Ružić: Napredak u reformi inspekcija, bolji položaj inspektora Vesti

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić ocenio je da je u prethodnom periodu mnogo urađeno na reformi inspekcija, unapređenju položaja inspektora  i suzbijanju sive ekonomije.

On je rekao da je uspostavljen jedinstveni informacioni sistem eInspektor, koji je uvezan je sa sistemom prekšajnih sudova, kao i  jedinstveni Kontakt centar za inspekcijski nadzor za građane i privredu, a  uspostavljena je Knjiga inspekcijske prakse.

„Aktivno se radi na suzbijanju oglašavanja i prodaje robe preko interneta,  izrađen je hodogram za suzbijanje nedozvoljene trgovine preko interneta u okviru Radne grupe za suzbijanje nedozvoljene trgovine Koordinacione komisije i po njemu se postupa.  Inače, na rad ove radne grupe naročito sam ponosan, jer je pored ovog hodograma, kako mi stručno zovemo „zajednički plan više inspekcija“  izrađeno još 9 ovakvih planova za sve robe i usluge koje mogu biti u sivoj zoni“, dodao je ministar Ružić.

Podsetio je i da je urađena prvo analiza kapaciteta inspekcija, iz koje je nastao Akcioni plan za zapošljavanje mladih inspektora, koji je Vlada usvojila u u julu 2019.

„Inspektorima je omogućen prelazak na više zvanje i viši platni razred, a zadovoljniji inspektori znače i zadovoljnija privreda. Kroz sistem eInspektor je napravljena baza republičkih inspektora“, rekao je ministar.

Naglasio je da je tim u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, koji vodi reformu inspekcija, pripremio i ceo niz novih aktivnosti, sa željom da bude zajedno sa „dobrom privredom“ sprovedeno i promovisano.

„Pokrećemo kampanju za unapređenje profesije inspektora – snimljeni su promotivni filmovi o inspekcijama i važnosti reforme. U toku je priprema nove TV kampanje Uzmi račun i pobedi, u kojoj Ministarstvo zajedno sa NALED-om već godinama radi na podizanju svesti građana o važnosti suzbijanja sive ekonomije“, rekao je Ružić.

On je rekao da je u pripremi i plan za ukrupnjavanje inspekcija, sa 44 na 12-14 održivih inspektorata, a u planu je i uvođenje službeničkog zvanja inspektor, novi modeli opremanja i vrednovanja rada inspekcija.

„Na ovom poslu imamo i značajnu podršku EBRD-a koji je sa nama poslednje tri godine kao podrška reformi inspekcija, a čija podrška je obezbeđena i za naredne dve godine, na čemu želim da im se zahvalim“, rekao je Ružić.

Izvor: MDULS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.