Dačić: Vlada Srbije ostaje snažno opredeljena i posvećena rešavanju izbegličkog pitanja Vesti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić obratio se na ceremoniji otvaranja zgrade sa 40 stanova za izbegle porodice u Kruševcu koja je izgrađena u okviru realizacije Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji – Potprojekta 5, i tom prilikom ukazao je na uspešnost programa, koji nije stao sa realizacijom, uprkos izazovima koje je pred nas stavila globalna pandemija zarazne bolesti COVID-19.

„Zadovoljstvo mi je što mogu danas, zajedno sa vama i vašim porodicama, da obeležim nov početak i novu etapu u vašim životima”, istakao je Dačić.

Kao predsednik Komisije za koordinaciju procesa stalne integracije izbeglica Vlade Republike Srbije, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ukazao je na značaj Potprojekta 5, s obzirom da je planirana dodela 1.847 stambenih rešenja, a od tog broja 827 stanova u 25 lokalnih samouprava.

Ministar Dačić zahvalio je svim učesnicima u realizaciji programa, čestitao sugrađanima useljenje nove domove i poželeo im mnogo srećniju i bezbrižniju budućnost.

„Program na čijem ostvarivanju svi zajedno vredno radimo primer je uspešne regionalne saradnje i dokaz da je moguće uzajamno sarađivati na bazi poštovanja, razumevanja i saglasnosti o zajedničkim interesima. Nadamo se da ćemo nastaviti u istom duhu, produbljujući našu saradnju, a sve u cilju stvaranja kvalitetnijih životnih uslova za naše građane i razvoj celog društva”, zaključio je Dačić.

Obraćanje prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića prenosimo u celosti:

„Uvaženi gosti,
Dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Danas nas je u Kruševcu okupio jedan zaista lep povod – svečano uručenje ključeva 40 stanova porodicama koji su pre više od dve decenije morale da napuste svoje domove i svoja ognjišta, bežeći pred ratnim vihorom koji ih je zadesio.

Današnji događaj samo je jedan od mnogih u nizu, imajući u vidu da se u okviru Regionalnog stambenog programa, u kojem imam čast da učestvujem kao predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade, ovakvi događaji realizuju gotovo na mesečnom nivou, što me jako raduje. Vlada, zajedno sa ostalim partnerima, ostaje snažno opredeljena i posvećena rešavanju izbegličkog pitanja koje predstavlja jednu od najvažnijih moralnih obaveza Srbije i međunarodne zajednice, a posebno bih istakao činjenicu da se sa realizacijom programa nije stalo, uprkos izazovima koje je pred nas stavila globalna pandemija zarazne bolesti COVID-19. S tim u vezi, zadovoljstvo mi je što mogu danas, zajedno sa vama i vašim porodicama, da obeležim nov početak i novu etapu u vašim životima.
Podsetiću da Regionalni stambeni program u Srbiji ima za cilj da stambeno zbrine i obezbedi oko 7.000 najugroženijih porodica sa prostora bivše Jugoslavije koje imaju status izbeglih lica. Pored Srbije, program se sprovodi i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, kao i u Crnoj Gori. Finansiran je donatorskim sredstvima, a njegovi najveći donatori su zemlje članice EU i SAD, te i ovom prilikom želim da se zahvalim njima, kao i ostalim međunarodnim partnerima, na njihovom nesebičnom doprinosu ovom humanom poduhvatu. Fondom Programa upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, a Komesarijat za izbeglice i migracije je vodeća institucija u Srbiji zadužena za sprovođenje programa, dok se proces izbora korisnika sprovodi u saradnji sa lokalnim samoupravama uz nadzor UNHCR-a i OEBS- a.

Stanovi koje ćemo danas podeliti izgrađeni su kao deo Potprojekta 5, čija vrednost iznosi 52 miliona evra, pri čemu je 38 miliona prikupljeno iz donacija, a ostatak je nacionalna kontribucija. U okviru ovog Potprojekta planirana je dodela 1.847 stambenih rešenja, a od tog broja 827 stanova u 25 lokalnih samouprava.

Takođe, ovom prilikom želim da pozdravim naše domaćine – novu gradonačelnicu Grada Kruševca gospođu Palurović, i da se zahvalim njoj i ostalim predstavnicima lokalne samouprave koji su obezbedili zemljište i prateću infrastrukturu za izgradnju stanova. Sa velikim zadovoljstvom ističem da su danas sa nama i naši dragi prijatelji i partneri u projektu – ambasador EU, njegova ekselencija gospodin Fabrici, kao i gospođa Boneli, šefica predstavnišva UNHCR u Srbiji. Pozdravljam i zahvaljujem na saradnji i gospodinu Kovačeviću, ispred Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, kao i komesaru Cuciću, koji je sa svojim saradnicima najviše angažovan na planu realizacije Regionalnog stambenog programa „na terenu”. Želim da vam se svima najsrdačnije zahvalim na pruženoj podršci i nesebičnoj saradnji u realizaciji pomenutih aktivnosti.

Dragi prijatelji,

Program na čijem ostvarivanju svi zajedno vredno radimo primer je uspešne regionalne saradnje i dokaz da je moguće uzajamno sarađivati na bazi poštovanja, razumevanja i saglasnosti o zajedničkim interesima. Nadamo se da ćemo nastaviti u istom duhu, produbljujući našu saradnju, a sve u cilju stvaranja kvalitetnijih životnih uslova za naše građane i razvoj celog društva.

Čestitam još jednom našim sugrađanima nove domove i želim im mnogo srećniju i bezbrižniju budućnost.

Živela Srbija!”

Izvor: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.