vladu?

– Kako će izgledati Pokrajinska vlada zavisi od pobednika izbora. Socijalistička partija Srbije je svakako spremna za razgovor i otvoreni smo za svaku vrstu dijaloga, ali završnu reč daće SNS, stranka kojoj su građani na izborima ukazali najveće poverenje.


Kojim temama će se najviše baviti SPS u novom sazivu vojvođanskog parlamenta?

– SPS je 30 godina na političkoj sceni Srbije i mogu slobodno da kažem da važimo za stabilnu državotvornu partiju, spremni da odgovorimo na sve teme i izazove. Nijedna tema nam nije strana, ni zdravstvo, ni poljoprivreda, ni privreda, dakle, spremni smo da odgovaramo na sva važna pitanja i da damo doprinos za njihovo rešavanje.

Kakav je vaš stav u odnosu na razvoj Vojvodineda li novac koji se izdvaja iz republičke kase za Vojvodinuobezbeđuju njen ravnomeran razvoj?

– Odnos Republike prema Pokrajini ne možemo posmatrati samo kroz procente i brojeve. Mnogo bitniji od toga je međusobni odnos članova Pokrajinske i Republičke vlade koji je uspostavljen u prethodnom četvorogodišnjem periodu. Podsetiću na to da smo u tom razdoblju prvi put u Novom Sadu imali priliku da vidimo održavanje zajedničke sednice dveju vlada. Ta saradnja je zaista na zavidnom nivou i, posle dugih godina, prvi put se dogovorima i razgovorima zadovoljava potreba građana Vojvodine.

Mnogi projekti u Vojvodini su finansirani u potpunosti iz republičkog budžeta, a mnogi zajedničkim ulaganjem Pokrajine i Republike. Obnovljeni su putevi, škole, železnice, bolnice, domovi zdravlja… Apsolutno smatramo da se u prethodnom periodu Vojvodina razvijala počev od svog severnog dela sve do svog južnog dela. Širom Vojvodine je bilo kapitalnih ulaganja, izdvajalo se iz budžeta ne samo ono što se moralo nego i više od toga. Dakle, Vojvodina jeste na dobrom kursu, dovoljno se razvija. Naravno, uvek može i više, ali zaista se mnogo uradilo u prethodnom četvorogodišnjem periodu.

Znači li to da Vojvodini nije potreban zakon o finansiranju?

– Donošenje zakona o finansiranju jeste tema koja je dugo otvorena i nadam se da će se u narednom periodu doći do rešenja. Sada taj neki jaz  uspevamo da premostimo, s obzirom na to da ono što je potrebno Vojvodini dobijamo iz republičkog budžeta i sve se rešava dogovorom između Republike i Pokrajine jer je Pokrajinska vlada uspela da promeni raniji kurs.

Da li ste zadovoljni izbornim rezultatom svoje partije?

– Ostvarili smo bolji rezultat u Pokrajini u odnosu na prethodne izbore i zadržali smo poziciju druge najjače stranke na političkoj sceni i Vojvodine, a sada i grada Novog Sada. Zadovoljni smo izbornim rezultatom i verujem da je on rezultat našeg rada u prethodnom periodu, kada smo bili deo vlasti i u gradu i u pokrajini, i trudili se da odgovorno upravljamo resorima koji su nam bili povereni. Taj rad je i prepoznat na izborima i Socijalistička partija Srbije je imala porast izbornog rezultata, tako da sada u Pokrajinskoj skupštini imamo 13 poslanika, jednog više nego u prošlom sazivu, a u gradskoj skupštini smo dobili deset odbornika, u prošlom sazivu smo imali sedam. Zaista imamo razloga da budemo zadovoljni jer smo sačuvali i odbranili našu poziciju. Naravno, želimo da bude još bolje i radićemo na tome.

Izvor : Dnevnik.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.