Најновије

Ружић: Напредак у реформи инспекција, бољи положај инспектора Вести

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић оценио је да је у претходном периоду много урађено на реформи инспекција, унапређењу положаја инспектора  и сузбијању сиве економије.

Он је рекао да је успостављен јединствени информациони систем еИнспектор, који је увезан је са системом прекшајних судова, као и  јединствени Контакт центар за инспекцијски надзор за грађане и привреду, а  успостављена је Књига инспекцијске праксе.

„Активно се ради на сузбијању оглашавања и продаје робе преко интернета,  израђен је ходограм за сузбијање недозвољене трговине преко интернета у оквиру Радне групе за сузбијање недозвољене трговине Координационе комисије и по њему се поступа.  Иначе, на рад ове радне групе нарочито сам поносан, јер је поред овог ходограма, како ми стручно зовемо „заједнички план више инспекција“  израђено још 9 оваквих планова за све робе и услуге које могу бити у сивој зони“, додао је министар Ружић.

Подсетио је и да је урађена прво анализа капацитета инспекција, из које је настао Акциони план за запошљавање младих инспектора, који је Влада усвојила у у јулу 2019.

„Инспекторима је омогућен прелазак на више звање и виши платни разред, а задовољнији инспектори значе и задовољнија привреда. Кроз систем еИнспектор је направљена база републичких инспектора“, рекао је министар.

Нагласио је да је тим у Министарству државне управе и локалне самоуправе, који води реформу инспекција, припремио и цео низ нових активности, са жељoм да будe заједнo са „добром привредом“ спроведено и промовисано.

„Покрећемо кампању за унапређење професије инспектора – снимљени су промотивни филмови о инспекцијама и важности реформе. У току је припрема нове ТВ кампање Узми рачун и победи, у којој Министарство заједно са НАЛЕД-ом већ годинама ради на подизању свести грађана о важности сузбијања сиве економије“, рекао је Ружић.

Он је рекао да је у припреми и план за укрупњавање инспекција, са 44 на 12-14 одрживих инспектората, а у плану је и увођење службеничког звања инспектор, нови модели опремања и вредновања рада инспекција.

„На овом послу имамо и значајну подршку ЕБРД-а који је са нама последње три године као подршка реформи инспекција, а чија подршка је обезбеђена и за наредне две године, на чему желим да им се захвалим“, рекао је Ружић.

Извор: МДУЛС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.