Dačić: Otvaranje kancelarije DFC-a u Beogradu veliki događaj i korak dalje Vesti

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u emisiji „Oko” na RTS da otvaranje kancelarije američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu, kao i današnji razgovori o projektima tokom posete Ričarda Grenela, predstavljaju veliki iskorak i pokazatelj da SAD misle ozbiljno u vezi svega što je dogovoreno i da nije reč o predizbornom triku uoči izbora u Americi.

Dačić je rekao da se današnji događaj, odnosno sve ono o čemu se razgovaralo i što je dogovoreno, ne može odvojeno posmatrati i da je deo implementacije sporazuma potpisanog u Vašingtonu.

“Na osnovu onoga što je tamo potpisano i dogovoreno, Grenel je krenuo u realizaciju prvih koraka”, rekao je šef diplomatije i dodao da je veliki događaj to što je otvorena Kancelarija DFC-a u Beogradu.

Istakao je da je važno da što se mimo političkih tema istakla ekonomija i svakodnevni život kao tema u odnosima Beograda i Prištine i da je Grenel “svojom energičnošću nametnuo takav tempo”. Dačić kaže da su sve to značajne stvari i da je važno jačanje političkih odnosa sa SAD. Podsetio je da se iduće godine obeležava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa SAD.

“Da li smo u međuvremenu dovoljno radili na razvoju tih odnosa je za diskutovanje, a i dan danas nismo zadovoljni obimom spoljnotrgovinske razmene, ali ovo je nešto što je veliki korak dalje i pokazatelj da Amerika misli ozbiljno i da to nije predizborni trik uoči izbora u Americi”, rekao je Dačić.

Govoreći o političkom delu sporazuma potpisanog u Vašingtonu, Dačić kaže da je važno što je otklonjena opasnost da u sporazumu stoji deo koji se odnosi na međusobno priznanje. Naveo je da su predsednik Aleksandar Vučić i on specijalnom izaslaniku Bele kuće Ričardu Grenenelu skrenuli pažnju na to da se u međuvremenu Priština ponašala suprotno dogovorenom i da su rekli da mogu dati na uvid i pismo koje je kosovski ministar poslao ministarki BiH o tome da prizna Kosovo kao nezavisno, i to samo četiri dana posle potpisivanja sporazuma u Vašingtonu.

Ministar Dačić izjavio je da je veliko pitanje da li je za Srbiju povoljnije da traži političko rešenje kosovskog pitanja uz posredovanje EU ili SAD.

“Čini mi se da je lakše o tome razgovarati s američkom administracijom, imajući u vidu stav Nemačke i drugih u EU koji misle da sve treba da ostane kako jeste, a da Srbija prizna nezavisnost Kosova, i fleksibilan stav administracije SAD koja polazi od interesa oba naroda”, rekao je Dačić.

Dačić je kazao da “šablon za dolazak do političkog rešenja” kosovskog pitanja predstavljaju Dejtonski sporazum iz 1995. godine i vašingtonski dogovor Srbije i Kosova od 4. septembra, o normalizaciji ekonomskih odnosa.

“Šablon pokazuje da je potrebno izvršiti pritisak na stranu koja neće da prihvati korektno rešenje. To fali Evropskoj uniji, fali im gvozdena pesnica. EU odavno nudi ovo što je Amerika sada ponudila, ali šta je za to tražila? Oni ne mogu da nateraju Prištinu da primeni ni ono što je dogovoreno 2013. godine”, naveo je Dačić.
Dodao je da treba da se ide ka tome da se mora prihvatiti “neko pravedno rešenje”, jer samo ekonomijom neće biti moguće rešiti politički problem. Povodom uloge SAD u postizanju vašingtonskog dogovora Srbije i Kosova, šef srpske diplomatije je ocenio da EU “ne gleda blagonaklono” ni na inicijativu, a naročito ne na uspeh nekog drugog posrednika.

Dačić je komentarisao i inicijativu da se zajednički obnove zgrade Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije i dodao da je Srbija više puta NATO-u govorila da je dobro da i oni učestvuju u obnovi, ali da Vlada tek treba da vidi da li će se te zgrade obnavljati u vojne svrhe ili u druge svrhe, poput hotela.

Izvor: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.