Најновије

Интервју Бранка Ружића за „Блиц“: Дачићево одсуство у Вашингтону не значи да СПС неће у владу Вести

Економски део споразума у Белој кући је апсолутно најважнији, пре свега отварање канцеларије Амереичког развојног фонда. А то што Ивица Дачић није био тамо, нема никакве везе са питањем уласка СПС у Владу, оцењује у интервјуу за “Блиц“ министар за државну управу и потпредседник ГО СПС Бранко Ружић.

Бурни моменти око потписивања споразума о економској нормализацији у Белој кући су за нама, да ли вас је изненадио захтев о међусобном признању стављен пред Београд у првом нацрту документа?

-Више ме је разочарао него што ме је изненадило. Не видим која је била сврха свега тога, осим неке врсте провокације, јер озбиљни домаћини, као што је председник САД и његови сарадници, веома добро знају нашу политику, а нарочито им је познато колико је председник Вучић ћврст у погледу очувања наших темељних државних интереса. Добро је што су брзо одустали од тог маневра, јер споразум другачије не би био постигнут.
Коју тачку споразума видите као најбитнију?

-Економски део споразума је апсолутно најважнији. Пре свега отварање канцеларије Америчког развојног фонда у Београду, као прве у нашем региону, јер то ће бити тачка за улаз нових инвестиција и финансијске и техничке подршке нашој економији а то даље значи много нових радних места и , уопште , подизање свих наших економских перформанси. Веома важна је и снажна подршка зони “мини шенгена”, јер та наша иницијатива овим добија велики замах, а регион дефинитивно постаје подручје без трговинских И административних баријера.

Изгледа да је била баријера за Дачића. Иако је министер спољних послова, није путовао у Вашингтон. Да ли је то вама необично?

-Министар Дачић је већ годинама уз председника Вучића , један од најважнијих чланова нашег тима за дијалог о Косову и Метохији, учествовао је у свим фазама процеса, па и у овој у Вашингтону, тако да то што физички није био присутан нимало не умањује његову улогу у овом компликованом и тешком послу. Најважније је то да смо, упркос свим притисцима и изазовима, добили споразум који у потпуности штити наше државне интересе, а уз то отвара нову перспективу за нашу земљу и грађане, пре свега када је реч о економији.

Најављено је да ће и после састанка у Бриселу бити формирана Влада. Да ли Дачићево одсуство у Вашингтону може да буде сигнал да СПС неће бити део Владе?

-Узалуд тражите везе између тих догађаја, јер је, просто, нема. Дакле, министар Дачић је, као и сваки пут до сада, био потпуно укључен у рад нашег тима, у обимну припрему наше делегације, за разговоре у Вашингтону, као и у сам ток преговора. Формирање Владе је сасвим на другом колосеку и нема никакве додирне тачке са процесом око Косова и Метохије.

Дачић каже да ће у случају да СНС откаже партнерство, СПС бити констуктивна опозиција. Да ли бисте и ви тако у том случају усмерили СПС?

-Јасно је да СНС има такав изборни резултат да може самостално да формира Владу, тако да није реч о математици, већ о политици. Ми смо у политичком савезу са СНС-ом, јер, уз све разлике, делимо неке кључне заједничке ставове који нас повезују. Ми смо задовољни досадашњом сарадњом, јер је она донела много тога доброг за Србију, и нашим грађанима, тако да сматрамо да је добро да та сарадња буде настављена и у новој влади. Да ли ће тако и бити, то зависи од СНС-а и председника Вучића, јер природно је да они, као убедљиво највећа политичка снага, одређују и правац и састав владе. Уколико се то не деси, ми свакако нећемо мењати своју политику, па ни оне кључне тачке које делимо са СНС-ом, а то су заштита нашег суверенитета и виталних државних интереса, наставак снажног економског развоја и стално подизање запослености и стандард наших грађана.

Један сте од два министра којем медији прогнозирању селидбу. Да ли сте са Дачићем раговарали о томе? Да ли је спреман да вам поново повери исти ресор?

-Прерано је за било какву причу о персоналним решењима, јер, као што сам рекао, о томе ће пре свега одлучивати СНС и председник Вучић. У оквиру СПС-а имали смо разговоре у вези са будућом владом и наш став је ту сасвим јасан. Заинтересовани смо за наставак сарадње са СНС-ом, јер смо сигурни да је то најбоља опција за Србију. И изборни резултати
јасно нам стављају до знања да наше две партије имају убедљиво највеће поверење на политичкој сцени.

Избори у Црној Гори су за нама. Председник Мило Ђукановић оптужио је да су Вучић и актуелна политика Србије “показали врло проблематичне интенције” према Црној Гори. Шта кажете на то?

– То што Ђукановић окривљује Србију и њеног председника за сопствени пораз је изговор очајника, а не трезвена анализа. Ако нема те трезвене анализе у којој ћете препознати праве узроке свог пада, онда нећете моћи да отклоните грешке због којих сте пали, а самим тим нећете ни моћи да се вратите на врх. За почетак, нека уваже чињеницу да је доношење Закона о слободи вероисповести била велика грешка, која их је скупо коштала, али нека они брину о томе.

Уколико се одселите из Немањине, за који потез у министарству које водите као резултат бисте рекли “е, ово сам добро урадио”?

– Далеко смо одмакли у реформи јавне управе иако посао још није завршен, јер реч је о дугогодишњем процесу. Приближили смо администрацију нашим грађанима и привреди, омогућили смо им да много лакше и поузданије обаве своје послове, а да притом уштеде новац и време. Ово је био велики задатак за читаву Владу, а нарочито за људе у Министа­рству државне управе и локалне самоуправе и поносан сам што је обављен брзо и на најбољи могући начин.

Извор: Блиц