Најновије

Гостовање Ивице Дачића у “Новом јутру” ТВ Пинк: После дугог низа година постигли смо да Србија иде ка неком нивоу стратешког партнерства са САД Вести

Изузетно је значајно да са великом силом, као што је САД, побољшавамо што више билатералне односе и да се, после дугог низа година, не плашимо од њих и да морамо да их слушамо, изјавио је за Ново јутро телевизије Пинк, министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

„Успели смо да из тог целог аранжмана, који није био унапред припремљен, да одбијемо део који се тиче обавезе међусобног признања, јер то представља политички оквир. То је нешто што ће нас чекати у наредним месецима и годинама, цела та прича мора да има решење“, рекао је Дачић, додајући да оно мора да се заснива на одређеним принципима које нико за сада не жели да износи.

Додаје да је јако важно да се макар и прича о томе да решење мора да се нађе.

„Успели смо да после дугог низа година постигнемо да идемо ка неком нивоу стратешког партнерства“, рекао је Дачић и додао да је друга ствар која је јако битна, бенефит у економским мерама као и могућности за економски развој.

Дачић је рекао да је велико питање шта значи та тачка 10,то међусобно признање, питајући се да ли то значи да треба да прихватимо њихову једнострану одлуку, или је реч о неким предлозима за корекцију административне линије.

„Сви мисле да је политичко решење да Србија попусти и призна независност Kосова. Има више нивоа свега тога, али је ово свакако један позитиван догађај после дугог низа година“, рекао је Дачић.

Дачић је рекао да са политичког аспекта отварање Kанцеларије америчког фонда за развој у Србији  је ствар која доприноси стабилности и читавог региона. „То се огледа кроз финансирање пројеката, помоћи малим и средњим предузећима, привлачење инвеститора“, рекао је Дачић.

Дачић је, коментаришући спекулације да Србија „мини шенгеном“ хоће да изађе на море, рекао да је било потребно много напора да се ово све испреговара.

„САД немају интерес да одједном, мире Београд и Приштину. Они имају и своје спољнополитичке и унутрашње интересе“, рекао је Дачић.

Извор: ТВ Пинк

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.