Најновије

Дачић: Потребни разговори са САД о визној либерализацији Вести

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је, поводом доласка специјалног изасланика Ричарда Гренела, да су потребни разговори на тему визне либерализације са Сједињеним Америчким Државама.

Упитан како види Гренелову посету и да ли се очекује визна либерализација након посете, како се наводи у приштинским медијима, Дачић је казао да је Приштини најпре потребна визна либерализација са ЕУ, а до тога ће, каже, тешко доћи.

Сматра да су разговори на тему визне либерализације потребни када је реч о Србији и да би наша земља била задовољна да се то деси, наводећи да читав регион не стоји добро када је реч о броју одбијених захтева за визе.

Примећује да Косово нарочито не стоји добро по том питању и да је око половине захтева за визу одбијено, а и за Србију је, наводи, тај проценат већи од 10, 15 одсто.

“Ми јесмо за визну либерализацију и тражили смо то пре више година. Били бисмо радосни ако то буде део договора”, рекао је Дачић новинарима у Клубу посланика.

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да Србија неће бити препрека мировном процесу између Израела и Палестине.

Одговарајући на питање да ли ће Србија преместити амбасаду из Тел Авива у Јерусалим, Дачић је рекао да се нада да ће пре тога доћи до напретка у преговорима, те да би требало да уследе разговори на највишем нивоу између Израела и Палестине.

“Као што смо рекли више пута, ми желимо да дамо подршку мировним разговорима и свакако нећемо бити препрека том мировном процесу”, поручио је Дачић.

Није било предлога Влади Србије о повлачењу војника из мисија

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да није било предлога Влади Србије о повлачењу српских војника из мировних мисија.

На питање да ли Србија намерава да повуче војнике из мировних мисија, као што је то најавио министар одбране Александар Вулин, Дачић је прецизирао његову изјаву, рекавши да министар Вулин то није најавио већ је казао да ће то питање бити размотрено, али да у сваком случају за сада није била таква намера Владе Србије.

“Мировне мисије јесу веома значајан део и наше безбедносне и спољне политике и имали смо само позитивне реакције широм света”, рекао је Дачић.

Дачић је казао да Вулин није предложио повлачење војника из мировних мисија на влади.

На маргинама конференције “Мултилатерализам и међународна безбедност”, коју поводом обележавања 75. годишњице Организације Уједињених нација ( OUN) припређује Факултет за безбедност Београдског универзитета, у сарадњи са Институтом за међународну политику и економију и бечком међународном фондацијом “ENERGY PACT” , Дачић је похвалио отварање канцеларије Амричке развојне банке у Београду, најављено за ову недељу.

Долазак Америчке развојне финансијске корпорације део је имплементације Вашингтонског споразума, а његова посебна вредност је отварање могућности и шансе за велики економски развој. Тако брз долазак говори да озбиљно намеравају да се баве оним што је договорено, а најважнији је да ће им се канцеларија налазити у Београду, што показује да Србију виде као мотор политичке стабилности и економског развоја, сматра Дачић.

Поводом најављених разговора о визној либералицији са Америком, Дачић каже да је Приштини пре тога неопходна либерализација са ЕУ, додајући да су потребни озбиљни разговори на ту тему.

Поводом најаве да се разматра могућност обуставе учешћа војника из Србије у мировним мисијама, као део прекида учешћа Србије у међународним војним активностима, Дачић наглашава да се она разматра, али још увек није донета.

“Нећемо се мешати у односе црквених заједница, али очекујемо да Васељенски патријарх Вартоломеј поштује правила православне цркве, када буде разматрао захтев председника Северне Македоније да искористи апелационо право за признавање Македонске православне цркве”, додао је Дачић.

Извор: РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.