Ivica Dačić: Današnje obeležavanje je naš zajednički doprinos odgovornom odnosu prema budućnosti Vesti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić u svom obraćanju na konferenciji „Pamtimo i stojimo uz SAD”, u organizaciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, istakao je da je 11. septembar bio jedan od „definišućih datuma” u savremenoj istoriji, govoreći da je to bio jedan od onih dana nakon kojih malo šta ostaje isto i koji je uzdrmao ne samo osnove međunarodnih odnosa, već i živote svih nas koji osećamo solidarnost sa nevinim žrtvama terorističkog napada.

,,Republika Srbija deo je globalnih napora u borbi protiv terorizma, posebno imajući u vidu da ova asimetrična pretnja ima za cilj ugrožavanje i razaranje poznatog i na pozitivnim vrednostima zasnovanog načina života naše civilizacije”, istakao je ministar Dačić.

,,Današnje obeležavanje deo je napora da očuvamo kulturu sećanja na tragične događaje, što je ujedno i naš zajednički doprinos odgovornom odnosu prema budućnosti. Nalazimo se u centru regiona, koji je oduvek bio opterećen viškom istorije. Srpski narod je toliko puta bio suočen sa situacijama i tragedijama koje su ostavljale dubok trag u našoj kolektivnoj svesti i definisale budućnost našeg regiona. Zato, ukoliko neko dobro razume značaj održavanja kulture sećanja i solidarnosti i značaj koji američki narod pridaje ovom datumu – to smo mi.”, ukazao je šef srpske diplomatije.

Ministar je istakao da kao što je i ranije kroz svoju istoriju činila, Republika Srbija i danas potvrđuje svoju solidarnost sa Sjedinjenim Američkim Državama u ovoj borbi za očuvanje zajedničkih vrednosti i sećanja, kao jedinog načina da se spreči neki novi 11. septembar.

,,Prošlonedeljni dogovor u Vašingtonu između Beograda i Prištine, koji zasigurno ne bi bio postignut bez presudne uloge SAD-a i predsednika Donalda Trampa, dokazuje da je američka strana jedan od naših ključnih partnera u procesu postizanja trajnog i održivog rešenja problema Kosova i Metohije. Pozdravljamo nameru SAD da bude više prisutna u regionu, kako ekonomski tako i politički, posebno imajući u vidu da svi zajedno stremimo istom cilju – očuvanju mira i izgradnji prosperitetnijeg i za život privlačnijeg Zapadnog Balkana.”, zaključio je Dačić.

Govor ministra Dačića prenosimo u celosti:

„Vaša ekselencijo,
Poštovani učesnici skupa,
Dame i gospodo,

Želeo bih da iskoristim priliku da se zahvalim organizatorima na pozivu i da istaknem da mi je velika čast što ponovo mogu da vam se obratim na Konferenciji u organizaciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, ovoga puta posvećenoj tragičnim događajima koji su pre devetnaest godina na ovaj dan potresli i promenili ne samo SAD već i čitav svet.

Danas se navršava devetnaest godina od terorističkih napada u SAD, u kojima je poginulo gotovo 3.000 nedužnih ljudi iz više od 90 zemalja. Taj dan, čije se dramatičnosti gotovo svi sećamo, kao i globalna reakcija na tragediju koja je usledila, jasno su potvrdili da je upravo 11. septembar bio jedan od „definišućih datuma” u savremenoj istoriji. To je bio jedan od onih dana nakon kojih malo šta ostaje isto i koji je uzdrmao ne samo osnove međunarodnih odnosa, već i živote svih nas koji osećamo solidarnost sa nevinim žrtvama terorističkog napada.

Situacija u kojoj se trenutno, na globalnom planu nalazimo, nosi dvojak izazov. Na jednoj strani javile su se nove globalne pretnje za koje još uvek pokušavamo da nađemo adekvatna rešenja. Događaju poput pandemija u velikoj meri menjaju naš dosadašnji način života – možda ne uvek tako naglo i dramatično, ali ipak, slično onome što se desilo nakon 11. septembra 2001. godine. Sa druge strane, današnji datum nas podseća da ne smemo zaboraviti ni na stare probleme, jer su oni i u ovom trenutku veoma prisutni. Jedan od najkompleksnijih izazova među njima je terorizam, akt koji za cilj ima ne samo ljudske i materijalne žrtve, već i masovno širenje i izazivanje straha i nesigurnosti, što je i njegova osnovna suština. Sve što je usledilo nakon tragičnog 11. septembra pokazuje da terorizam ne nestaje, već samo evoluira i prilagođava se novim uslovima, pokušavajući da pronađe pukotine u globalnoj bezbednosti. Poseban je izazov što se terorizam bazira na aktima iza kojih stoje neformalne grupe, koje nisu povezane sa pojedinim državama ili tradicionalnim subjektima međunarodnih odnosa. Ne smemo zaboraviti da se i terorizam menja. Za terorističke napade više nisu potrebni avioni, bombe, ili kamikaze – dovoljno je infiltrirati se u neki kompjuterski sistem od strateškog značaja i ubaciti u njega softverski virus, pa da se ekonomski, vojni i politički resursi neke države parališu.

Iako se danas sećamo nevino stradalih žrtava 11. septembra, treba istaći da ujedno obeležavamo i momenat kada je stvoren širok front međunarodne solidarnosti u borbi protiv terorizma kao jednog od najvećih zala savremenog sveta. Time je istovremeno potvrđeno da, iako je svet nakon tragedije izmenjen, teroristički akt nije mogao da uzdrma vrednosti na kojima su zasnovana naša društva poput slobode, demokratije, prijateljstva, solidarnosti i poverenja, na koje se možemo i dalje osloniti. To su osnove koje nam pomažu da – kako tada tako i danas – branimo temelje naših društava i država. Republika Srbija deo je globalnih napora u borbi protiv terorizma, posebno imajući u vidu da ova asimetrična pretnja ima za cilj ugrožavanje i razaranje poznatog i na pozitivnim vrednostima zasnovanog načina života naše civilizacije. Teroristički napad 11. septembra nije predstavljao tragediju isključivo američkog naroda i američke države, već i čitave međunarodne zajednice i modernog sveta i reakcija koja je usledila dokaz je tome.

Današnje obeležavanje deo je napora da očuvamo kulturu sećanja na tragične događaje, što je ujedno i naš zajednički doprinos odgovornom odnosu prema budućnosti. Nalazimo se u centru regiona koji je oduvek bio opterećen viškom istorije. Srpski narod je toliko puta bio suočeni sa situacijama i tragedijama koje su ostavljale dubok trag u našoj kolektivnoj svesti i definisale budućnost našeg regiona. Zato, ukoliko neko dobro razume značaj održavanja kulture sećanja i solidarnosti i značaj koji američki narod pridaje ovom datumu – to smo mi. Upravo zbog toga i zbog onih na koje danas čuvamo sećanje, a čiji su životi toga dana izgubljeni, podsetio bih na našu staru pouku, koju često ponavljamo kada se sećamo dana stradanja i tragedije – da kada god možemo i ukoliko možemo – oprostimo, ali da nikad ne zaboravimo. Očuvanje sećanja, život i napredak naših naroda i država predstavljaju najbolji odgovor na zlo i pokušaj širenja terora i straha.

Poštovani učesnici skupa,

Kao što je i ranije kroz svoju istoriju činila, Republika Srbija i danas potvrđuje svoju solidarnost sa Sjedinjenim Američkim Državama u ovoj borbi za očuvanje zajedničkih vrednosti i sećanja, kao jedinog načina da se spreči neki novi 11. septembar 2001. godine. Ne smemo zaboraviti da je u srpsko-američkim odnosima oduvek bila prisutna asimetričnost, kako geografska i demografska, tako i asimetrija moći, ali uprkos tome Srbija i srpski narod su pokazali da je moguće da jedna ne tako velika zemlja bude američki saveznik. SAD i Srbija delile su kroz istoriju zajedničke vrednosti i udruženo su se borile za očuvanje slobodarskih načela i civilizacijskih dostignuća. Prošlonedeljni dogovor u Vašingtonu između Beograda i Prištine, koji zasigurno ne bi bio postignut bez presudne uloge SAD-a i predsednika Donalda Trampa, dokazuje da je američka strana jedan od naših ključnih partnera u procesu postizanja trajnog i održivog rešenja problema Kosova i Metohije. Pozdravljamo nameru SAD da bude više prisutna u regionu, kako ekonomski tako i politički, posebno imajući u vidu da svi zajedno stremimo istom cilju – očuvanju mira i izgradnji prosperitetnijeg i za život privlačnijeg Zapadnog Balkana. Sjedinjene Američke Države ostaju jedan od ključnih partnera Republike Srbije u ostvarivanju ovih namera koje se tiču našeg regiona, ali ne treba zaboraviti da je naša zemlja pouzdan partner američkoj strani i u nastojanjima da se svi zajedno suprotstavimo i izborimo sa globalnim pretnjama i izazovima poput terorizma, kako nam se više nikada ne bi dogodio 11. septembar.

Hvala na pažnji!”

Izvor i foto: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.