Дачић: Наставак дијалога у Бриселу не би требало да буде у супротности са оним што се дешавало у Вашингтону Вести

Министар спољних послова Ивица Дачић је рекао је  да не постоји споразум који је потписан “од стране Вучића и Хотија”, већ да постоји одвојени текст који је потписала “наша страна и њихова страна”.

Дачић је навео да очекује наставак дијалога који се води у Бриселу и да то не би требало да буде у супротности нити да има икакве везе са оним што се дешавало у Вашингтону.

“Пре свега мислим да треба да се сложе приоритети. Под број један, ми смо избацили из тог споразума онај део који се тиче политичког решења односно статуса, односно покушаја да се наметне да Србија пристаје на међусобно признање”, рекао је Дачић.

Друго, додао је он, тиме се показује да питање Kосова није решено, јер ако се то питање избацује, значи да о томе тек треба да се разговара.

У односу на ранији период, каже, вероватно би то стајало у некој преамбули и ако се Србија с тим не би сложила, састанак не би ни био одржан.

“Значи, то је једна значајна промена у понашању америчке администрације”, оценио је Дачић.

Истакао је да је, с друге стране, значајно да је Србија унапредила односе са америчком администрацијом јер је Америка велика сила, а Србији је у интересу да са њом буде стратешки партнер.

“Треће су бенефити који постоје од овог споразума, који су пре свега у области економије, инфраструктуре, мини Шенгена и свега осталог што спада у домена свакодневног живота грађана”, рекао је Дачић.

Он је оценио да постигнути споразум може да пружи значајан допринос док се не реше политичка питања, да се нормализују односи у свим другим сегментима и да се не понављају опструкције из претходног периода.

Дачић је одговорио и на па питање да ли ће се Заједницом српских општина, која није поменута у Вашингтону, бавити Европска унија и Брисел.

Рекао је да то није био део разговора у Вашингтону, јер се ради о економском споразуму, и навео да ЗСО остаје “обавеза која мора да се испуни”.

“Ако ћемо ићи том логиком, онда ми нисмо сигурни ни да ће ово да се испуни што су Албанци потписали, јер њима ништа није проблем да потпишу, зато што све слажу. Тако да ћемо тек видети како ће се одвијати. Ово је само први део свега тога”, закључио је Дачић.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.