Dačić: Potrebni razgovori sa SAD o viznoj liberalizaciji Vesti

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom dolaska specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, da su potrebni razgovori na temu vizne liberalizacije sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Upitan kako vidi Grenelovu posetu i da li se očekuje vizna liberalizacija nakon posete, kako se navodi u prištinskim medijima, Dačić je kazao da je Prištini najpre potrebna vizna liberalizacija sa EU, a do toga će, kaže, teško doći.

Smatra da su razgovori na temu vizne liberalizacije potrebni kada je reč o Srbiji i da bi naša zemlja bila zadovoljna da se to desi, navodeći da čitav region ne stoji dobro kada je reč o broju odbijenih zahteva za vize.

Primećuje da Kosovo naročito ne stoji dobro po tom pitanju i da je oko polovine zahteva za vizu odbijeno, a i za Srbiju je, navodi, taj procenat veći od 10, 15 odsto.

“Mi jesmo za viznu liberalizaciju i tražili smo to pre više godina. Bili bismo radosni ako to bude deo dogovora”, rekao je Dačić novinarima u Klubu poslanika.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija neće biti prepreka mirovnom procesu između Izraela i Palestine.

Odgovarajući na pitanje da li će Srbija premestiti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, Dačić je rekao da se nada da će pre toga doći do napretka u pregovorima, te da bi trebalo da uslede razgovori na najvišem nivou između Izraela i Palestine.

“Kao što smo rekli više puta, mi želimo da damo podršku mirovnim razgovorima i svakako nećemo biti prepreka tom mirovnom procesu”, poručio je Dačić.

Nije bilo predloga Vladi Srbije o povlačenju vojnika iz misija

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da nije bilo predloga Vladi Srbije o povlačenju srpskih vojnika iz mirovnih misija.

Na pitanje da li Srbija namerava da povuče vojnike iz mirovnih misija, kao što je to najavio ministar odbrane Aleksandar Vulin, Dačić je precizirao njegovu izjavu, rekavši da ministar Vulin to nije najavio već je kazao da će to pitanje biti razmotreno, ali da u svakom slučaju za sada nije bila takva namera Vlade Srbije.

“Mirovne misije jesu veoma značajan deo i naše bezbednosne i spoljne politike i imali smo samo pozitivne reakcije širom sveta”, rekao je Dačić.

Dačić je kazao da Vulin nije predložio povlačenje vojnika iz mirovnih misija na vladi.

Na marginama konferencije “Multilateralizam i međunarodna bezbednost”, koju povodom obeležavanja 75. godišnjice Organizacije Ujedinjenih nacija ( OUN) pripređuje Fakultet za bezbednost Beogradskog univerziteta, u saradnji sa Institutom za međunarodnu politiku i ekonomiju i bečkom međunarodnom fondacijom “ENERGY PACT” , Dačić je pohvalio otvaranje kancelarije Amričke razvojne banke u Beogradu, najavljeno za ovu nedelju.

Dolazak Američke razvojne finansijske korporacije deo je implementacije Vašingtonskog sporazuma, a njegova posebna vrednost je otvaranje mogućnosti i šanse za veliki ekonomski razvoj. Tako brz dolazak govori da ozbiljno nameravaju da se bave onim što je dogovoreno, a najvažniji je da će im se kancelarija nalaziti u Beogradu, što pokazuje da Srbiju vide kao motor političke stabilnosti i ekonomskog razvoja, smatra Dačić.

Povodom najavljenih razgovora o viznoj liberaliciji sa Amerikom, Dačić kaže da je Prištini pre toga neophodna liberalizacija sa EU, dodajući da su potrebni ozbiljni razgovori na tu temu.

Povodom najave da se razmatra mogućnost obustave učešća vojnika iz Srbije u mirovnim misijama, kao deo prekida učešća Srbije u međunarodnim vojnim aktivnostima, Dačić naglašava da se ona razmatra, ali još uvek nije doneta.

“Nećemo se mešati u odnose crkvenih zajednica, ali očekujemo da Vaseljenski patrijarh Vartolomej poštuje pravila pravoslavne crkve, kada bude razmatrao zahtev predsednika Severne Makedonije da iskoristi apelaciono pravo za priznavanje Makedonske pravoslavne crkve”, dodao je Dačić.

Izvor: RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.