Најновије

Гостовање Ивице Дачића у емисији “Хит твит” ТВ Пинк: Наставак разговара о влади после посете делегације САД Вести

Разговори о формирању нове владе биће настављени после посете америчке делегације Србији, у којој ће бити и специјални изасланик Ричард Гренел, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић гостујући у емисији “Хит твит” на ТВ Пинк и додао да су нетачни наводи медија о персоналним решењима у новој влади.

“Све што пише у новинама није тачно”, рекао је Дачић упитан о спекулацијама у медијима да је спреман да се у новој влади одрекне Славице Ђукић Дејановић и Горана Тривана, али не и Бранка Ружића.

Поновио је да се о персоналним решењима није разговарало, а на питање види ли себе у новој влади, каже да не воли ту врсту питања зато што то, додаје, нису теме о којима треба да се прича на телевизији.

“Више пута сам рекао и пре и после избора да смо ми спремни да наставимо сарадњу са Александром Вучићем и СНС-ом. Сви смо свесни да Вучић и СНС имају већину и без нас. Одлуку о томе ће свакако донети победник”, рекао је Дачић.

Навео је да је с Вучићем разговарао о влади пре више од месец дана, а да је у међувремену било значајних догађаја у Вашингтону и Бриселу, а да долази у Србију и америчка делегација.

Kаже да ће се се о новој влади наставити преговори у наредном периоду, да он обавља функцију министра, ради нормално и има комуникацију с кабинетом председника Србије.

“Шта ће бити даље, видећемо за коју недељу”, рекао је Дачић.

Навео је и да треба да се настави седница Скупштине Србије и да се именује мандатар.

Србија нема никакве хегемонистичке идеје у односу на Црну Гору, која је братска држава од које, како је рекао. Србија нема ни ближу земљу, ни народ, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић и поручио да и будућа власт треба да се уздржи од непринципијелних изјава.

Дачић је, поводом изјава председника Мила Ђукановића у недавном интервју Фејс телевизији у ФБиХ да се Србија мешала у изборни процес у Црној Гори, истакао да је Србија само против вођења антисрпске политике, која је резултирала тиме да је већина грађана у Црној Гори гласала против Ђукановића.

“Србија жели што боље односе са Црном Гором”, рекао је Дачић.

Истакао је да би у овом тренутку обе стране у Црној Гори, будућа власт и ДПС, требало да буду веома пажљиви.

Поводом неких недавних изјава Здравка Kривокапића и Дритана Абазовића о председнику Александру Вучићу и Србији, Дачић је казао:

“Не треба наседати. Сада постоји теорија да с Ђукановићеве стране стално покушавају да наведу на то да је Србија била активни учесник избора, док ови други, да би то негирале, дају неке непринципијелне и некоректне изјаве…”, рекао је Дачић.

Истакао је да не познаје никог од лидера победничких коалиција, ни Kривокапића, ни Абазовића.

“Не познајем нову политичку гарнитуру, те изјаве нису добре. Нова власт у Црној Гори треба да ради на јачању наших односа. У сваком случају ми се нисмо мешали у изборе у Црној Гори”, рекао је Дачић учествујући у емисији Хит-твит Пинк телевизије.

Подсетио је и на оптужбе да је председник Вучић помагао Ђукановићу.

“То је непринцпијелно и такве некоректне изјаве не треба да постоје, јер и они су добили гласове захваљујући очекивању да ће се побољшати односи са Србијом” навео је Дачић.

Осврнувши се на изјаве Ђукановића, Дачић је рекао да је политика државног врха Црне Горе далеко отишла у мржњи против, како они кажу, великосрпске политике.

” Он се вратио на време када је почињао каријеру, само сада имамо Мила против Мила”, казао је Дачић и подсетио да је актуелни црногорски председник на власт дошао захваљујуци народном устанку коју су водили он и Булативић, Светозар Маровић….

Подсетио је да је Ђукановић тада говорио да је тадашње црногорско руководство “однарођено и плаши грађане великосрпском политиком, а управо то он сада ради”.

“Србија ништа није радила против Црне Горе, никада се нисмо мешали у њихове унутрашње ствари, само смо бринули о положају Срба у тој држави”, казао је министар Дачих и поновио да су се у изборе у Црној Гори мешали Албанци – Еди Рама и Рамуш Харадинај.

Подсетио је да у Црној Гори живи готово 29 одсто Срба, а да је у служби председника Црне Горе број запослених Срба – нула.

Дакле, истакао је, Срба није било довољно у Црној Гори да победе Ђукановића, њега је победио његов народ.

” Нису га победили само Срби, њих није било довољно. Ово су алибији за неуспех и страшно је оптуживање Србије да се меша у унутрашња питања Црне Горе”, казао је.

Истакао је да је Ђукановић сам довео до свог пораза, када је донет Закон о слободи вероисповести и када је најавио формирање црногорске православне цркве.

Признање самопроглашене независности Kосова заговарају чланови Председништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Kомшић, који је Хрват изабран муслиманским гласовима, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић и наводи да Приштина злоупотребљава споразум из Вашингтона.

Дачић је за ТВ Пинк рекао да Џаферовић и Kомшић и без одлуке Председништва БиХ сматрају да је Kосово независна држава и оценио да је то је директно непоштовање правила постојања БиХ.

“Они су годинама имали антисрпску политику и они признају независност Kосова”, рекао је Дачић.

Навео је да је косовска министарка спољних послова 8. септембра, након што је потписан Вашингтонски споразум, послала званично писмо колегиници у БиХ у којем позива БиХ да призна Kосово и навела да је споразум у Вашингтону постигнут под покровитељствсом САД омогућио међусобно признање Kосова и Израела.

“Још испада да је део споразума да друге земље треба да признају Kосово. Несумњиво је да ће Kосово злоупотребљавати овај споразум. Једна од тих ствари је свакако овај позив за БиХ”, рекао је Дачић и навео да је Приштина вероватно овакво писмо послала и многим другим земљама.

Не верује, каже, да је питање признања Kосова стављено на дневни ред у БиХ на основу позива из Приштине.

“То је део једне друге политике”, рекао је министар Дачић и додао да тиме што хоће да признају Kосово губе било какав аргумент где неко може да оспори Републици Српској право да оствари право на самоопредељење.

Упитан да ли су се икада званично у Србији повезивали Kосово и Република Српска, Дачић је рекао да нису, али да мисли да је то била грешка претходног руководства после 2000. када је та тема дошла на дневни ред.

“Наша реакција на проглашење независности Kосова никада није била повезана с Републиком Српском, него смо поразбијали неке киоске по Београду, запалили амбасаде. У суштини, шта смо ми њима рекли, слободно ви урадите шта год хоћете”, рекао је Дачић.

Једино што, каже, може да забрине међународну заједницу јесте било повезивање с Републиком Српском.

“У то време Kоштунице и Тадића та тема није било коме падала на памет”, рекао је Дачић.

Поводом паљења амабсаде САД, Дачић је рекао да је тај акт нанео штету Србији, да су откривени они који су упали у амбасаду, али не и шта се десило унутар командног ланца.

“Чињеница је да је постојао одређени временски период када је полиција добила налог да се повуче”, рекао је Дачић и навео да ће изгледа на крају да буду одговорни они у штабу који су руководи том акцијом зато што не желе да кажу ко им је рекао да се повуку.

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да део актуелне опозиције за све што се догоди у Србији оптужује власт, за разлику од председника Александра Вучића који, када је био у опозицији, никада није оптуживао тадашњег шефа државе Бориса Тадића да је одговоран за криминал који се тада дешавао.

Говорећи о политизацији недавног случаја из Новог Сада, када је Никшићанин Иван Kонтић у једној кладионици претукао младића, а потом побегао из Србије, Дачић каже да део опозиције све догађаје пребацује на политички терен, а поједини, како је рекао, чак тврде да власт подстиче такве и сличне догађаје.

“Причамо о веродостојности на који начин се те оптужбе путем друштвених мрежа за све што се деси криви власт. Вучић, док је био у опозицији, није кривио Тадића да је помагао у вршењу оваквих кривичних дела”, рекао је Дачић.

Напоменуо је да је статистика јасна и да је број криминалних дела у Србији значајно смањен у односу на раније.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да за “случај” Миладина Kовачевића, за којег је својевремено Србија платила готово милион долара САД, где је био оптужен за насиље, нико од тадашње власти у Србији није сносио политичку одговорност и да је уверен да је ту дошло до “политичке нагодбе”.

Говорећи са позиције на којој је и искуства, Дачић је за ТВ Пинк рекао да је немогуће да један конзул у Њујорку изда путну исправу било коме, а да претходно не консултује надређеног.

Сигурно је, каже, да то што је Kовачевићу својевремно издата путна исправа, коју су му одузеле америчке власти и практично му је омогућено да побегне из САД, није урађено без знања ндлежних у Београду.

Ако су то урадили без знања власти у Србији, онда су то можда урадили јер су добили неке паре, навео је Дачих и подсетио да је министар спољних послова Србије био Вук Јеремић, а други човек у том ресору Борко Стефановић.

“Нема шансе да је неко био спреман да ризикује своју каријеру због тако нечега и уверен сам да је реч о политичкој нагодби. Они су добили условне казне да не би пребацили одговорност на неког другог”, казао је Дачић у емисији Хит-твит.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.