Најновије

Интервју Александра Антића за “Блиц”: Пред нама су још многе рунде притисака, тешких и напорних преговора Вести

О томе хоће ли СПС бити у влади јавност ће обавестити председник Александар Вучић, будући да је СНС убедљиво најјача партија, каже у интервјуу за “Блиц” Александар Антић, министар рударства и енергетике и потпредседник ГО СПС.

Он наводи да Вучић и СНС имају мандат грађана да воде формирање будуће владе.

Свакога дана очекујемо формирање нове владе. Да ли сте упознати са детаљима преговора?

Разговоре о влади са председником Вучићем, у име СПС-а води наш председник Ивица Дачић. Нема ту никаквих скривених детаља, нити ја имам да кажем више него што је јавност обавештена од председника Вучића. Углавном, нема потребе за журбом, законски рок за формирање владе је до новембра, а досадашња влада обавља све своје послове уредно и на време.

Да ли можете да нам кажете да ли је извесно да ће Социјалистичка партија Србије бити у наредној влади?

О томе ће јавност обавестити СНС као убедљиво најјача партија и њен председник Александар Вучић, јер они имају мандат од грађана да воде формирање будуће владе. О исходу разговора са наше стране говориће наш председник Дачић, када се њих њих двојица сагласе да о томе обавесте јавност. Могу да поновим наше становиште да смо спремни да наставимо сарадњу са СНС-ом у Влади Србије, убеђени смо да је то најбоље решење зато што већ годинама имамо одличну сарадњу и веома ефикасну заједничку владу и зато што имамо пред собом читав низ послова које би требало да наставимо да радимо истим и још јачим темпом.

Спекулисало се да би социјалисти могли да добију неки ресор мање. Уколико се постигне договор о коалицији, јесте ли спремни на то да не будете министар у наредном мандату?

Разуме се да сам спреман на тако нешто, исто као што сам био спреман да први пут преузмем одговорност и дужност министра. Одговоран сте политичар само ако сте спремни и за једно и за друго. У редовима социјалиста има довољно сјајних стручњака, одговорних политичара и честитих људи који могу да преузму одговорност коју носи дужност члана владе.

Шта мислите о могућности да промените ресор и евентуално преузмете неки други?

Било чија персонална позиција у новој влади подређена је заједничком циљу и успеху целог тима, тако да је то мање важно питање. То је била пракса до сада и уверен сам да ће бити и убудуће, зато су досадашње владе СНС-а и СПС-а биле веома ефикасне, спроводиле су реформе и оствариле велике резултате за нашу земљу и грађане. Главну реч о стратегији будуће владе, али и о подели посла кроз ресоре, па и око персоналних питања водиће СНС и председник Вучић, што сасвим природно проистиче из изборних резултата.

Шта мислите о идеји концентрационе владе коју је председник Србије Александар Вучић поменуо?

Јасно је да је то једна од опција и лично, мени је веома блиска. Србија улази у веома важан период свог развоја, будућа влада ће морати да доноси врло битне и дугорочне одлуке, а све то ће тражити најшири могући легитимитет и подршку грађана. Пре свега мислим на мере у економској сфери, у санирању последица пандемије на чему смо и до сада максимално радили и резултат није изостао. Али пандемија још није окончана, нити су све њене последице саниране, а њима су погођени и цела наша привреда и сви грађани. Поред тога, реално је очекивати и убрзање нашег кретања ка Европској унији, а самим тим и низ реформи које ће иницирати управо Влада. Наравно, ту је питање Kосова и Метохије чије решавање апсолутно захтева најшири могући консензус и подршку за преговоре које води наш тим и председник Вучић. Не треба да подсећам да је Ивица Дачић, као премијер и као министар спољних послова од самог почетка заједно са председником Вучићем ангажован у овом компликованом процесу, укључујући ту и широку кампању којом је 18 чланица УН повукло своја ранија признања Kосова.

Председник Србије говорио је и о могућности да 2022. године имамо све изборе, а не само председничке. Kако то коментаришете?

Ми увек заговарамо одржавање избора у редовном, четворогодишњем ритму, он није без разлога уобичајен у демократијама, јер потребно је време да једна влада, ма ко да је чини, спроведе оно за шта је добила поверење грађана. Али у исто време, што се тиче партије којој припадам, апсолутно немам ништа против избора за две године, убеђен сам да би подршка коју сада имамо била увећана.

Шта мислите о економском споразуму из Вашингтона? Да ли можете да станете иза сваке ставке? Је л’ има нешто спорно?

Овај споразум је по много чему историјски за нашу земљу, а захваљујући председнику Вучићу и његовом преговарачком ауторитету, у њему нема ниједне тачке која је за нас негативна. То не значи да су сви проблеми решени, пред нама су још многе рунде притисака, тешких и напорних преговора, али разговори и споразуми у Белој кући су огроман корак ка дуготрајном компромису са Албанцима. И не само то, ови споразуми отварају многа врата за инвестиције и друге врсте улагања у Србију, пре свега америчких. Kада иза једног економског споразума стане амерички председник, а то је овде случај, онда амерички капитал не треба да тражи већу гаранцију да ће његов долазак у Србију бити исплатив.

Након састанка у Белој кући, портпаролка руског МСП Марија Захарова направила је гаф и потом се извинила. Шта мислите о томе?

Не сећам се тако непримерене реакције било које велике земље на рачун неког страног државника. Након њеног извињења уследила су и извињења министра Лаврова, портпарола Kремља Пескова, па и председника Путина председнику Вучићу, што јасно говори и да је Москви било стало да се оконча ова несрећна епизода. Председник Вучић и Србија су последњи на свету којима је требало упутити поруку, какву је упутила Захарова, ако ни због чега другог, оно због тога што је на истим преговорима у Вашингтону наша страна одбацила амерички захтев да у споразум буде уврштена обавеза о увозу америчког течног нафтног гаса. Тиме смо штитили добре односе Србије и Русије, али пре свега штитили смо интерес Србије.

Да ли је Србија данас ближа Русији или Европској унији? Kоме је ближа СПС?

Србија иде ка Европској унији, то је неупитна чињеница, ја сам уверен да ће се тај пут само убрзавати у периоду пред нама, а на том путу неговаћемо добре односе са Русијом, јер они су за нас веома важни, надам се да су и за Русију. Дилема – ЕУ или Русија је лажна дилема, не само за Србију, већ и за чланице Европске уније. Једноставно, живимо на истом подручју и везе које свака од европских земаља има са Русијом су природне и обострано корисне. СПС је најближа Србији, Србији која је чланица ЕУ и има одличне односе са Русијом.

Да данас одлучујете, да ли би СПС имала свог председничког кандидата? Или бисте опет стали иза Вучића?

Ипак, не одлучујемо данас о томе. Имамо председника државе у пуном мандату и у пуној снази, а до наредних избора имамо још много времена и још много посла пред собом. Kада за то дође време, о томе ће се договорити коалициони партнери. Подсећам вас да је на претходним изборима СПС подржао кандидатуру председника Вучића, то је био први пут да станемо иза кандидата неке друге странке. Тиме смо јасно показали колико смо привржени сарадњи са СНС-ом и колико је та сарадња јака и плодотворна.

Kако коментаришете резултате избора у Црној Гори? Шта ће они значити за однос Србије и Црне Горе?

Сачекаћемо формирање нове владе, а Србија ће остати најближи и најважнији партнер и пријатељ Црне Горе. Оно за шта смо заинтересовани је побољшање положаја српског народа у Црној Гори и уверен сам да ћемо у будућој влади у Подгорици имати добронамерног партнера да то и остваримо.

Извор и фото: Блиц