Најновије

Дачић и Линде: Спремност за детаљно информисање и размену искуства о председавању Србије ОЕБС-у, обзиром да ће Шведска председавати током 2021. године Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је телефоном са министарком иностраних послова Краљевине Шведске Ан Линде.

Министар Дачић је оценио да су билатерални односи са Краљевином Шведском веома добри и да је Република Србија спремна за додатно унапређење у свим областима у којима постоји заједнички интерес за сарадњу. Пренео је да је наша страна заинтересована за интензивирање дијалога на највишем нивоу и поновио позив за што скорију реализацију посете министарке Ан Линде Републици Србији.

Министарка Линде је прихватила позив да у наредном периоду посети Републику Србију, нагласивши да би од посебне користи за шведску страну била размена искустава председавања ОЕБС-у, имајући у виду да ће Краљевина Шведска председавати овом организацијом 2021. године. Назначила је да је управо успешно председавање Републике Србије и министра Дачића током 2015. године, био основни повод за реализацију данашњег телефонског разговора.

Министар Дачић је нагласио спремност Министарства спољних послова да шведски тим за председавање детаљно информише о свим аспектима председавања Републике Србије ОЕБС-у и о свим изазовима са којима се наша страна суочавала у улози председавајућег.

Информисао је о најновијим дешавањима и помацима у вези са темом дијалога Београда и Приштине, са посебним освртом на постизање Вашингтонског договора, за који је министарка Линде показала посебно интересовање. Министарка Линде је подвукла да Краљевина Шведска подржава и поздравља сваки напредак у дијалогу Београда и Приштине.

Министри су разговарали и о процесу европских интеграција Србије, а министарка Линде је поновила шведску подршку и спремност да Србији пружи помоћ у овом процесу.

Извор: МСП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.