Гостовање Ивице Дачића у јутарњем програму ТВ Прва : Очекујем да данас буду финализовани преговори Београда и Приштине Вести

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да се очекује да данас буду финализовани преговори Београда и Приштине у Белој кући и да потписивању “економског документа” присуствује и сам врх америчке администрације, наводећи да би присуство председника САД било гарант потписаног.

 

 

“Причало се да ће то бити потпредседник Пенс или председник Трамп… Ако буде успешно, сигурно ће бити присутан Трамп приликом потписивања споразума”, рекао је Дачић за телевизију Прва.

Дачић каже да би Трампово присуство било велика предност јер ће на тај начин амерички председник постати гарант онога што се потписује.

“С те стране ће бити веома важно да ли ће бити присутан или не, да ли ће бити део те приче или не”, рекао је Дачић.

Он је истакао да српска страна жели договор и компромис, али да не прихвата ултиматум.

Дачић је рекао и да се ноћас није чуо са председником Србије Александром Вучићем, те да су се чули раније јуче, док су још трајали преговори.

Дачић је рекао да се у припреми састанка дошло до предлога из области економије, саобраћаја, комуникација, који су били прихватљиви за обе стране и који се нису тицали статусног питања.

Коментаришући први документ који је понуђен у Белој кући, а на којем је стајало и међусобно признање, Дачић је рекао да се тај политички део који је био споран више не налази у делу тог папира, те да сматра да се на тај начин хтело “подићи” Албанцима.

“Да је неко хтео да тако то уради, требало је да стави ту тачку не под број десет, него број један”, рекао је Дачић.

Упитан да ли мисли да су хтели ту тачку да “провуку”, Дачић је рекао:

“Мислим да је то било у питању, то је био предлог документа који је подељен свима о којем је требало расправљати. Ако ви нећете да прихватите, то не може да стоји у документу, после одбијања, то није део папира”, рекао је Дачић.

Дачић је рекао и да је веома важно то што се променила позиција САД према овом питању, јер ово раније није била тема.

“Такође променило се и то да је наша спољно политичка позиција сада другачија и Kосово нема већину у међународним организацијама. То је као да имате ситуацију да губите 2:0 у сетовима и дошли сте до 2:2 и сада се налазите у ситуацији да се враћате у игру”, објаснио је шеф српске дипломатије.

Додао је и да се држи под контролом ситуација да нека земља не промени став око Kосова.

Дачић каже и да приштинска делегација неће отићи задовољна из Вашингтона јер неће добити признање, а то је њихов главни циљ.

“Смешно ми је када Хоти каже да не причају ни о чему другом него о признању. Што је онда дошао тамо ако неће да прича ни о чему другом? Он глуми за своје унутрашње политичко тржиште и они неће отићи задовољни све док Србија не призна тзв. независно Kосово, а то значи да ће њихове фрустрације остати и даље”, рекао је Дачић.

Додао је да смо далеко од политичког решења, али да на економским питањима може да се ради.

Такође је истакао да је веома опасно да неко потхрањује нереалне амбиције и да приштинска делегација треба да се усмерава ка томе да схвате да морају праве компромисе.

Извор : Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.