Dačić: Poseban pečat i dobar osnov za dalji razvoj odnosa sa SAD predstavlja zajednička prošlost i bliskost dva naroda Vesti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić govoreći na međunarodnom okruglom stolu „Srpsko-američki odnosi”, u organizaciji Parlamentarne grupe prijateljstva Srbije i SAD Narodne skupštine Republike Srbije i Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, istakao je da će Ministarstvo spoljnih poslova i Vlada Republike Srbije nastaviti da pozdravljaju inicijative koje za cilj imaju bolje međusobno razumevanja kao polaznu osnovu daljeg jačanja bilateralnih odnosa sa SAD.

Na početku svog govora, ministar je zamolio sve prisutne da minutom ćutanja odaju poštovanje stradalima u terorističkim napadima na SAD, koji su se dogodili upravo na današnji dan, pre tačno 19 godina.

„Danas je prilika da se prisetimo da je teroristički napad na SAD te 2001. godine, po broju ljudskih žrtava i obimu materijalnog razaranja, jedan od najtragičnijih događaja te vrste u istoriji, koji je ozbiljno uzdrmao svet i ostavio značajne posledice”, rekao je ministar.

U nastavku svog izlaganja, ministar Ivica Dačić je istakao da je poseban pečat i dobar osnov za dalji razvoj odnosa sa SAD predstavlja zajednička prošlost i bliskost dva naroda koji su, kroz skoro 140 godina diplomatskih odnosa, stajali na istoj strani istorije tokom brojnih prelomnih istorijskih trenutaka, poput borbe rame uz rame tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

„I ovog puta sa ponosom ističem važnost svih zajedničkih aktivnosti kojima smo obeležili stogodišnjicu podizanja srpske zastave nad Belom kućom 1918. godine, a koje su realizovane 2018. godine u Beogradu i Vašingtonu”, kazao je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova.

Govoreći o izazovima, Ivica Dačić je istakao da pitanje statusa Kosova i Metohije i jednostrano proglašene nezavisnosti od strane Prištine i dalje predstavljaju glavnu tačku neslaganja sa SAD.

„Ipak, i pored neslaganja po ovom, za Srbiju suštinskom pitanju, izuzetno uvažavamo kontinurianu i snažnu podršku Vašingtona razgovorima Beograda i Prištine. Najbolji primer ove podrške jeste protekle nedelje uspešno realizovana poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu i susret kako sa najvišim zvaničnicima SAD, tako i sa delegacijom Prištine, na poziv ambasadora Grenela i savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Roberta O’Brajena”, rekao je Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova rekao je, ovom prilikom, da postoji čitav set oblasti u kojima su podudarni interesi naših zemalja.

„Posebno bih istakao strateško opredeljenje Srbije ka punopravnom članstvu u EU, u čemu imamo konstantnu i snažnu podršku naših američkih partnera. Saradnja na regionalnom nivou, ali i bilateralno sa SAD, nastavlja se i u pogledu izazova poput migrantske krize, borbe protiv organizovanog kriminala i međunarodnog terorizma. Posebno bih istakao program državnog partnerstva Srbije i Nacionalne garde Ohaja koji postepeno, iz striktno vojne, prerasta i u sferu civilne saradnje”, kazao je ministar.

Pred kraj svog govora, ministar je kazao i da ne sme da se zaboraviti ni značaj srpske dijaspore u SAD, čiji su predstavnici poput Nikole Tesle i Mihajla Pupina, približili Srbiju SAD, a njihova naučna dostignuća dodatno povezala naša dva naroda istovremeno dajući nemerljiv doprinos čovečanstvu.

Govor prvog potredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića prenosimo u celosti:

„Vaša ekselencijo,
Uvažene kolege ministri,
Uvaženi organizatori i učesnici,
Dame i gospodo,

Velika mi je čast što imam priliku da se obratim na Međunarodnom okruglom stolu „Srpsko-američki odnosi”, u organizaciji Parlamentarne grupe prijateljstva Srbije i SAD i Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost. Koristim priliku da se zahvalim na pozivu organizatorima koji su inicirali i organizovali ovaj događaj, kao i predstavnicima Narodne Skupštine na dobrodošlici.

Želelo bih, pre svega, da vas sve pozovem da minutom ćutanja odamo poštovanje stradalima u terorističkim napadima na SAD, koji su se dogodili upravo na današnji dan pre tačno 19 godina. Danas je prilika da se prisetimo da je teroristički napad na SAD te 2001. godine, po broju ljudskih žrtava i obimu materijalnog razaranja, jedan od najtragičnijih događaja te vrste u istoriji, koji je ozbiljno uzdrmao svet i ostavio značajne posledice. Ovaj događaj podsetio nas je na važnost vrednosti poput slobode, bezbednosti i mira, kao i na imperativ očuvanja upravo tih vrednosti kroz solidarnost i saradnju na globalnom nivou.
Današnji skup se održava u, po mnogo čemu, specifičnom trenutku, jer se nalazimo u okolnostima globalne pandemije COVID-19 čije konačne razmere nam još uvek nisu poznate, dok sa druge strane ova godine jeste izborna godina u obe zemlje, što značajno utiče na unutrašnju političku dinamiku i u Srbiji i u SAD.

Upravo zbog okolnosti u kojima se dešava, smatram da današnja konferencija predstavlja dobar, pravovremen korak i pozitivan signal kojim se, bez obzira na aktuelne izazove i tekuće procese, izražava jasno opredeljenje i spremnost da naše dve države i naroda nastave da rade na unapređenju sveobuhvatnih bilateralnih odnosa, koji su duboko ukorenjeni u istoriji.

Želim da i na ovom mestu jasno kažem da će Ministarstvo spoljnih poslova i Vlada nastaviti da pozdravljaju inicijative koje za cilj imaju bolje međusobno razumevanja kao polaznu osnovu daljeg jačanja bilateralnih odnosa sa SAD.

Osvrćući se na prethodni period, sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je poslednjih godina intenziviran politički dijalog na svim nivoima i u brojnim oblastima. Ipak, u pogledu poseta Srbiji iz SAD na najvišem nivou, smatram da i mi i naši američki partneri moramo nastaviti da na tome predano radimo s obzirom da je poslednji američki predsednik koji je posetio Srbiju bio još Džimi Karter juna 1980. godine. Kao što smo svi mogli videti, predsednik Tramp najavio je da bi mogao posetiti Srbiju, na poziv predsednika Vučića, u bližoj budućnosti, što bi razvoju naše saradnje dalo izuzetno jak zamajac.
Poseban pečat i dobar osnov za dalji razvoj odnosa sa SAD predstavlja zajednička prošlost i bliskost dva naroda koji su, kroz skoro 140 godina diplomatskih odnosa, stajali na istoj strani istorije tokom brojnih prelomnih istorijskih trenutaka, poput borbe rame uz rame tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

I ovog puta sa ponosom ističem važnost svih zajedničkih aktivnosti kojima smo obeležili stogodišnjicu podizanja srpske zastave nad Belom kućom 1918. godine, a koje su realizovane 2018. godine u Beogradu i Vašingtonu.

Iz perioda našeg savezništva u Drugom svetskom ratu, podsetio bih na operaciju „Halijard”, najveći vazdušni most u porobljenoj Evropi zahvaljujući kojem je spašeno gotovo 500 oborenih američkih pilota i vazduhoplovnog osoblja. Ova operacija je, pomalo kao paradigma naših odnosa, decenijama bila obavijena velom tajne.

Takođe, čak i u istorijskim okolnostima hladnoratovskih podela, čuvana je i negovana posebnost naših odnosa, u okviru kojih ni ideološke različitosti nisu uspele da preterano naruše prijateljska osećanja i simpatije dva naroda.

Iako su raspad Jugoslavije i godine nakon toga, posebno kraj XX veka, u našim odnosima predstavljale složen i neretko i vrlo težak period, želim da ostanem optimista jer upravo zbog izazova sa kojima smo suočeni, moramo težiti konstantnom i što otvorenijem dijalogu kroz koji bismo identifikovali zajedničke interese kao realnu, zdravu osnovu za dalje jačanje i izgradnju odnosa.

Govoreći o izazovima, moram istaći da pitanje statusa Kosova i Metohije i jednostrano proglašene nezavisnosti od strane Prištine i dalje predstavljaju glavnu tačku neslaganja sa SAD.
Ipak, i pored neslaganja po ovom, za Srbiju suštinskom pitanju, izuzetno uvažavamo kontinuiranu i snažnu podršku Vašingtona razgovorima Beograda i Prištine.

Najbolji primer ove podrške jeste protekle nedelje uspešno realizovana poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu i susret kako sa najvišim zvaničnicima SAD, tako i sa delegacijom Prištine, na poziv ambasadora Grenela i savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Roberta O’Brajena.

Ovom prilikom predsednik Vučić je u Beloj kući postigao izuzetno važan dogovor sa SAD koji se tiče normalizacije ekonomskih odnosa Beograda i Prištine. Ovaj dogovor otvara nove mogućnosti za saradnju sa Prištinom, a što se tiče njegovog dela koji se odnosi na saradnju sa SAD, istakao bih da je dogovoreno i otvaranje kancelarije Razvojne finansijske korporacije SAD u Beogradu, jedine takve u regionu, što predstavlja veoma važan novi kvalitet u našim odnosima. To će nesumnjivo poslati jak signal kreditnim agencijama i investitorima, kako iz SAD, tako i iz Evrope da ulažu u našu zemlju, te pomoći jačanje ukupne ekonomske saradnje i razmene.

Tokom posete, predsednik Vučić je imao bilateralni sastanak sa predsednikom SAD Donaldom Trampom na kome su razmatrana pitanja unapređenja bilateralnih i ekonomskih odnosa dveju zemalja, a kao što sam već istakao, predsednik Tramp je izrazio spremnost da poseti Srbiju, što je veoma važna politička poruka.

Srbija ostaje potpuno otvorena za nastavak razgovora sa Prištinom, pri čemu SAD i EU vidi kao ključne partnere u procesu postizanja trajnog i održivog rešenja, prihvatljivog za obe strane.

Dame i gospodo,
Postoji čitav set oblasti u kojima su podudarni interesi naših zemalja. Posebno bih istakao strateško opredeljenje Srbije ka punopravnom članstvu u EU, u čemu imamo konstantnu i snažnu podršku naših američkih partnera.

Saradnja na regionalnom nivou, ali i bilateralno sa SAD, nastavlja se i u pogledu izazova poput migrantske krize, borbe protiv organizovanog kriminala i međunarodnog terorizma. Posebno bih istakao program državnog partnerstva Srbije i Nacionalne garde Ohaja koji postepeno, iz striktno vojne, prerasta i u sferu civilne saradnje.

Zahvalni smo SAD na razumevanju i podršci koje nam pružaju kada je reč o regionalnoj saradnji, a posebno u vezi sa našim inicijativama kao što je „mini Šengen”, koje za cilj imaju dobrobit čitavog regiona.

Međusobna solidarnost i razumevanje tokom aktuelne pandemije COVID-19, potvrdili su prijateljske bilateralne odnose sa SAD. Srbija je sa svoje strane pomogla oko repatrijacije više desetina američkih državljana, organizujući dva leta, do Los Anđelesa i do Vašingtona, dok su SAD pomogle brojnim donacijama, na čemu smo veoma zahvalni.

Želimo i dalje jačanje ekonomske saradnje, koja, nažalost, zaostaje za realnim mogućnostima. Iako robna razmena sa SAD poslednjih godina beleži porast, na ovom pitanju ćemo svakako i ubuduće aktivno raditi. Naš cilj je da kreiramo povoljan ambijent, u kome bismo, po okončanju aktuelne zdravstvene krize, mogli zajednički da radimo na jačanju ekonomske saradnje i ulaganja, čemu će, nesumnjivo, pomoći i protekla poseta predsednika Vučića Vašingtonu.

Oblasti poput informacionih tehnologija, energetike i rudarstva, poljoprivrede, ali i drugi vidovi saradnje i projekti, poput bratimljenja gradova, saradnje univerziteta, turizma, povezivanja malih i srednjih preduzeća i privrednih komora, takođe su značajna polja saradnje na kojoj moramo još posvećenije raditi.

Konačno, ne sme se zaboraviti ni značaj srpske dijaspore u Americi, čiji su predstavnici poput Nikole Tesle i Mihajla Pupina, približili Srbiju Americi, a njihova naučna dostignuća dodatno povezala naša dva naroda istovremeno dajući nemerljiv doprinos čovečanstvu. Uz Teslu i Pupina, i mnogi drugi američki Srbi poput Džordža Fišera (Đorđa Šagića), koji je pre više od 200 godina kao srpski ustanik krenuo u Ameriku i učestvovao u „Teksaškoj revoluciji”, preko Karla Maldena, Pita Maravića, Džordža Vojnovića, Helen Delić Bentli, Pitera Bogdanovića, Stiva Tešića ostavili su, ili i danas ostavljaju značajan trag u SAD, predstavljajući jednu od važnih spona u gradnji naših odnosa. Ovih dana, svedoci smo i popularnosti koju naši sjajni košarkaši poput Jokića, Bogdanovića, Bjelice, Marjanovića, Gudurića i Smailagića, kao i drugi naši sportisti, uživaju u SAD, nastavljajući da budu snažan most između dva naroda.

Na kraju svog izlaganja, još jednom bih pozdravio aktivnosti Parlamentarne grupe prijateljstva Srbije i SAD, kao i Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost koji pokazuju da geografska udaljenost nije nužno prepreka za jačanje veza, te da uz obostranu želju i zajedničko zalaganje, ovakve inicijative i u narednom periodu mogu doprineti jačanju saradnje na svim poljima i pomoći da ona zadrži aktuelni uzlazni trend.

Zahvaljujem na pažnji i želim vam uspešan nastavak konferencije!”

Izvor i foto: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.