Интервју Ђорђа Милићевића за “Србија Данас”: СПС је поносан на коалицију са СНС и на све оно што смо до сада урадили са њима и изражавамо спремност да наставимо сарадњу Вести

Србија је симбол нових вредности у региону, а шта нам доноси јесен? Потпредседник Народне скупштине Милићевић најавио промене на политичкој сцени и промену статуса Срба у Црној Гори! Током протеклог периода, упркос свакодневној борби против коронавируса, у Србији се вредно ради на остваривању и поспешивању имиџа и економске слике наше земље.

Актуелни потпредседник Народне скупштине и потпредседник ГО СПС Ђорђе Милићевић у разговору за наш портал осврнуо се на актуелну ситуацију о најбитнијим политичким темама, а посебно је истакао колико велику победу је Србија однела у борби са коронавирусом јер је оштрим мерама успела да сузбије епидемију у нашој држави на минималне размере.

У складу са епидемиолошком ситуацијом у земљи, посланик Милићевић истакао је и да су се уз поштовање свих препорука и мера у Србији одржали парламентарни избори где се јасно показала воља грађана, а након тога и поновљени избори у Шапцу на 27 изборних места. Kако се у јавности могло чути да су “избори у Шапцу једни од најнерегуларнијих, не због изборних правила, већ због актера и њихових деловања” народни посланик Милићевић истакао је да се током поновљеног изборног процеса могло видети како актуелна власт у том граду покушава да опструише демократске процедуре.

– Ако говоримо о регуларности поновљених избора у Шапцу на 27 бирачких места, они нису били нерегуларни из разлога које наводе Небојша Зеленовић и његов гуру Душан Петровић нити јер је “СНС преплавио бирачка места” како они кажу, јер то није тачно. СНС је једина политичка партија која је могла да има своје представнике у бирачком месту, а имали смо прилике да саслушамо оне чудне снимке на којима се каже да не желе да виде више од два до три човека из СНС на сваком бирачком месту, а СНС је то и прихватио. То значи да су промењена правила “игре” усред понављања избора на тих 27 бирачких места, да ли се то десило било када у Србији у било којој локалној самоуправи? Да ли је било ко мењао изборна правила и на тај начин правио лакрдију од демократије и лакрдију од избора? – упитао је Милићевић и додао:

– Све им је пуштено, дозвољено, да организују изборе како желе, али да се чује воља грађана. Толика је била сигурност и Српске напредне странке и нас као политичких актера који смо у томе учествовали и у свему томе подржавали СНС. Грађани су имали прилике да поново кажу шта мисле о политици Небојше Зеленовића и Душана Петровића који 20 година владају Шапцем. Они су данас најблеђа копија ДОС-а и имали су прилику да виде шта грађани мисле о листи Српске напредне странке. Међутим, њима се и након тих поновљених избора не свиђа изборна воља грађана, па сада траже да се избори понове на још 20 бирачких места, како би и четири листе мањинских странака прешле цензус и надоместиле им гласове, али не верујем да ће то бити, јер су они имали на скоро сваком месту двотрећинску већину својих представника. Немогуће је да се промени изборна воља грађана, ма колико се бавили комбинаторикама, овде је само суштина њихове жеље да још који дан или месец остану у својим фотељама. Та политичка игра која је организована у режији оних који желе по сваку цену да задрже власт и привилегије, коначно мора да стане и мора да се стави тачка – истакао је Милићевић за наш портал.

Народни посланик наводи и да је јасно да се после “20 година владавине Зеленовића у Шапцу дошло до тога да треба да пружи руку и честита победнику”.

– Демократија се остварује на изборима, само избори могу да промене политички курс једне локалне самоуправе или републике, а на озбиљним политичким странкама је да прихвате јасно изражену вољу грађана. Прихватите да сте изгубили, пружите руку ономе ко је победио и будите опозиција, без обзира што сте 20 година на власти били, покушајте бар на тренутак да будете озбиљна и одговорна странка. Наш политички став је пред поновљене изборе био потпуно јасан, ми смо партија која је учествовала на изборима, али како је Шапцу потребна политичка стабилност и то је изнад сваког страначког интереса, зато смо позвали све своје бираче, симпатизере и чланове да испоштују вољу грађана и гласају за листу број 1. Више пута смо рекли да нам смета када бледа копија ДОС-а покушава да кроз политичке памфлете пропагира “слободан и демократски Шабац”, а још од 2016. године свакодневно имамо примере за супротно. Где је слобода и демократија кад се краду одборничка места, кад се мењају изборна правила усред два изборна процеса, СПС је једина странка која је два пута морала да плати оверу потписа! Убеђен сам да ћемо на све ово успети да ставимо тачку и да ће институције система то решити и да ће Шапчани коначно добити власт која ће бити у служби грађана и градоначелника који неће говорити лоше о својим грађанима пред европским институцијама и неће седети испод заставе самопрокламованог Kосова и неће делити грађане на грађане првог, друго или трећег реда. Надам се да је Зеленовићу јасно да не може да победи уз подршку Тање Фајон, него уз подршку народа, а он је нема – поручио је јасно Милићевић.

Гласање за нову власт одржано је и у Црној Гори и то у моменту када се припадници српског народа у тој земљи налазе у веома тешком положају и усред борбе за очување светиња и њихове имовине, али и националног идентитета. На изборима је победила опозиција, а “тридесетогодишњи султан” Мило Ђукановић почео је да пакује своје кофере. Српски став је јасан, како то истиче Ђорђе Милићевић, нема мешања у унутрашња питања Црне Горе, али се положај српског народа мора побољшати.

– Сигуран сам да је став Србије да не треба дозволити да дође до распламсавања тензија, оне никада ником ништа добро нису донеле. Избори су прошли, видљива је изборна воља грађана, на Милу Ђукановићу је да прихвати ту изборну вољу и да коначно схвати да није више он тај који ће водити Црну Гору. Јако је тешко после 30 година то прихватити, али онима који су у политици зарад општег, а не личног интереса, то је нормално и логично. Верујем да неће доћи до подизања тензија и да ће се све решити мирним путем и кроз институције система, да ће бити заказана седница скупштине и да ће бити конституисани органи у складу са законима. Србија и њен председник имају врло јасан став да се не мешају у унутрашња питања других држава, а нарочито ако говоримо о државама у региону. Сва отворена питања се решавају дијалогом, како би се дошло до компромисног решења – рекао је Милићевић и додао:

– Србија је данас симбол нових вредности у региону и залаже се за мир и стабилност, добросуседске односе и просперитет у региону. Ниједног тренутка се Србија, ни председник, по питању избора није мешао у унутрашње питање Црне Горе. Председник Србије није позивао грађане за кога треба да гласају, то су радили Рама и други и то за Мила Ђукановића није било мешање у питања Црне Горе, а све остало што није постојало је за њега било мешање. Србију не интересује питање власти у Црној Гори, то ће бити решено на миран и демократски начин, нас интересује народ и право и слободе свог народа кога има 29 посто. Србију интересује положај СПЦ и њена имовина, очување светиња, које су нападнуте од стране тренутног режима у Црној Гори. Не постоји други циљ Србије осим тог да народи живе у миру и слози, срамотне су изјаве Ђукановића да се Вучић меша у унутрашња питања Црне Горе. Да су се Александар Вучић и Србија мешали у унутрашња питања доле, разлика на изборима би била много већа, па би тек онда Мило Ђукановић морао да се запита и да престане да плаши Црну Гору српским хегемонизмом. Пре 30 година је Мило изговорио да је поносан на српско порекло и црногорско држављанство, а сад се поставља питање када је лагао, тада или сада? – упитао је народни посланик Милићевић.

Једна од најважнијих и најактуелнијих тема ових дана свакако је потписивање споразума у Вашингтону који доноси нови економски просперитет Србији, али и региону. Ипак, како то обично бива, поред прегршт похвала за потписани билатерални споразум, ту су и они не баш похвални коментари, а како то објашњава члан Председништва СПС-а Ђорђе Милићевић, то је одраз немоћи да се политички адекватно делује, већ се посеже за “јефтиним политичким триковима”.

– Вашингтонски споразум је историјски споразум, историјски договор два председника и то Србије и Америке. Зар је толико тешко рећи то, признати? Овај споразум је велики искорак када говоримо о нормализацији економских односа, овде говоримо о билатералном споразуму, а не о трилатералном, јер нема треће земље и није међународно призната. Председник Србије је рекао за тачку 10 да је неприхватљива и није питао какву ће цену Србија платити за то, али се показао као чврст преговарач и имао одговоран, озбиљан и државнички приступ и та тачка је скинута са дневног реда. Србија и њен председник су били чврсти преговарачи, али конструктивни, за разлику од неких ранијих периода, у смислу да смо спремни на дијалог о тешким питањима, али да бисмо дошли до решења оно мора бити компромисно и правично и прихватљиво за обе стране. Свако ко мисли да ће Србија под притиском да потпише нешто, онда само губи време. Целокупан споразум је добра вест за Србију, нарочито са економског аспекта, то је магнет за стране инвестиције у наредном периоду и бенефите тог споразума ћемо осетити тек у периоду који је пред нама. Развојна агенција САД-а долази у Србију, то је нешто што нема ниједна држава у региону, а буџет те агенције је 60 милијарди долара, то је највећи магнет за инвеститоре. Мини Шенген је био неприхватљив за Приштину, али сада смо у ситуацији да и они то морају да прихвате и нема више наметања такси и могућности да Србија и српска привреда губи. Србија као доминантан фактор у региону ће свакако имати највећу корист од свега тога – рекао је Милићевић.

У ново јесење заседање Народне скупштине Србија улази у новом сазиву, а какав је ће он бити и шта нас чека у новој Влади, тек ће се видети у наредном периоду. Оно што се са сигурношћу зна, а што потпредседник парламента Ђорђе Милићевић са поносом истиче, јесте то да нас чекају нова млада лица и већи број дама у посланичким клупама.

– Посланичка група СПС-а је подмлађена у овом сазиву парламента, има ту доста нових лица, али и такође нових лица и младих видимо и у другим посланичким групама, све је то нова енергија и иницијатива у Народној скупштини што је веома добро. Такође, видљив је већи број припадница лепшег пола и што је српски парламент један од пет парламената по броју представника припадница лепшег пола. Верујем да ће парламент у наредне четири године бити као што је био и у претходном временском периоду, јер без обзира на покушаје опозиције да бојкотује парламент, он је био симбол демократичности, ефикасности, транспарентности и јавности у раду. На најбољи могући начин је дат одговор на питања која се постављају пред парламент као највиши орган законодавне власти и радио је у интересу народа све време и тај континуитет ће бити настављен и у наредном периоду. Што се тиче саме Владе, СНС и њен лидер Александар Вучић су освојили поверење грађана Србије на изборима и на њима је да донесу одлуку како ће и на који начин бити конципирана Влада Републике Србије. Нема места било каквим лицитирањима, победник парламентарних избора ће доносити одлуку о томе – објашњава Милићевић и додаје:

– СПС је поносан на коалицију са СНС и на све оно што смо до сада урадили са њима и изражавамо спремност да наставимо сарадњу. Желимо да дамо свој допринос националном јединству, политичкој стабилности Србији по свим националним и државним питањима. Поносни смо на положај Србије данас који је далеко различит од положаја у неким пређашњим временима, СПС и СНС су увек око националних, политичких и економских питања имали консензус и у парламенту и ван њега. То је добар основ за наставак сарадње, а да ли ће тако бити то ће одлучити победник парламентарних избора. Ми имамо један део опозиције који је учествовао на изборима и који је сада ван парламента, а грађани су јасно рекли шта мисле о тој опозицији, а имате и други део, онај који није учествовао и који је све време тражио разлог како не би учествовао јер су били свесни изборног дебакла. Та опозиција је свесна једне чињенице, они не могу да преживе наредни изборни циклус, па су се определили за очајнички потез бојкота избора и то је једино што им је преостало. Циљ им је да без избора дођу до власти и привилегија, а у свему томе имају само један мото: Што горе по Србију, то боље по нас и ништа друго. Њихово деловање је критика зарад критике да би дошли до јефтиних политичких поена, никакав конструктивни предлог, бојкот избора није био због изборних услова, то им је био покушај да некако буду присутни на политичкој сцени јер су знали да би доживели изборни дебакл. Три године смо у пленуму слушали њихове ставове, бесмислене критике, ниједног тренутка нисмо чули шта је алтернатива и којим путем треба да иде Србија, ништа реално и остварљиво нисмо чули од њих. Они су из скупштинске сале изашли због немогућности да кроз аргументовану и документовану расправу покажу снагу, а то показује њихову анемичност и импотентност и ево где су због тога дошли сад – каже за портал Србија Данас Ђорђе Милићевић.

Народни посланик Ђорђе Милићевић посебно је поздравио мере које је Србија предузимала још од марта, а поготово након укидања ванредног стања, у борби против коронавируса. Истакао је и да су многе европске земље које су говориле да су такве мере “ригидне и престроге” повучене нашим искуством имплементирале управо те исте мере у својим државама. Србија је, према његовом мишљењу, лидер и у борби против коронавируса, али и у економском смислу, јер снажним мерама успева да одржи фантастичне резултате у тој области и да српску економију активно подржава и додатно ојачава.

– Посебно су похвалне мере које су намењене појединачним областима које су највише погођене новонасталом кризом, а сви они који су за потезе Србије говорили да су то ригидне мере, сада те исте мере спроводе, јер виде да дају резултате – истакао је Милићевић.

Извор и фото: Србија Данас