Најновије

Горан Триван: Припрема министарске декларације за UNEA -5 ће покренути свет на снажније акције за бољу животну средину Вести

Министар заштите животне средине Горан Триван у својству потпредседника заседања Скупштине УН за животну средину (UNEA), учествовао је на видео-састанку Бироа Петог заседања Скупштине УН за животну средину (UNEA -5) и Комитета сталних представника држава чланица Програма Уједињених Нација за животну средину (UNEP) који је одржан на позив председавајућег UNEA 5, министра климе и животне средине Краљевине Норвешке Свенунга Ротватена.

Заједнички састанак посвећен је, између осталог, процесу припреме министарске декларације за UNEA -5, за коју је планирано да, под називом „Јачање активности у области заштите природе како би се постигли циљеви одрживог развоја“, буде одржана последње недеље фебруара 2021. године у Најробију, Кенија.

Министар Горан Триван, у свом обраћању на састанку, истакао је да је Србија благовремено упутила своје предлоге и коментаре на текст министарске декларације, и изразио уверење да је припрема овог међународног документа значајан процес у којем ће  представници 192 државе чланицеUNEP-а, својим предлозима покренути свет на снажније акције за бољу животну средину.

Министарска декларација биће један од највећих резултата UNEA 5 као једном од најзначајнијих међународних скупова који ће усмерити свет даље, ка остваривању Агенде 2030 и циљева Уједињених нација о одрживом развоју, ка међународној сарадњи и солидарности, истакао је. Он је укратко указао да постоје оправдана страховања да ће пандемија изазвана вирусом ковид-19 пред свет ставити још веће изазове у решавању глобалних проблема у смањењу и заустављању последица климатских промена, заустављању нестајања биодиверзитета и других глобалних питања која су непосредно везана за заштиту  животне средине, али и за здравље људи.

На састанку се разговарало и о модалитетима одржавања предстојећег UNEA-5, у контексту актуелне светске пандемије. Предложене су четири различите могуће организационе форме, које подразумевају или одлагање термина одржавања, или смањење броја учесника, односно заседање потпуности у форми видео-сесије. О модалитетима одржавања UNEA-5 представници земаља учесница моћи ће се изјашњавати до децембра ове године, када ће бити донета коначна одлука о организационој форми UNEA-5.

Извор и фото: МЗЖС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.