Dačić i Čen Bo: Odnosi Srbije i Kine, uprkos pandemiji COVID-19, dodatno unapređeni u prethodnom periodu Vesti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je ambasadorku Narodne Republike Kine u Republici Srbiji Čen Bo.

U razgovoru je obostrano ocenjeno da su odnosi Republike Srbije i Narodne Republike Kine u prethodnom periodu, uprkos pandemiji COVID-19, dodatno unapređeni.

Ministar Dačić je naglasio da se, nakon formiranja novog saziva Vlade Republike Srbije i otpočinjanja njenog funkcionisanja u punom kapacitetu, očekuje dalje intenziviranje saradnje dve zemlje u svim oblastima od zajedničkog interesa. Izrazio je zadovoljstvo povodom nastavka aktivnosti kineskih kompanija na realizaciji brojnih projekata u Srbiji.

Ambasadorka Čen Bo je naglasila da se, posle normalizacije epidemiološke situacije u svetu, očekuje intenziviranje kontakata i međusobnog dijaloga Kine na globalnom planu, uključujući i Srbiju. Obavestila je da, iako su u NR Kini i dalje na snazi posebne mere za sprečavanje epidemije COVID-19, doneta je odluka o odobravanju povratka u Kinu državljanima više evropskih zemalja, uključujući i Srbiju, koji poseduju važeću kinesku boravišnu dozvolu. Zahvalila je našoj strani na pomoći za povratak kineskih radnika u Srbiju, koji su angažovani na izgradnji infrastrukturnih projekata.

Ministar Dačić informisao je ambasadorku Čen sa aktuelnom situacijom na KiM, kao i rezultatima posete predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu i novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Izvor: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.